LIVE

Κορωνοϊός

Φεστιβάλ “Το Ενδέκατο Πεδίο” - “Eleventh Plateau”

Φεστιβάλ “Το Ενδέκατο Πεδίο” - “Eleventh Plateau”

Το φεστιβάλ “Το Ενδέκατο Πεδίο” - “Eleventh Plateau”, η παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Out of the Box Intermedia...

Το φεστιβάλ “Το Ενδέκατο Πεδίο” - “Eleventh Plateau”, η παραγωγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Out of the Box Intermedia, τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, θα παρουσιαστεί σε κορυφαία μουσεία και ινστιτούτα παγκοσμίως και αποτελείται από μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις τέχνης, δημόσιες παρεμβάσεις, διασκέψεις, πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μία έκδοση, με τη συνεργασία οργανισμών από οχτώ Ευρωπαϊκές χώρες. Κύριος στόχος είναι η συνεύρεση πολιτικών, καλλιτεχνών, γεωγράφων, οικολόγων, οικονομολόγων, αρχιτεκτόνων, και φιλοσόφων από όλη την Ευρώπη ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος της τέχνης σε σχέση με τα σύγχρονα κρίσιμα οικολογικά ζητήματα.

Η έκθεση, τα συνέδρια, τα σεμινάρια και οι δράσεις θα παρουσιαστούν στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, στο Μουσείο Παύλου Κουντουριώτη και σε έντεκα σημεία αρχαιολογικής και περιβαλλοντολογικής αξίας στην Ύδρα απο τις 8, 9, 10 Ιουλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Καθώς επίσης και στην Αθήνα (Βρετανικό Συμβούλιο), στο Λονδίνο (Kings College, Grant Museum of Geology), στο Βερολίνο (Ακαδημία Τεχνών Βερολίνου – Βραδεβούργου), στην Οσάκα (Διεθνές Φεστιβάλ IFTR), Βαρσοβία (Ακαδημία Καλών Τεχνών) και Πράγα (Quadrennial Prague). Τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να παρακολουθήσουν θεατές ηλικίας 13 έως 70 ετών από διάφορα κοινωνικά στρώματα και πολιτιστικά περιβάλλοντα.

Το ELEVENTH PLATEAU είναι ένα διεθνές πρότζεκτ που έχει ως σκοπό να απευθυνθεί ουσιαστικά στο ρόλο της τέχνης, όσον αφορά στην προαγωγή μιας νέας και κριτικής οικολογικής σκέψης και τη δημιουργία καινοτόμων κοινωνικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη. Ορμώμενο από μία μετα-οικολογική άποψη, το πρότζεκτ εξετάζει την εσωτερική σχέση της φύσης με τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις και δεν απομονώνει το περιβάλλον από άλλους τομείς της ζωής.

Το ELEVENTH PLATEAUαντιλαμβάνεται τον ίδιο τον τόπο ως μία ζωντανή μορφή αρχαιολογίας, δεδομένου ότι καταγράφει την επίδραση της κυβερνητικής πολιτικής, της ανθρώπινης μετανάστευσης, των τεχνολογικών εξελίξεων, των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών αξιών, των εμπορικών συμφερόντων και των μεταβαλλόμενων ορίων αστικών και αγροτικών περιοχών.

Το πρότζεκτ διερευνά ένα ιδιαίτερο είδος συνθετικής πρακτικής στην οποία η “μηχανική” της φύσης και της τέχνης γίνονται ένα, σε έντεκα διαφορετικούς “τόπους-πεδία” σε ένα ακατοίκητο νησί (Δοκός (Αρχαία Απεροπία) -Ύδρα: Τη δεκαετία του 1970 ανακαλύφθηκε στην περιοχή γύρω από τον Δοκό το πιο αρχαίο ναυάγιο στον κόσμο που χρονολογείται στο δεύτερο μισό της τρίτης χιλιετίας π.Χ.) και σε άλλες πέντε Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το ELEVENTH PLATEAU ως καλλιτεχνικό πρότζεκτ προτείνει μια μορφή συνθετικής πρακτικής η οποία ενεργοποιεί κριτικά «σημεία θέασης» και επενεργεί στο ενδιάμεσο των  πολυεπίπεδων  πραγματικοτήτων του νησιού: το αρχαιολογικό παρελθόν, η σύγχρονη οικονομική κουλτούρα, το αποκλεισμένο και το λαϊκό. Πρόκειται περί ενός συνεχούς στοχασμού περί του τοπίου, της ζωολογίας (ζωϊκές/ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις), της γεω-τέχνης και των αλλαγών στην αναπαράσταση της φύσης. Η διασύνδεση/σύμπτωση της πολιτισμικής και της αισθητηριακής οικολογίας οδηγεί προς την κατεύθυνση μιας ενοιολόγησης της καλλιτεχνικής πρακτικής ως διαδικασία που έρχεται ευθέως σε επαφή με τον φυσικό κόσμο.

Το πρότζεκτ σκιαγραφεί τους τρόπους με τους οποίους οι συνεργάτες της Out of the Box Intermedia αντλούν από επιστημονικές και οικο-φιλοσοφικές εξελίξεις ώστε να διερευνήσουν τις χρονικές και χωρικές διασυνδέσεις, νέες μορφές καλλιτεχνικών παρεμβάσεων, να εκδιπλώσουν την μεγάλη ακτίνα πειθαρχιών, θεωρητικών και καλλιτεχνικών τοποθετήσεων που συνθέτουν τις σχέσεις θεατή και δρώντα/επιστήμονα.

Με τη συνεργασία αρχιτεκτόνων, περιβαλλοντολόγων, αρχαιολόγων, καλλιτεχνών και την εμπλοκή της τοπικής κοινότητας θα ενεργοποιηθεί μία διεπιστημονική πρακτική και συνομιλία στο θέμα της οικο-αισθητικής, των οικοσυστημάτων, της αναδόμησης του περιβάλλοντος και του νοήματός του για την παραδοσιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Το ELEVENTH PLATEAUπραγματοποιείται απο την Out Of The Box Intermedia σε συνεργασία με Ευρωπαικούς φορείς, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση της Ύδρας ως ενός από τα λίγα μέρη παγκοσμίως όπου δεν κυκλοφορούν οχήματα. Η Ύδρα είναι μοναδική στον κόσμο ως μια όαση χωρίς οχήματα, χάρη στη διαχρονική παρουσία της εκτροφής μουλαριών και γαϊδουριών στο νησί. Η διατήρηση αυτού του ξεχωριστού ιστορικού και αρχιτεκτονικού τοπίου οφείλεται στην εμπλοκή της κοινότητας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης