Από τους «The Sopranos» στο «Game of Thrones»

Από τους «The Sopranos» στο «Game of Thrones»

Το Vodafone TV, το αποκλειστικό σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα, γιορτάζει τα 50 χρόνια του μεγαλύτερου τηλεοπτικού παρόχου μυθοπλασίας, που όρισε όχι μονάχα την αμερικανική τηλεόραση, αλλά και την παγκόσμια πορεία της έμπνευσης

hoth1

Sponsored Content

Όταν το 1998 εισέβαλε στη ζωή μας το «Sex and the City», αγαπήσαμε μέχρι μανίας τις τέσσερεις γυναίκες που ζούσαν στη Νέα Υόρκη και αναζητούσαν τον έρωτα με όλους τους τρόπους. Λίγο αργότερα, το 1999 και μέχρι το 2007, μάς καθήλωσε το «The Sopranos», η πιο καλογραμμένη σειρά όλων των εποχών σύμφωνα με το Σωματείο Αμερικάνων Σεναριογράφων, που διηγείται την ιστορία μιας μαφιόζικης οικογένειας, στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Το 2002 ακολούθησε το «Τhe Wire» μια τις συναρπαστικότερες δραματικές σειρές στην ιστορία της τηλεόρασης, που απεικονίζει τις σκοτεινότερες πτυχές της πόλης της Βαλτιμόρης. 
SEXANDTHECITY_2_HBO_NATIVE
Sex and the City
Και μετά το «Angels in America», το «True Blood», το «Game of Thrones», το «True Detective», το «Chernobyl», το «Euphoria», όλες οι σειρές που αποτελούν εμβληματικές στιγμές της τηλεόρασης και μέρος της συλλογικής κουλτούρας του καιρού μας. Αυτό που τις συνδέει όλες είναι το δίκτυο HBO που φέτος γιορτάζει τα 50 του χρόνια. Ήταν Νοέμβριος του 1972 όταν εγκαινιάστηκε με σλόγκαν «This is HBO, the Home Box Office», κάνοντας αναφορά στο κινηματογραφικό box office, που εκείνη την δεκαετία συγκέντρωνε εκατομμύρια θεατών στα ταμεία.Ήταν το πρώτο καλωδιακό κανάλι που έδινε την ευκαιρία στους συνδρομητές του να βλέπουν υψηλής ευκρίνειας εικόνα μέσω δορυφόρου και το πρώτο που τις επόμενες δεκαετίας επένδυσε σε πρωτότυπες πανάκριβες παραγωγές.
TRUE_DETECTIVE_1_HBO_NATIVE
True detective
Κλείσιμο

Η ελευθερία στη δημιουργία ήταν το κομβικό σημείο που διαφοροποιούσε τις τηλεοπτικές σειρές του. Από το ξεκίνημά του διαμόρφωσε μια καινούργια τηλεοπτική γλώσσα, όπου είχε θέση το γυμνό, ο γυναικείες διεκδικήσεις, η μαφία και τα δικαιώματα των γκέι. Ταυτόχρονα, από τα πρώτα του χρόνια επένδυσε και στην κωμωδία εγκαινιάζοντας το Comedy Channel, με αρκετούς stand up comedians να κάνουν εκεί τα πρώτα τους βήματα, όπως ο John Stewart ή o Larry Sanders, ενώ το «South Park» και το «Curb Your Enthusiasm» στη συνείδηση του κοινού έμειναν ως οι πιο ανορθόδοξες κωμικές σειρές που ανέδειξε ποτέ η αμερικανική τηλεόραση.


Το δυναμικό ξεκίνημα
Τα πρώτα προγράμματα του ΗΒΟ ήταν ένας συνδυασμός μιας κατ’ αποκλειστικότητας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης (χόκεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και μιας δημοφιλούς ταινίας. Το πρώτο πρόγραμμα ήταν ένας αγώνας μποξ μεταξύ του Muhammad Ali και του Joe Frazier και η πρώτη ταινία το «Sometimes a Great Nation» σε σκηνοθεσία του Paul Newman, δηλώνοντας τη διάθεση του δικτύου να επενδύσει σε σημαντικά ονόματα.

SOPRANOS_1_HBO_NATIVE
The Sopranos

Τα επόμενα χρόνια
Η δεκαετία του ‘90 θα είναι η πλέον καθοριστική για το ΗΒΟ, αφού οι τηλεοπτικές του παραγωγές, που εστίαζαν στη μυθοπλασία έβαλαν στο παιχνίδι κοινό και κριτικούς, αυξάνοντας θεαματικά το συνδρομητικό του κοινό. Οι Κάρι, Σαμάνθα, Σάρλοτ και Μιράντα, από το «Sex and the City», θα βγάλουν αυθάδικα τη γλώσσα στον συντηρητισμό της κοινωνίας, ο Tony Soprano από το «The Sopranos» θα μάς συστήσει έναν τηλεοπτικό Νονό, και οι συμμορίες και οι αστυνομικοί στο «The Wire» θα μάς δώσουν μια ιδέα από αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

THE_WIRE_HBO_NATIVE
The Wire
Από το ξεκίνημά του, το ΗΒΟ θα ασχοληθεί με τα περισσότερα αφηγηματικά είδη, από δράματα («Six Feet Under», 2001) και γουέστερν («Deadwood», 2004) μέχρι επικές περιπέτειες φαντασίας («Game of Thrones», 2011) , ρομάντσα με βρυκόλακες («True Blood», 2008) και δικαστικές περιπέτειες σε φυλακές («OZ», 1997) που θα δώσουν έμπνευση σε άλλες τηλεοπτικές επιτυχίες –άλλων δικτύων- όπως το «Lost» (ΑΒC, 2004) ή το «Mad Men» (AMC, 2007), ενώ θα μείνει στην ιστορία ως το δίκτυο με τα περισσότερα τηλεοπτικά βραβεία στην ιστορία.

To 2010 θα λανσαριστεί στο Internet και οι συνδρομητές μπορούν πλέον να στριμάρουν ελεύθερα για να δουν το πρόγραμμα που επιθυμούν.

GOT_2_HBO_NATIVE
Game of Thrones

Οι στιγμές ορόσημο
Το «Game of Thrones» (2011-2019) είναι αυτό που κατέχει το ρεκόρ θεαματικότητας με 16.5 εκατομμύρια θεατές στο τελευταίο επεισόδιο (+15 εκατομμύρια ακριβώς την επόμενη μέρα), ανοίγοντας νέους τηλεοπτικούς δρόμους. Αλλά είναι πολλές οι εμβληματικές σειρές εκτός από αυτές που ήδη αναφέραμε.

Ποιος θα ξεχάσει το «Band of Brothers» (2001) που με μία μονάχα σαιζόν, κατάφερε ένα 9.4 στο imdb, πήρε 6 Emmy και θεωρείται πλέον ως η καλύτερη πολεμική τηλεοπτική σειρά. Ή το «Veep» (2012), την εθιστική κωμωδία με την Τζούλια Λούιζ-Ντρέιφους, που κέρδισε 17 βραβεία Emmy και μάς έδειξε με έναν ανεπανάληπτο τρόπο τι σημαίνει να είσαι ακριβώς κάτω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ; Οπωσδήποτε, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε το «Big Little Lies» (2017), όπου τρεις μητέρες απλώνουν τις ζωές τους, σε ένα από τα πιο σύγχρονα female-oriented δράματα της τηλεόρασης. Αλλά και το «Chernobyl» (2019) των 10 Emmy, το χρονικό της έκρηξης του αντιδραστήρα στο Chernobyl, η πιο ανατριχιαστική καταγραφή μιας ολέθριας ιστορίας.
EUPHORIA_HBO_NATIVES
Euphoria
Ακόμη, το «Euphoria (2019), τo pop teen ευαγγέλιο της νέας γενιάς, το «Leaving Neverland» (2019), το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ που ρίχνει φως στην κρυφή –και για άλλους φανερή- ζωή του Μάικλ Τζάκσον. Το «Succession» (2019), των 13 Emmy, την καλύτερη δραματική ανάγνωση του πως μια οικογένεια μπορεί να ελέγξει την επιτυχία, όχι όμως και την ευτυχία.
Και βέβαια το «House of the Dragon» (2022), τη συνέχεια του «Game of Thrones» που πηγαίνει την ιστορία 200 χρόνια πίσω, με 10 εκατομμύρια θεατές στο πρώτο επεισόδιο.

Το Vodafone TV, το αποκλειστικό σπίτι της ΗΒΟ στην Ελλάδα, γιορτάζει τα 50 χρόνια του μεγαλύτερου τηλεοπτικού παρόχου μυθοπλασίας, που όρισε όχι μονάχα την αμερικανική τηλεόραση, αλλά και την παγκόσμια πορεία της έμπνευσης, όχι μονάχα σε δημιουργούς αλλά και σε τακτικές, δημιουργώντας τάσεις και ανοίγοντας δρόμους για το Netflix, Apple TV, κτλ. Το μοναδικό δίκτυο, που με τόλμη έχει δημιουργήσει περιεχόμενο σε όλα τα είδη μυθοπλασίας, που έσπασε όλων των ειδών τα ταμπού στην τηλεόραση, και αυτό αποτιμήθηκε από τις κριτικές, τα βραβεία και την διάρκεια. Είναι το δίκτυο με τις περισσότερες «προτάσεις» για κάθε χρόνο, επενδύοντας στην ποιότητα των παραγωγών του, και όχι στην ποσότητα.

Για όλο τον μήνα θα φτιαχτεί μια ειδική κατηγορία αφιερωμένη στα 50 χρόνια της ΗΒΟ με σειρές, ταινίες και ντοκιμαντέρ γεμάτο εκπλήξεις.
(η κατηγορία θα είναι διαθέσιμη από 09/12 – όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο της ΗΒΟ είναι ήδη διαθέσιμο και On demand στο Vodafone TV)

Info
Το περιεχόμενο του Vodafone TV ανανεώνεται κάθε μήνα με τις σημαντικότερες πρεμιέρες, με αποκλειστικές νέες σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ που θα συζητηθούν και πολλές ακόμη επιλογές, για να τις παρακολουθήσουμε τη στιγμή που το θέλουμε.
Απόκτησε το Vodafone TV και πρόσβαση σε όλο το δημοφιλές περιεχόμενο με Disney+ και ΗΒΟ μαζί, σε απίστευτη τιμή, με κάθε νέα σύνδεση στα προγράμματα Fiber 100.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης