Μίκης Θεοδωράκης: Όταν γιόρταζε τα γενέθλιά του μαζί με όλη την Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Όταν γιόρταζε τα γενέθλιά του μαζί με όλη την Ελλάδα

Ένας χρόνος από τον θάνατο του τεράστιου Μίκη - Δείτε πώς γιόρταζε τα γενέθλιά του - Τα γλέντια σε Βραχάτι και Γαλατά και το τραγούδι του γιου του που τον συγκίνησε

Mikis_80_Birtday_Galatas_2005
H 27η Ιουλίου, υπήρξε, επί δεκαετίες ολόκληρες, μια ξεχωριστή ημερομηνία για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο οικουμενικός καλλιτέχνης, ο ιδιοφυής συνθέτης, ο ασυμβίβαστος αγωνιστής, ο λαϊκός ήρωας, ο τελευταίος των μεγάλων, ο Μίκης Θεοδωράκης.
Mikis_Birthdays_2


Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που ο μεγάλος πρωταγωνιστής της γιορτινής αυτής ημέρας λείπει. Η συγκίνηση για την απώλεια του είναι σήμερα ακόμη μεγαλύτερη, η απουσία του πιο έντονη από ποτέ.

Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε να αφήσει πίσω του φεύγοντας πολλά και σημαντικά. Πολύτιμα «ενθύμια» που φθάνουν και περισσεύουν για κρατήσουν ζωντανό το μύθο του όχι για μία αλλά για εκατό ζωές! Οι μουσικές του, οι στίχοι των μεγάλων ποιητών που μελοποίησε, τα λόγια του, οι συμβουλές του, μα πάνω απ΄ όλα η άδολη αγάπη του για τη χώρα μας και το λαό της.

Ο Μίκης ήταν από εκείνους που τη γιόρταζε τη ζωή, τη ρουφούσε μέχρι το μεδούλι. Καταχωρούσε στο μυαλό και την ψυχή του οτιδήποτε τού συνέβαινε, και τα καλά και τα άσχημα, σαν μια πολύτιμη εμπειρία, σαν να ένα δώρο: «Και σάς ρωτάω: πώς πρέπει να ζήσουμε τα μετρημένα χρόνια μας; Πρέπει να τα γευτείς, να τα εξαντλήσεις. Πρέπει με τα μάτια να δεις ό,τι υπάρχει, με το στόμα σου να φας ό,τι υπάρχει και με τα χέρια να ψάξεις ό,τι υπάρχει» έλεγε με νόημα ο ίδιος.

Κλείσιμο
Και αυτό ακριβώς έκανε στις εννέα και πλέον δεκαετίας της πολυτάραχης ζωής του. Ζούσε στο 100%. Και τα γενέθλιά του τα γιόρταζε σχεδόν κάθε χρόνο με γλέντια και μεγάλες συναυλίες και τραπέζια με συγγενείς και φίλους. Ας θυμηθούμε κάποιες στιγμές από αυτές τις γιορτές.

Το 1995 η Ελλάδα γιόρτασε τα 70χρονα του Μίκη Θεοδωράκη με μια μεγαλειώδη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο. Το παρών έδωσε όλο το ελληνικό τραγούδι. Ο Γρηγόρης Μπιθικώστης, η Μαρία Φαραντούρη, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Αντώνης Καλογιάννης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Γλυκερία και αρκετοί ακόμη ήταν εκεί για τον τιμήσουν ερμηνεύοντας τα μεγάλα τραγούδια του. Η βραδιά έκλεισε με τον ίδιο στη σκηνή να τραγουδά «Σώπα όπου να ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Συναυλία αφιερωμένη στα 70α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη (Καλλιμάρμαρο 1995)


Μια δεκαετία σχεδόν αργότερα, το 2004 βρίσκει τον σπουδαίο συνθέτη στο αγαπημένο του εξοχικό, στο Βραχάτι Κορινθίας, να σβήνει τα 79 κεράκια της γενέθλιας τούρτας του. Περιτριγυρισμένος από συγγενείς και φίλους, γλέντησε με τη ψυχή του και τραγούδησε δίνοντας ο ίδιος, με το μοναδικό ταμπεραμέντο του, το ρυθμό της βραδιάς.

Μίκης Θεοδωράκης Βραχάτι  29 Ιουλίου 2004


Γαλατάς Χανίων, 2005. Στον τόπο που μεγάλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, εκεί που βρίσκεται το πατρικό του σπίτι και αναπαύεται εδώ και λίγους μήνες, γιόρτασε τα 80ά του γενέθλια, μαζί με τα μέλη της οικογένειας, φίλους και καλλιτέχνες. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο γιος του Γιώργος, πήρε το μικρόφωνο και ερμήνευσε την «Όμορφη Πόλη» κάνοντας τον πατέρα του να δακρύσει.

Μικης Θεοδωρακης 80 Χρονων Γενεθλια


Πέντε χρόνια μετά, το 2010, μια μεγάλη γιορτή στήνεται στο Θέατρο του Λυκαβηττού για τα 85χρονα του Μίκη Θεοδωράκη που παραμένει ακμαίος και δυνατός. Στην υπέροχη αυτή βραδιά συμμετέχουν δεκάδες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι Αντώνης Καλογιάννης, Μίμης Πλέσσας  ,Λουκιανός Κηλαηδόνης. , Μανώλης Ρασούλης, Μαρία Φαραντούρη κ.α. Στο φινάλε ο Μίκης Θεοδωράκης μαζί με τον Διονύση Σαββόπουλο ερμηνεύουν το «Περιγιάλι» σε ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, προκαλώντας τεράστιο ενθουσιασμό στο κοινό που τον αποθεώνει.

85 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στο θέατρο Λυκαβηττού (29/7/2010)


Στο Βραχάτι Κορινθίας θα γιορτάσει ο Μίκης Θεωράκης, το 2016, και τα 91 του γενέθλια. Χαμογελαστός ανάμεσα στα παιδιά και τα εγγόνια του άκουσε τις ερμηνείες της Πέγκυς Ζήνα σε κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια του και δέχτηκε αμέτρητες ευχές.

Χιλιάδες θεατές γιόρτασαν τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι


Ο Μίκης τον αγαπούσε τον κόσμο, γι’ αυτό και ήθελε να βρίσκεται πάντα ανάμεσά του. Ο ίδιος ένιωθε πως γεννήθηκε μέσα από το λαό και σε αυτόν ανήκει. Κι όταν ο κόσμος του έδειχνε τον θαυμαστό αλλά και την μεγάλη αγάπη του, το χαιρόταν πάντα σαν μικρό παιδί. Και τα δάκρυα πλημμύριζαν τα μάτια του. Όπως, τον Ιούνιο του 2017, στο Καλλιμάρμαρο, στην μαζική εκδήλωση προς τιμήν του με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 Φωνές», που ανέβηκε στη σκηνή με το καροτσάκι, κι όταν εισέπραξε το τεράστιο κύμα λατρείας από το κοινό, έσκυψε το κεφάλι κι έκλεισε για λίγο τα μάτια, σαν να ήθελε να αποτυπώσει για πάντα αυτή τη στιγμή που τον συγκλόνισε, την ώρα που παραδινόταν στην αγκαλιά ολόκληρης της Ελλάδας. Αθάνατος!

Η συγκίνηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο 19/6/2017


Ειδήσεις σήμερα:

Αγωνία για την εξαφάνιση της 45χρονης μητέρας από τα Πατήσια: Πριν έναν χρόνο είχε κάψει το σπίτι της

Silicon Valley: Το σκοτεινό πρόσωπο με πάρτι, ναρκωτικά, σεξ και τεχνολογία

Καιρός: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κορινθία και Αργολίδα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς - Χάρτες του meteo
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης