«Θαλασσογραφίες»: Από την Τράπεζα της Ελλάδος στην καρδιά της Σύρου

«Θαλασσογραφίες»: Από την Τράπεζα της Ελλάδος στην καρδιά της Σύρου

Αντιπροσωπευτικά, πανέμορφα έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος ταξιδεύουν μέχρι την πανέμορφη Σύρο και φιλοξενούνται σε μια ξεχωριστή έκθεση με τον τίτλο «Θαλασσογραφίες», στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

ekthesi-syros-1
Εμβληματικές θαλασσογραφίες, άμεσα συνυφασμένες με την ιστορία του τόπου και την ομορφιά του, που κοσμούσαν τις επίσημες αίθουσες της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά και ιστορικούς χώρους, όπως αυτές του Βολανάκη και του Βυζάντιου, πανέμορφες και πλέον αντιπροσωπευτικές στιγμές της Σχολής του Μονάχου που διαμόρφωσαν το εικαστικό τοπίο στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα έργα από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδας που εκτίθενται αυτές τις μέρες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου.

Από τις πανέμορφες“Βάρκες” του Περικλή Βυζάντιου, του περήφανου κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών της Ύδρας και ενός από τους εμβληματικότερους ιμπρεσιονιστές της χώρας μας έως τους “Κολυμβητές του Παλαιού Φαλήρου” του Μιχαήλ Αξελού, του πιο αντιπροσωπευτικού μαθητή του Ιακωβίδη και άμεσα συνυφασμένου με την ίδια την ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όσοι βρεθούν στην πανέμορφη Σύρο, σε μια μοναδική συνομιλία τέχνης και εξωτερικής ομορφιάς, ιστορίας και παράδοσης.
ekthesi-syros-2
ekthesi-syros-7
ekthesi-syros-12
Τα αξέχαστα θαλασσινά τοπία αλλά και οι άνθρωποι που συνδέονται άμεσα με αυτά δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο εικαστικό καταφύγιο από το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων σε μια έκθεση άμεσα συνυφασμένη με τη θαλασσινή ιστορία του τόπου. Η θάλασσα, οι παραδόσεις, η ομορφιά αγκαλιάζουν το βλέμμα σε μια μοναδική εικαστική αφήγηση που αποκαλύπτει τις πιο ένδοξες αλλά και καθημερινές στιγμές της χώρα μας.
ekthesi-syros-16-Sorogas
ekthesi-syros-17-Volanakis
ekthesi-syros-18-Vyzantios

Κλείσιμο
Άλλωστε η Τράπεζα που είναι άμεσα συνυφασμένη με την ίδια την Ιστορία της, δεν θα μπορούσε παρά να εστιάσει σε αυτές ακριβώς τις ιδιαίτερες και αντιπροσωπευτικές εκδοχές της πλούσιας εικαστικής απόδοσης του θαλασσινού τοπίου από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή προκρίνοντας για την έκθεση που οργάνωσε, τον τίτλο “Θαλασσογραφίες”.
ekthesi-syros-2
ekthesi-syros-7
ekthesi-syros-12
Για την έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων επιλέχθηκαν 51 θαλασσογραφίες, με επίκεντρο ποικίλες πτυχές του είδους: τη θάλασσα και το μεγαλείο της φύσης, το παράκτιο τοπίο και την ανθρώπινη παρουσία ή δραστηριότητα, τη θάλασσα σε σχέση με ιστορικά γεγονότα και πολεμικές σκηνές, τη ζωή της ελληνικής ναυτοσύνης και των ψαράδων, αλλά και τη ζωτική ευχαρίστηση της θαλασσινής εμπειρίας. Αφετηρία αποτελούν επομένως οι πλέον περίοπτοι θαλασσογράφοι του 19ου αιώνα, όπως οι Ιωάννης Αλταμούρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Αιμίλιος Προσαλέντης, Βασίλειος Χατζής, με γόνιμο ενδιαφέρον στους παραδοσιακούς τύπους στις απεικονίσεις τόπων και γεγονότων.
ekthesi-syros-16-Sorogas
ekthesi-syros-17-Volanakis
ekthesi-syros-18-Vyzantios
Βαδίζοντας στον 20ό και αργότερα στον 21ο αιώνα, δημιουργοί, όπως οι:Σοφία Λαζαρίδου, Περικλής Βυζάντιος, Δημήτριος Γαλάνης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Μιχαήλ Αξελός, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Πάρις Πρέκας, Θανάσης Μακρής, Σωτήρης Σόρογκας, στρέφονται κάθε φορά προς μια διαφορετική πρόσληψη και καταγραφή της ατμόσφαιρας της ελληνικής θάλασσας και των ευμετάβλητων στοιχείων της. Τόσο το παραστατικό όσο και το συμβολικό μέρος αποκαλύπτονται μέσα από την πλέον πολύτιμη γλώσσα των εικαστικών τεχνών αποτυπώνοντας όλες τις εκφάνσεις της θαλασσινής εμπειρίας.
ekthesi-syros-10
ekthesi-syros-8
ekthesi-syros-3
Η έκθεση “Θαλασσογραφίες” εγκαινιάστηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το περασμένο Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 και είναι ανοικτή για το κοινό από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022. Την επιμέλεια υπογράφει η Χάρις Κανελλοπούλου, ιστορικός τέχνης, επιστημονική υπεύθυνη και επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος.
ekthesi-syros-19
Ίνφο: “Θαλασσογραφίες-Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Πινακοθήκη Κυκλάδων”
Πινακοθήκη Κυκλάδων
Επ. Παπαδάμ, Ερμούπολη, Σύρος
Τηλ: 22810 80918
www.syros-ermoupolis.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης