Φιλαρμονική Λεχαινών: Μια Φιλαρμονική με 90 χρόνια ιστορία…

Φιλαρμονική Λεχαινών: Μια Φιλαρμονική με 90 χρόνια ιστορία…

Ο Ιδρυτής της Φιλαρμονικής Λεχαινών Ηλείας, ήταν έμπορος με καταγωγή από τη Γορτυνία, που παντρεύτηκε στα Λεχαινά και έζησε εκεί όλα του τα χρόνια. 

filar

Ο Γεώργιος Κατσούφης πέθανε σε βαθιά γεράματα, έχοντας την ευτυχία να βλέπει και να θαυμάζει το δημιούργημά του, τη Φιλαρμονική Λεχαινών, για περισσότερο από πενήντα χρόνια.

Ο έμπορος Γεώργιος Κατσούφης είχε τέτοιο πάθος για το Σύλλογο και τη μουσική που όπως λέγεται,
«υποχρέωνε» όλους τους προμηθευτές του, να πληρώνουν συνδρομή για τη φιλαρμονική αφαιρώντας χρήματα από τις παραγγελίες που ο ίδιος τους έκανε, αποδίδοντας τα χρήματα στο Σύλλογο για να καλύπτονται οι ανάγκες της Φιλαρμονικής .

Η Φιλαρμονική Λεχαινών, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των Λεχαινιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αφού τους συνοδεύει για 90 χρόνια σε όλες τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Επιπλέον, αποτελεί για τους μουσικούς της τον προθάλαμο για την επαγγελματική καταξίωση πολλών δεδομένου ότι, τα τελευταία χρόνια αρκετοί από αυτούς έχουν απορροφηθεί επαγγελματικά σε μπάντες του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και σε μπάντες διαφόρων άλλων μεγάλων Πόλεων.

 

Αυτή τη στιγμή την Φιλαρμονική Λεχαινών απαρτίζουν 60 καταρτισμένοι μουσικοί και περίπου 50 μαθητές, ενώ η συμμετοχή της με εμφανίσεις σε Πανελλαδικό επίπεδο είναι συνεχής και εντυπωσιακή. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζουν οι εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μεσολόγγι, στην Κόνιτσα, στην Κεφαλονιά, στο Αιτωλικό, στην Πάτρα, στον Πύργο, στους Φιλιάτες και Αρχαία Ολυμπία.

Από το 2016 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αρχιμουσικός Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.

 

unnamed__1_

 Φιλαρμονική Λεχαινών 1950                             

Από τη Φιλαρμονική Λεχαινών έχουν περάσει πολλοί και άξιοι αρχιμουσικοί, αυτοί όμως που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στα μουσικά ιδεώδη του τόπου, ήταν ο Παναγιώτης Ζωιτσούδης, που υπήρξε Αρχιμουσικός για 28 χρόνια, ο πρόωρα χαμένος Χαράλαμπος Κλάδης, που αναμόρφωσε και έθεσε σε επαγγελματική βάση τη Φιλαρμονική και ο  Αρχιμουσικός Διονύσιος Χριστόπουλος, που ανέλαβε το 2005 τη Φιλαρμονική  και συνέχισε επάξια το έργο του μέχρι το 2011.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, αναλαμβάνει  ως νέος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Λεχαινών, ο Ευρυσθένης Χατζηγιάννης.

Φέτος , με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Λεχαινών και σεβόμενοι την ιστορία της , αποτίνουμε φόρο τιμής και ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν στο παρελθόν και παρέδωσαν αυτό το καλλιτεχνικό επίτευγμα  σε μας τους νεότερους και υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια Φιλαρμονική σε υψηλό επίπεδο για την οποία να χαίρονται και να καμαρώνουν οι  συμπολίτες μας

 

unnamed

Φιλαρμονική 28-10-2003


Η Φιλαρμονική Λεχαινών μετά από πολλές δεκαετίες περιπλανήσεων θα αποκτήσει δική της στέγη, αφού ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης της παραχωρεί μια μεγάλη αίθουσα 360 τετραγωνικών μέτρων στο κτίριο του Α.Σ.Ο. στα Λεχαινά

Η διαμόρφωση του νέου κτηρίου όπου θα αποτελεί πλέον τη Νέα της Στέγη θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων μας .

Το φετινό καλοκαίρι η Φιλαρμονική Λεχαινών έχει πραγματοποιήσει ήδη μία συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό, θα πραγματοποιήσει άλλη μία στις 24 Ιουλίου στο Κάστρο Χλεμούτσι με τον Βασίλη Λέκκα , θα κάνει άλλες δυο συναυλίες στα Λεχαινά και το Κοτύχι τον Αύγουστο και θα ολοκληρώσει με μία μεγάλη συναυλία, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης , παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα είναι μια πολύ μεγάλη τιμή όχι μόνο για τη Φιλαρμονική Λεχαινών , αλλά για ολόκληρη την περιοχή μας

Παρακολουθήστε τη Φιλαρμονική Λεχαινών στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων  https://www.youtube.com/watch?v=-3cxacAJq2E
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης