Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Φιλοξενεί την παράσταση «F*ck Strindberg» της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Φιλοξενεί την παράσταση «F*ck Strindberg» της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου

Η παράσταση είναι βασισμένη στο έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Οι Δανειστές»

Oi_danoistes_-_parastasi
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος φιλοξενεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών την φετινή παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου «F*ck Strindberg» βασισμένη στο έργο «Οι Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικόλαου Μπαλαμώτη, από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Μαΐου. Η φιλοξενία της παράστασης εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Kρατικό Θέατρο «+ PLUS» που προβλέπει τη συνεργασία του ΚΘΒΕ με διαφορετικούς Καλλιτεχνικούς φορείς και Οργανισμούς.

Η Πειραματική Σκηνή του Θεσσαλικού Θέατρου, από τον Μάρτιο του 2018 που εγκαινιάσθηκε, έθεσε ως βασικό στόχο την εξοικείωση με τις σύγχρονες τάσεις της Διεθνούς θεατρικής σκηνής και την διεύρυνση των ορίων της σκηνικής γλώσσας σε θέματα φόρμας και περιεχομένου. Η παράσταση «F*ck Strindberg», η οποία παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα, από τις 24 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου 2022, εντάσσεται στον αναστοχασμό της κλασικής δραματουργίας, του Στρίντμπεργκ στην περίπτωσή μας, μέσα από την οπτική γωνία του σύγχρονου οικολογικού φεμινισμού που διερευνά τις έμφυλες ταυτότητες. Το κίνημα #metoo έδειξε την αναγκαιότητα αυτού του προβληματισμού.

«Οι Δανειστές», έργο του 1888, είναι ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ μιας γυναίκας και δύο αντρών, όπου οι τρεις χαρακτήρες αναλώνονται σε έναν αγώνα επικράτησης και εξόντωσης. Στο έργο παρακολουθούμε τις σχέσεις τους και την προσπάθεια επικράτησης και κυριαρχίας του ενός πάνω στον άλλο. Ορατή γίνεται σε κάθε περίπτωση η άποψη του συγγραφέα σχετικά με την κατωτερότητα των γυναικών.

Ο μισογυνισμός που συναντάμε έντονα στους «Δανειστές» είναι μια θεματική που απασχολούσε τον Στρίντμπεργκ. Δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε σίγουροι, για το πλαίσιο που διαμόρφωσε αυτή τη στάση του. Ωστόσο είναι εμφανής η αντιφατική απεικόνιση των γυναικών στη δραματουργία του, άλλοτε ως «μούσες» και άλλοτε ως τέρατα και καταστροφικές δυνάμεις! Είναι γενικά παραδεκτό από την κριτική, ότι ήταν μισογύνης και αντίθετος στο κίνημα του φεμινισμού. Οι γυναίκες κατά την άποψη του δεν ήταν ικανές για τίποτα καθώς ο μοναδικός τους προορισμός ήταν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Στην παράσταση δύο άντρες αναλαμβάνουν και τους αντρικούς αλλά και τον μοναδικό γυναικείο χαρακτήρα της Θέκλας. Πρόκειται για μια σύλληψη του σκηνοθέτη μέσω της οποίας καταρρίπτονται τα στερεότυπα και οι κοινωνικοί ρόλοι. Κεντρικός άξονας της παράστασης είναι ο σχολιασμός των αντιφάσεων των ιδεών του Στρίντμπεργκ σχετικά με το γυναικείο φύλο και την κατωτερότητα του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παράσταση χρησιμοποιεί ατόφιο το κείμενο του συγγραφέα και ο σκηνοθέτης φωτίζει σκηνικά και σχολιάζει τα σκοτάδια της πατριαρχίας.

Στην παράσταση, η οποία απευθύνεται σε θεατές άνω των 17 ετών, παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργης Βασιλόπουλος και Αντώνης Κυριακάκης

Παραστάσεις
Κλείσιμο
Πέμπτη έως Κυριακή, στις 21.00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης