Γαλλία: Αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν ναυάγιο του 2ου π.Χ. αιώνα στις Κάννες

Γαλλία: Αρχαιοκάπηλοι λεηλάτησαν ναυάγιο του 2ου π.Χ. αιώνα στις Κάννες

Οι δράστες όχι μόνο απέσπασαν αμφορείς από το πλοίο, αλλά διατάραξαν το σημείο στερώντας από τους αρχαιολόγους πολύτιμα δεδομένα

6485804
Το ναυάγιο ενός πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των Καννών, πριν από 2.200 χρόνια, λεηλατήθηκε από αρχαιοκάπηλους, ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το οποίο ξεκίνησε μια «κατεπείγουσα επιχείρηση διάσωσης» των αρχαίων αντικειμένων.

Η λεηλασία αποκαλύφθηκε όταν έγιναν οι πρώτες καταδύσεις για την εξερεύνηση του πλοίου που ήταν γεμάτο με ελληνορωμαϊκούς αμφορείς κρασιού, του 2ου π.Χ. αιώνα.

«Πολλοί αμφορείς δυστυχώς είχαν ήδη απομακρυνθεί παρανόμως» από το ναυάγιο «Fort Royal 1», που κείτεται στα βόρεια του νησιού Σεντ Μαργκερίτ, εξήγησε η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Drassm) του υπουργείου. «Τα καλοδιατηρημένα ναυάγια αυτής της περιόδου είναι εξαιρετικά σπάνια. Για αυτό ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία να μελετηθούν ταυτόχρονα το ξύλινο σκαρί και το φορτίο του», πρόσθεσε.

Λόγω αυτής της «οργανωμένης λεηλασίας» πιθανότατα χάθηκαν σημαντικές επιστημονικές και ιστορικές πληροφορίες, πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι δράστες δεν περιορίστηκαν να πάρουν αντικείμενα, συνήθως για να τα προωθήσουν στην αγορά, αλλά «καταστρέφουν τους χώρους και καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη» τη μελέτη τους, τόνισε το υπουργείο.

Στη ζώνη απαγορεύεται πλέον η ναυσιπλοΐα και η αγκυροβόληση και η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Κλείσιμο
Η Drassm σημείωσε ότι έχει κινητοποιήσει διάφορα μέσα «για να σώσει τον χώρο» που θα μπορούσε «να αποκαλύψει ένα μέρος της θαλάσσιας ιστορίας της ελληνιστικής περιόδου».


Ειδήσεις σήμερα:

Έριξαν ντομάτες στον Μακρόν σε λαϊκή αγορά του Παρισιού - Δείτε βίντεο

Μπήκαμε στη φάση του «ενεργειακού πολέμου» - Οι εκβιασμοί των Ρώσων και η απάντηση της Ευρώπης

Άγριο έγκλημα στη Ρόδο: Σκότωσε τον φίλο του, άλλαξε τα ματωμένα ρούχα, καθάρισε και κάλεσε το ΕΚΑΒ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης