Τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Πολιτικής Προστασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η Λίνα Μενδώνη και ο Χρήστος Στυλιανίδης υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Mendoni_-_Stylianidis

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και σε βάθος χρόνου αναμένεται να καταστεί εξαιρετικά απειλητική για πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων και η ανεκτίμητη πολιτιστικά μας κληρονομιά. Γι’ αυτό ακριβώς και απαιτείται ένα προγραμματισμένο και επαρκές σχέδιο δράσης που θα μειώνει, όσο το δυνατόν, τις καταστροφικές συνέπειές της.

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάπτυξη σχεδίων Πολιτικής Προστασίας αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπονται αξιολόγηση της ανάγκης αναθεώρησης υφιστάμενων Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας ως αποτέλεσμα κλιματικών κινδύνων και της τρωτότητας στοιχείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καταγραφή των προϋποθέσεων για την σύνταξη όπου απαιτηθεί, νέων Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας ή την αναθεώρηση και την ενίσχυση υφιστάμενων αλλά και ρομολόγηση διαδικασιών για τη σύνταξη κατά προτεραιότητα σχεδίων Πολιτικής Προστασίας για συγκεκριμένους κλιματικούς κινδύνους και αρχαιολογικούς χώρους που θα υποδειχθούν από το ΥΠΠΟΑ.

Παράλληλα, προγραμματίζεται αποτύπωση των πρόσθετων αναγκών σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινους πόρους για την υποστήριξη υφιστάμενων ή νέων Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, σχεδιασμός, ανάπτυξη σεναρίων και διεξαγωγή ασκήσεων κατά προτεραιότητα σε χώρους υψηλής διακινδύνευσης, δράσεις ενημέρωσης κοινού για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής μέσω προγραμμάτων και δράσεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία και συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό́ Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (ΕΙΟΡΜ) και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς (ΙΙΝΕ500, Ι00ΚΟΜ κ.α.) για την αξιοποίηση σχετικής εμπειρίας σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και εκτάκτων αναγκών στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Tα δύο Υπουργεία συγκροτούν κοινή ομάδα εργασίας. Επιστημονικός Υπεύθυνος υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας ορίζεται ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στον Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 
Ειδήσεις σήμερα:


Στα 47 ευρώ πέφτει η ανώτερη τιμή των PCR test

Φαβορί ο Ντράγκι για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας - Στις 24 Ιανουαρίου αρχίζει η σχετική ψηφοφορία

Nέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, πιθανώς από το Καμερούν, εντοπίστηκε στη Γαλλία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης