Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Έτοιμο το έργο που προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και διευκολύνει Δημόσια Διοίκηση και κοινό

Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο: Έτοιμο το έργο που προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και διευκολύνει Δημόσια Διοίκηση και κοινό

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο  και η Διακδικτυακή Πύλη του παρουιάστηκαν σήμερα το πρωί από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

ψηφιακο_κτηματολογιο
Ένα σημαντικότατο έργο τόσο για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και την εύκολη πρόσβαση σε αυτό όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, το πολυαναμενόμενο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, αποτελεί πλέον γεγονός. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διαχείριση αρχαιολογικών, διοικητικών και γεωχωρικών δεδομένων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά της επικράτειας και στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητσιμού η πρώτη και βασικότερη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια.

Μέσα από την Διακτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 18.000 μνημεία, 3.800 αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικούς τόπους και 845 ζώνες προστασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πλήρη και έγκυρη πληροφορία για τυχόν δεσμεύσεις και περιορισμούς που υφίστανται βάσει της κείμενης νομοθεσίας σε περιοχές ή ακίνητα ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η πλήρης γνώση άρα και η δυνατότητα της απαραίτητης προστασίας του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την ίδια στιγμή το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο λειτουργεί ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στοn χώρο των επενδύσεων καθώς μπορούν πλέον να εντοπιστούν τα όρια των προστατευομένων περιοχών και παρέχεται έγκυρη ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους, επιχειρήσεις και πολίτες, για το εάν και πού ακριβώς μπορούν να προχωρήσουν σε ενέργειες και επεμβάσεις στο περιβάλλον μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.

Επιπλέον, συνδράμει και απλοποιεί σημαντικά το έργο της Δημόσιας Διοίκηκης, της Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών φορέων συγκεντρώνοντας με οργανωμένο τρόπο τη διοικητική, αρχαιολογική και γεωχωρική πληροφορία που αφορά στον χωρικό σχεδιασμό σε περιοχές όπου υφίστανται μνημεία εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα προστασία από καταπατήσεις, ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας την προβολή και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονους τρόπους.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο θα είναι παράλληλα ιδιαίτερα χρήσιμο για την επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με την ελληνική αρχαιολογία, και την εκπαίδευση.
Κλείσιμο
Mendoni__Ktimatologio
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την σημερινή παρουσίαση του έργου του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου

«Ο Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, που προέβλεπαν παράλληλα την ανάπτυξη και νέων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων καταγραφής και διαχείρισης, εντάσσονται από κοινού και λειτουργούν συμπληρωματικά στην προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ενός ψηφιακού αρχείου που θα καλύπτει το σύνολο του πολιτιστικού αποθέματος, και μέσω του οποίου οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και οι συνεργαζόμενοι φορείς διαχείρισης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή την ταυτότητα, τη θέση και την κατάσταση διατήρησης όλων των στοιχείων της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς ανά την Επικράτεια, το νομικό και διαχειριστικό καθεστώς τους, καθώς και με ποιο τρόπο αυτά είναι προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα» εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά την διάρκεια της σημερινής παρουσίασης του έργου και πρόσθεσε: «Η ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου καθιστά δυνατό τον αναλυτικό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της εθνικής περιουσίας μέσω της πλήρους αξιοποίησης σύνθετων δεδομένων, αλλά και τη συνεχή αναπροσαρμογή της στρατηγικής βάσει των εκάστοτε αναγκών σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο. Υπό αυτό το πρίσμα, το Εθνικό Αρχείο Μνημείων αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο και αφετηρία αναπτυξιακής δυναμικής». Υπογράμμισε επίσης πως «η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής, που αφορούν στην αναδιοργάνωση και στον εκσυγχρονισμό, στην ορθολογική διαχείριση των πόρων, στη λειτουργική διαφάνεια και στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Επί πλέον, συνιστά βασική και αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου ο Τομέας του Πολιτισμού να συμβάλει με την υψηλή του δυναμική στη συνολική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας, και εν γένει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Χώρας κατά την γεμάτη προκλήσεις περίοδο μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση» ενώ ανακοίνωσε πως το έργο θα συνεχιστεί και θα εμπλουτιστεί.

Στην παρουσίαση του έργου και της Διαδικτυακής Πύλης του, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρέστησαν επίσης ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γ.Γ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Δημήτρης Σκάλκος, ο Γ.Γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.

Ειδήσεις σήμερα:

Υιοθετήθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού - Οι επτά άξονες

Dior: Η επίδειξη «ξεκίνησε» στα social media - Τα μοντέλα ποζάρουν με τα ρούχα του οίκου στο Καλλιμάρμαρο

Βραβεία Ίρις 2021: Το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη σάρωσε στα ελληνικά Όσκαρ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης