Γιώργος Κιμούλης: Τα «τραύματα» των θεατρικών παρτενέρ του και η τηλεοπτική του «αστοχία»

Γιώργος Κιμούλης: Τα «τραύματα» των θεατρικών παρτενέρ του και η τηλεοπτική του «αστοχία»

Νέες δηλώσεις του ηθοποιού για Ζέτα Δούκα: Δεν ήταν ένα αθώο κοριτσάκι, ήταν πρωταγωνίστρια - Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

ΚΙΜΟΥΛΗΣ_2_2

Ποια είναι τα όρια της επαγγελματικής συμπεριφοράς και ποιος είναι εκείνος που τα καθορίζει; Πότε οι λέξεις και οι πράξεις μέσα στον επαγγελματικό χώρο προσβάλλουν την ατομική αξιοπρέπεια και μεταμορφώνονται σε βία; Τα παραπάνω  καίρια ερωτήματα, έφεραν στο προσκήνιο, για πρώτη φορά με τόση ένταση και με την εμπλοκή τόσων επώνυμων προσώπων, οι χθεσινές δημόσιες καταγγελίες της ηθοποιού Ζέτας Δούκα εναντίον του Γιώργου Κιμούλη που αφορούσαν στην τραυματική εμπειρία που βίωσε κατά την διάρκεια παλαιότερης συνεργασίας τους.

Ζέτα Δούκα: Σάλος μετά την καταγγελία ότι ο Γιώργος Κιμούλης την έβρισε και την κλώτσησε

Οι λεπτομερείς περιγραφές της εμφανώς φορτισμένης ηθοποιού για «απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις και περιστατικά θυμού, απαξίωσης και ειρωνείας», που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και καταιγισμό σχολίων, άνοιξαν επί της ουσίας τον ασκό του Αιόλου για την αποκάλυψη συμπεριφορών στον χώρο του ελληνικού θεάτρου που για τους περισσότερους ήταν εντελώς άγνωστες αλλά για κάποιους αποτελούσαν, πιθανότατα, κοινό μυστικό.

Έτσι μόνον εξηγείται το γεγονός ότι λίγες μόλις ώρες μετά την δημόσια εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα οι συμπρωταγωνιστές της, άρα και αυτόπτες μάρτυρες, στην επίμαχη παράσταση «Πιο Κοντά», που ανέβηκε τον χειμώνα του 2008 στο θέατρο «Αθηνών», έσπευσαν να σταθούν, και μάλιστα δημόσια, στο πλευρό της συναδέλφου τους. «Περήφανος για τη  Ζέτα» έγραψε χαρακτηριστικά στο Instagram ο Νίκος Ψαρράς ενώ η Δώρα Χρυσικού ξεκαθάρισε προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πως έπεται συνέχεια: «Εννοείται ότι είμαστε με τη Ζέτα, για να σταματήσουν οι σπέκουλες. Περισσότερα και ειδικότερα σύντομα…»

Kimoulis_pio_konta
Ο Γιώργος Κιμούλης και η Ζέτα Δούκα με τον Νίκο Ψαρρά και την Δώρα Χρυσικού που συμμετείχαν στην επίμαχη παράσταση

Στις παραπάνω αντιδράσεις των άμεσα εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων ήρθαν να προστεθούν οι δηλώσεις της Κατερίνα Γερονικολού και της Κατερίνας Παπουτσάκη, οι οποίες επίσης κατηγορούν τον Γιώργο Κιμούλη για αντιεπαγγελματική και προσβλητική συμπεριφορά με δυσμενέστατες συνέπειες στην ψυχολογία τους, αλλά και η περίπτωση της Ευδοκίας Ρουμελιώτη που είχε αποχωρήσει άρον άρον από παράσταση, στην οποία συμπρωταγωνιστούσε με τον ηθοποιό το 2006, για παρόμοιους λόγους.

Λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της θύελλας ο Γιώργος Κιμούλης ξεκίνησε, σταδιακά, να διαψεύδει τις καταγγελίες κατηγορώντας μάλιστα την Ζέτα Δούκα πως προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για προσωπικό της όφελος την πρόσφατη, συγκλονιστική εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με την σεξουαλική κακοποίησής της.

Kimoulis_Geronikolou
Η Κατερίνα Γερονικολού είναι ανάμεσα στις ηθοποιούς που κατηγορούν τον Γιώργο Κιμούλη για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά
Κλείσιμο

«Διαβεβαιώνω ότι δεν την έβρισα και δεν την κλώτσησα. Φυσικά και θα κινηθώ δικαστικά. Έκανα μήνυση για ακραία συκοφαντική δυσφήμιση» δήλωσε στο protothema.gr και πρόσθεσε: «Επίσης, θεωρώ πως είναι απαράδεκτη η κίνηση της Ζέτας Δούκα να χρησιμοποιήσει την υπόθεση της κυρίας Μπεκατώρου, γιατί έτσι μειώνει την πράξη της... Φανταστείτε να θεωρηθεί η πράξη της κυρίας Μπεκατώρου ως κάτι μοδάτο και ο καθένας να θυμάται ένα γεγονός πριν 15 χρόνια όπου κάποιος τον στενοχώρησε, θύμωσε ή απαξίωσε και να βγαίνει να διηγείται και να περιγράφει μια ιστορία υπερβάλλοντας και προσθέτοντας και ψευδή γεγονότα. Μετά από λίγο θα το πάρει πίσω, αλλά αυτό έχει μείνει».

Στο ίδιο κλίμα  κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε, λίγο αργότερα, κατά την ζωντανή παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» χωρίς ωστόσο να δίνει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τους λόγους που, κατά την άποψή του, οδήγησαν μια νεότερη συνάδελφό του – στις υπόλοιπες καταγγέλλουσες δεν έγινε η παραμικρή αναφορά - στο να προβεί σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίεςΟρισμένες από τις απαντήσεις του, μάλιστα, έμοιαζαν αντιφατικές.

Δείτε επίσης:  Νέες δηλώσεις την Τετάρτη για Ζέτα Δούκα - Δεν ήταν ένα αθώο κοριτσάκι, ήταν πρωταγωνίστρια

«Μια υποτιθέμενη εργατική διαφωνία λύνεται όταν κάποιος πάει στον εργοδότη και πει «ο τάδε μου φέρεται άσχημα και σε παρακαλώ πολύ αν δεν σταματήσει θα πάω στην επιθεώρηση εργασίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό είναι προσωπικό. Αφορά εμένα, εκείνη και την πράξη της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να πει, λίγα μόλις λεπτά αργότερα, πως «δεν έχει προσωπικά μαζί της».

Ο Γιώργος Κιμούλης απαντά στη Ζέτα Δούκα για τη λεκτική και σωματική βία

Όταν η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων Ράνια Τζίμα επέμενε, ορθώς, να ρωτά για τους λόγους που οδήγησαν μια γυναίκα να κάνει μια τέτοια καταγγελία και μάλιστα μετά από τόσα χρόνια, ο κ. Κιμούλης επέλεξε να  απαντήσει πως «είναι της μόδας οι καταγγελίες τύπου Μπεκατώρου» παρότι ηη Ζέτα Δούκα είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει πως η δική της περίπτωση δεν σχετίζεται μεμ σεξουαλική κακοποίηση: «Κινείται σε επίπεδο ιεροσυλίας το να χρησιμοποιείται η πράξη της κυρίας Μπεκατώρου, στο να αναφερόμαστε στο εκπληκτικό κίνημα #metoo και να το χρησιμοποιεί ο καθένας που έχει προσωπικές συγκρούσεις» δήλωσε χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζει  και πάλι τί είδους συγκρούσεις είχε ο ίδιος με τη ηθοποιό κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους.

Παράλληλα, ενώ εξέφρασε την άποψη πως «κατηγορίες που αφορούν σε υποτίμηση, απαξίωση, υβριστική συμπεριφορά αποτελούν αόριστη καταγγελία και γενικά πράγματα» παραδέχτηκε, αμέσως μετά πως «η συνεχιζόμενη λεκτική βία είναι ποινικό αδίκημα»  δίχως όμωςνα προσδιορίζει τί συνιστά για εκείνον λεκτική βία.

Σημείωσε επίσης πως, παρά το ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να πάρει πίσω την μήνυση και την αγωγή, ακόμη κι αν η Ζέτα Δούκα τού ζητήσει συγγνώμη, «καμιά γυναίκα δεν πρέπει να σταματήσει να καταγγέλλει περιστατικά βίας». Προφανώς εδώ είναι που τίθεται επιτακτικά το ερώτημα «τί ακριβώς συνιστά βία για τον καθένα»…!

Τέλος ο Γιώργος Κιμούλης, υπονόησε ευθέως πως η εξομολόγηση της Ζέτας Δούκα ήταν προσχεδιασμένη και απέδωσε τον σάλο που δημιουργήθηκε σε «αστοχία και δημοσιογραφική απειρία» των συντελεστών της τηλεοπτικής εκπομπής «Πάμε Δανάη» επειδή δεν τον είχαν ενημερώσει πώς επρόκειτο να γίνουν καταγγελίες εναντίον του: «Παρόλο που ίσως ήταν γνωστό ότι θα ειπωθεί αυτό, δεν με είχαν ενημερώσει. Θα είχε τελειώσει όλη αυτή η ιστορία…» είπε με νόημα, ξεχνώντας, προφανώς, πως οι αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους τακτικές. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς με ποιον τρόπο θα αντιδρούσε σε περίπτωση που γνώριζε.

 

 Ειδήσεις σήμερα

9η Αξιολόγηση: «Πάτε καλά» υπό συνθήκες πανδημίας, το μήνυμα των θεσμών

Survivor: Στον... τάκο Ανθή Σαλαγκούδη, Περικλής Κονδυλάτος και Ασημίνα Ιγγλέζου

Ισημερινός: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο ζωγράφος Ενρίκε Τάβαρα

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης