Η Μελίνα, η Μούσχουρη, ο Χατζιδάκις και ο Ντασσέν ξανά μαζί στη Γαλλία

Η Μελίνα, η Μούσχουρη, ο Χατζιδάκις και ο Ντασσέν ξανά μαζί στη Γαλλία

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που διοργανώνεται στη Λυών για  τα 100 από την γέννηση της Μελίνας με παρουσιάστρια στην Νάνα Μούσχουρη

Melina_Mousxouri_Xatzidakis

Δύο διεθνείς Ελληνίδες, δύο γυναίκες που συνδέονταν με σχέσεις βαθιάς φιλίας, η Μελίνα Μερκούρη και η Νάνα Μούσχουρη, θα «συναντηθούν», σε λίγες ημέρες, στη Λυών, την γαλλική πόλη όπου γεννήθηκε ο κινηματογράφος. Εκεί θα εορταστεί η επέτειος των 100 χρόνων της αξέχαστης Μελίνας, στο πλαίσιο ενός μεγάλου αφιερώματος που θα παρουσιάσει η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια.

 Το  αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη, με παρουσιάστρια, την Νάνα Μούσχουρη, ήταν ενταγμένο  στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών,  αλλά λόγω της ακύρωσης του Φεστιβάλ εξαιτίας του covid-19 ο Thierry Frémaux, διευθυντής τόσο του Φεστιβάλ των Καννών όσο και του Ινστιτούτου Lumière  πρότεινε να μεταφερθεί  στη Λυών μαζί με κάποια ακόμα αφιερώματα.  

Melina_afieroma
Η αφίσα του μεγάλου αφιερώματος στη Μελίνα Μερκούρη

 Δεδομένου μάλιστα ότι το 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από την κυκλοφορία της θρυλικής ταινίας του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή» η οποία χάρισε στην Μελίνα το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, στις Κάννες και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι για τα

πασίγνωστα «Παιδιά του Πειραιά», το αφιέρωμα αυτό εμπεριέχει ακόμη μεγαλύτερους συμβολισμούς.

 Η σημαντική αυτή διοργάνωση θα κορυφωθεί στις 15 Οκτωβρίου, με μια βραδιά στη διάρκεια της οποίας η Νάνα Μούσχουρη, ο Thierry Frémaux αλλά και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλία Ζακ Λανγκ θα ανασύρουν πολύτιμες αναμνήσεις από στιγμές που μοιράστηκαν με την Μελίνα Μερκούρη αλλά και τον Μάνο Χατζιδάκι. Λίγο αργότερα η Νάνα Μούσχουρη θα πάρει το μικρόφωνο και θα ερμηνεύσει κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια που σφράγισε με το μοναδικό ερμηνευτικό ύφος της η Μελίνα μεταξύ των οποίων το «Χάρτινο το Φεγγαράκι» κ.α. . Το φινάλε θα γίνει με την προβολή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή»

Melina__Nana
Η Μελίνα Μερκούρη και η Νάνα Μούσχουρη συνδέονταν με βαθιά φιλία

 Κατά την διάρκεια του αφιερώματος η Νάνα Μούσχουρη θα παρουσιάσει δύο ακόμα ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει η Μελίνα, την «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη και τα «Μηχανικά Πιάνα» του Χουάν Αντόνιο Μπαρντέμ.


Το βραβείο Lumière 

 Το κινηματογραφικό Βραβείο Lumière  δημιουργήθηκε το 2009 στη Λυών και  ονομάζεται έτσι καθώς εκεί οι αδελφοί Lumière έκαναν την εφεύρεση του κινηματογράφου το 1895. Το βραβείο επιβραβεύει μια κινηματογραφική προσωπικότητα για το σύνολο του έργου της.  Καθ 'όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ γίνονται προβολές και master classes από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες  μουσικής κ.λπ.  Η απονομή του βραβείου Lumière έχει προγραμματιστεί για την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ. Φέτος  το 12ο Βραβείο Prix Lumière θα απονεμηθεί στους σκηνοθέτες  Jean-Pierre και Luc Dardenne .  Σε αυτούς που έχουν λάβει το βραβείο περιλαμβάνονται οι: Francis Ford Coppola (2019), Jane Fonda (2018), Catherine Deneuve (2016), Martin Scorsese (2015), Pedro Almodovar (2014), Clint Eastwood (2009).

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτογραφίες: Λουφαδόροι εργάτες είχαν φτιάξει «κρυφό διαμέρισμα» κάτω από σταθμό μετρό της Νέας Υόρκης!


Έφηβη Βρετανή αυτοκτόνησε πηδώντας μπροστά σε τρένο μετά από «πείραγμα» για τον χωρισμό της

Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας - Ποια μέτρα βρίσκονται εν ισχύ 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης