Μια συσκευασία που φυτεύεται και βλασταίνει!

biopack01

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας από την Θεσσαλονίκη έχει φτιάξει μια συσκευασία για αυγά που μπορεί στη συνέχεια να έχει μια δεύτερη ζωή στο έδαφος με τους σπόρους που φιλοξενεί στα σπλάχνα της.

Μια πραγματικά καινοτομική ιδέα μας έρχεται από την Θεσσαλονίκη. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας έβαλε μπρος και παρουσίασε ένα project που συνδυάζει μέσα σε ένα εύχρηστο πακέτο συσκευασίας αυγών όλες τις πτυχές μιας αναδυόμενης κυκλικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Μπόσνας πιστεύει ότι «η παραδοσιακή διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων χρησιμοποιεί υψηλή ενέργεια και είναι δαπανηρή λειτουργία. Υποστηρίζει ότι καθίσταται δαπανηρή η επεξεργασία όλων των υλικών που απομένουν και καθιστά μια μακρά διαδικασία. Έτσι σε απάντηση, δημιούργησε μια συσκευασία αυγών με βιώσιμη προσέγγιση - το biopack».
biopack02

Τι είναι, όμως, το biopack; Κατ΄ αρχήν ένα μικρό κουτί. Αλλά, ένα καινοτομικό και οικολογικό κουτί. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται «από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους. Έρχεται με τέσσερα αυγά μέσα στο πυκνά συσκευασμένο υλικό, προστατεύοντάς τα από το σπάσιμο. Μετά τη χρήση των αυγών, αντί να πεταχτεί ή ακόμη και να ανακυκλωθεί, οι χρήστες ενθαρρύνονται να την φυτέψουν και να την ποτίσουν , έτσι ώστε οι φακές που είναι μέρος της συσκευασίας να αναπτυχθούν».

Με λίγα λόγια, αφού φας τα αυγά παίρνεις την συσκευασία την ποτίζεις και εκείνη βλασταίνει!
biopack03

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Μπόσνας «η ιδέα προέρχεται από τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής συσκευασίας που δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει το περιβάλλον. Μέσω της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι οι φακές που αναπτύσσονται αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους λόγω της ικανότητάς τους να καθορίζουν το ατμοσφαιρικό άζωτο μέσω της οζώδους ρίζας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυάσει τους σπόρους και το χαρτί στη συσκευασία του biopack.

Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να βλαστήσει μετά την φύτευση, αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αποκομίσουν κυριολεκτικά τα οφέλη από τον τρόπο αειφόρου συσκευασίας ταχύτερα από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης».
biopack04
biopack05

Ο Γιώργος Μπόσνας, μετά την αποφοίτησή του από το Master's Degree in Industrial Design στο Politecnico Di Milano, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, με 10 χρόνια εμπειρίας, διδάσκει Βιομηχανικό Σχεδιασμό στην ΑΚΤΟ και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και βραβεία, επικεντρώνεται στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων με μια αισθητική προσέγγιση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργου του, ισχυρά μηνύματα και έννοιες, και μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάθε του έργο.
biopack06

Περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο Μπόσνα
https://georgebosnas.com/

https://www.instagram.com/george.bosnas/

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες