Μια συσκευασία που φυτεύεται και βλασταίνει!

Μια συσκευασία που φυτεύεται και βλασταίνει!

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας από την Θεσσαλονίκη έχει φτιάξει μια συσκευασία για αυγά που μπορεί στη συνέχεια να έχει μια δεύτερη ζωή στο έδαφος με τους σπόρους που φιλοξενεί στα σπλάχνα της.

biopack01
Μια πραγματικά καινοτομική ιδέα μας έρχεται από την Θεσσαλονίκη. Ο βιομηχανικός σχεδιαστής Γιώργος Μπόσνας έβαλε μπρος και παρουσίασε ένα project που συνδυάζει μέσα σε ένα εύχρηστο πακέτο συσκευασίας αυγών όλες τις πτυχές μιας αναδυόμενης κυκλικής οικονομίας.

Ο Γιώργος Μπόσνας πιστεύει ότι «η παραδοσιακή διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων χρησιμοποιεί υψηλή ενέργεια και είναι δαπανηρή λειτουργία. Υποστηρίζει ότι καθίσταται δαπανηρή η επεξεργασία όλων των υλικών που απομένουν και καθιστά μια μακρά διαδικασία. Έτσι σε απάντηση, δημιούργησε μια συσκευασία αυγών με βιώσιμη προσέγγιση - το biopack».
biopack02

Τι είναι, όμως, το biopack; Κατ΄ αρχήν ένα μικρό κουτί. Αλλά, ένα καινοτομικό και οικολογικό κουτί. Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται «από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους. Έρχεται με τέσσερα αυγά μέσα στο πυκνά συσκευασμένο υλικό, προστατεύοντάς τα από το σπάσιμο. Μετά τη χρήση των αυγών, αντί να πεταχτεί ή ακόμη και να ανακυκλωθεί, οι χρήστες ενθαρρύνονται να την φυτέψουν και να την ποτίσουν , έτσι ώστε οι φακές που είναι μέρος της συσκευασίας να αναπτυχθούν».

Με λίγα λόγια, αφού φας τα αυγά παίρνεις την συσκευασία την ποτίζεις και εκείνη βλασταίνει!
Κλείσιμο
biopack03

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Μπόσνας «η ιδέα προέρχεται από τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής συσκευασίας που δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει το περιβάλλον. Μέσω της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι οι φακές που αναπτύσσονται αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους λόγω της ικανότητάς τους να καθορίζουν το ατμοσφαιρικό άζωτο μέσω της οζώδους ρίζας τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνδυάσει τους σπόρους και το χαρτί στη συσκευασία του biopack.

Χρειάζονται μόνο 30 ημέρες για να βλαστήσει μετά την φύτευση, αυτό επιτρέπει στους χρήστες να αποκομίσουν κυριολεκτικά τα οφέλη από τον τρόπο αειφόρου συσκευασίας ταχύτερα από τις παραδοσιακές μεθόδους ανακύκλωσης».
biopack04
biopack05

Ο Γιώργος Μπόσνας, μετά την αποφοίτησή του από το Master's Degree in Industrial Design στο Politecnico Di Milano, επιστρέφει στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, με 10 χρόνια εμπειρίας, διδάσκει Βιομηχανικό Σχεδιασμό στην ΑΚΤΟ και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας με συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και βραβεία, επικεντρώνεται στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των ανθρώπων με μια αισθητική προσέγγιση. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του έργου του, ισχυρά μηνύματα και έννοιες, και μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από κάθε του έργο.
biopack06

Περισσότερα σχετικά με τον Γιώργο Μπόσνα
https://georgebosnas.com/

https://www.instagram.com/george.bosnas/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης