Ένα κόκκινο κρασί του έρωτα και του πάθους

flogero01

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

Τρείς λόγοι με ώθησαν να γράψω εδώ για ένα κόκκινο κρασί. Ο πρώτος λόγος, η χειροποίητη ετικέτα του που πάει γάντι με το γεγονός της «περιορισμένης έκδοσης». Όλη και όλη παραγωγή, 2157 φιάλες. Σχεδόν ή απολύτως συλλεκτικό είδος (ο δεύτερος λόγος). Η κάθε φιάλη έχει τον αριθμό της. Στις φωτογραφίες θα δείτε τον αριθμό 49.

Ο τρίτος λόγος, έχει να κάνει με τον τρόπο διάθεσης αυτού του συλλεκτικού κρασιού. Μπορείτε να βρείτε και να το αγοράσετε μόνο στο χώρο του οινοποιείου. Με λίγα λόγια, μόνο αν ταξιδεύσετε στο Μέτσοβο και αυτό γιατί εκεί βρίσκεται το οινοποιείο.
flogero03

Ο λόγος γίνεται για το κρασί Φλογερό του Κατώγι Αβέρωφ. Και όπως διαβάζουμε στην ετικέτα: «Από τον αμπελώνα του Γινιέτς στο Μέτσοβο. Κλήματα που ευδοκιμούν σε υψόμετρο 1050 μέτρων. Δοκιμασμένο από τις αρκούδες της περιοχής. Τρύγος 2015».

Στο site της ΕΒΓΕ βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα από την ομάδα του Bob Studio που έβαλαν με την δημιουργική δουλειά τους την σφραγίδα τους στην παρουσία – εμφάνιση του κρασιού.
Διαβάζω: «Ένα κόκκινο κρασί παλαίωσης το οποίο πωλείται αποκλειστικά στο οινοποιείο - ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο και το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τον έρωτα και το πάθος που μοιράζονται όλοι όσοι το επισκέπτονται. Στηρίζοντας το concept του ονόματος, θέλαμε και το ίδιο το εικαστικό να βγάζει έναν υπέρμετρο ερωτισμό και πάθος χωρίς όμως ένταση γιατί ήδη το όνομα είναι πολύ δυναμικό, κι έτσι δημιουργήσαμε μια χειρόγραφη ετικέτα που εμπνέεται από τα ερωτικά γράμματα. Με την απλότητα, την καθαρότητα και την αμεσότητα των λέξεων σαγηνεύει χωρίς να χρειάζεται περιττή διακόσμηση, όπως ακριβώς ένα γράμμα που μιλάει μέσα από την καρδιά. Η ετικέτα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να υποστηρίζει την σωστή στάση του κρασιού κατά τη διάρκεια της παλαίωσής του μέχρι την κατανάλωση του».
flogero05

Από το site του μετσοβίτικου οινοποιείου βρήκα και παραθέτω τις σχετικές πληροφορίες για το κρασί.

«Ποικιλία: Merlot

Περιοχή: Αμπελώνες στο Μέτσοβο Ηπείρου, με ελεγχόμενη στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά τα 350 κιλά ανά στρέμμα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 950 ως 1050 μέτρων, σε έδαφος επικλινές, αποτελούμενο από αποσαθρωμένους σχίστες, δυσπρόσιτο στη μηχανική εξυπηρέτηση. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με βροχές, παγωνιές και ισχυρές χιονοπτώσεις το χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι.
Τρύγος: Πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Οινοποίηση: Εκραγισμός και άμεσος εμβολιασμός του γλεύκους σε συνδυασμό με συνεχείς διαβροχές των στέμφυλων που διαρκούν περίπου εικοσιπέντε ημέρες. Η θερμοκρασία της ζύμωσης δεν ξεπερνά τους 30οC, ενώ ακολουθεί και τουλάχιστον δωδεκάμηνη ωρίμανση του νέου οίνου σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια. Ο οίνος, μετά την εμφιάλωση του, παραμένει τουλάχιστον έξι μήνες στη φιάλη για αναγωγική παλαίωση.

Χαρακτηριστικά: Βαθύ κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Ελαφρύ άρωμα δρυός αρμονικά δεμένο με τα ποικιλιακά αρώματα και το χαρακτηριστικό άρωμα της αναγωγικής παλαίωσης.

Συνοδεύει: Συνοδεύει εξαιρετικά τα κρέατα σχάρας και το κοκκινιστό μοσχάρι».

ΣΧΟΛΙΑ

kyriakos

Ούτε τον αλκοολικό βαθμό δεν έγραψες ρε γίδι! Αιλυνα, ακαματη. Μια δουλειά σωστά δεν μπορείς να κάνεις. Αλλά στις γνώμες πρώτος. Αχρηστο κορμί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες