Ένα φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου μεγαλώνει στην Αστυπάλαια

Ένα φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου μεγαλώνει στην Αστυπάλαια

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ιδρύτρια της δράσης «Τα Βιβλία Παίζει» μας μιλάει για το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας, που διοργανώνεται στο νησί από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου με την υποστήριξη  των δημοτικών αρχών. 

astypalaia01
Με τη συμμετοχή επτά εκδοτικών οίκων και με μια πληθώρα χορηγών και υποστηρικτών, η Αστυπάλαια γίνεται τόπος συνάντησης βιβλίων και παιδιών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δράσεων, δραστήριων και εμπνευσμένων ανθρώπων για δεύτερη χρονιά.

Ο Δήμος Αστυπάλαιας και η δράση «Τα Βιβλία Παίζει» διοργανώνουν από κοινού το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας, από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου, και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν από κοντά όλες τις επιλεγμένες εκπαιδευτικές, εικαστικές και ψυχαγωγικές δράσεις του, που στοχεύουν με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο να συμβάλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την κατανόηση των αρχών της ανακύκλωσης, έννοιες απαραίτητες για έναν καλύτερο αύριο. 

Με όχημα και αυτή τη φορά τη λογοτεχνία και τις τέχνες σε όλες τους τις εκφράσεις τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά, να δουλέψουν με το σώμα και τη φωνή, να μιμηθούν, να αυτοσχεδιάσουν, να απομνημονεύσουν, να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν.
astypalaia04

Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, ιδρύτρια της δράσης «Τα Βιβλία Παίζει» μας οδηγεί στην Αστυπάλαια και μας ξεδιπλώνει την ιδέα πίσω από τη διοργάνωση του φεστιβάλ.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δράσης «Τα Βιβλία Παίζει»;

Στην πραγματικότητα έτσι ονόμασα την ομάδα που απαρτίζεται από όλους εκείνους που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την υλοποίηση του Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Αστυπάλαιας και κάθε δράσης που πραγματοποιείται στο νησί. Περιλαμβάνει τον Δήμαρχο Αστυπάλαιας, Πανορμίτη Κονταράτο, τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου, Νίκο Περδίκη, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου και την Blue Star Ferries, που ήταν και συνεχίζουν να είναι οι βασικοί αρχικοί υποστηρικτές. Σημαντική φέτος ήταν και η συμβολή της υπεύθυνης εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, Μαργαρίτας Κωτσίνη, του Κοινωνιολόγου MSc, Βαγγέλη Μακρή και του γραφίστα Αδάμ Σάμιου.

Η όλη, όμως, ιδέα, πριν καν αποκτήσει αυτή η ομάδα όνομα και υπόσταση, ξεκίνησε χρόνια πριν το 2018, οπότε και υλοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού βιβλίου Αστυπάλαιας, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά παιδιά, τα οποία δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά συγγραφείς και καλλιτέχνες και να μυηθούν στον χώρο της λογοτεχνίας και των Τεχνών, βιώνοντας έναν αφηρημένο αποκλεισμό. Αυτός ο προβληματισμός μου και η επιθυμία μου να συνεισφέρω ουσιαστικά για την εξάλειψή του αποκλεισμού με ώθησε το καλοκαίρι του 2018 να διοργανώσω το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου για τα παιδιά του απομακρυσμένου, μικρού νησιού της Αστυπάλαιας.
astypalaia02
Κλείσιμο

Γιατί επιλέξατε την Αστυπάλαια;

Η Αστυπάλαια ήρθε στη ζωή μου τυχαία, αναπάντεχα το καλοκαίρι του 2017. Όμως, μάλλον, ίσως, τα τυχαία να είναι τελικά τα μοιραία. Ένα από εκείνα τα καλοκαιρινά βράδια, λοιπόν, εκεί που περπατούσα χαμένη στην πολυδιάστατη φύση του νησιού μια ηχώ με επανέφερε στην πραγματικότητα. Ήταν οι φωνές των παιδιών. Την ίδια στιγμή έβλεπα μπροστά μου αυτό που συνέβη το ερχόμενο καλοκαίρι. Το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου.

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

Το όραμά μου είναι η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού, λαμβάνοντας τις διαστάσεις μιας προσμένουσας γιορτής για την τοπική κοινωνία, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο αναφοράς για τον τόπο και τους κατοίκους της, αναδεικνύοντας τόσο τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού, όσο και τα έθιμα και την ιστορία του τόπου. Σκοπός μου η δημιουργία μιας μεγαλύτερης δομής, με στόχο την κάλυψη περισσότερων ακριτικών και απομακρυσμένων νησιών με βάση την Αστυπάλαια.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,  η HELMEPA - Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας το φετινό Φεστιβάλ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Καθαρισμού «Ας Καθαρίσουμε την Ευρώπη», θα συντονίσει με στέλεχός της τον εθελοντικό καθαρισμό των ακτών Πέρα Γιαλός και Λιβάδι με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και κατοίκων του νησιού. Ενώ ο εκπαιδευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo - Επιστήμη Επικοινωνία, στις 5 και 6 Ιουνίου, θα πραγματοποιήσει βιωματικές δράσεις για όλες τις ηλικίες με έντονο οικολογικό χαρακτήρα.
astypalaia03

Τις ημέρες 7 – 10 Ιουνίου το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει: παρουσιάσεις βιβλίων, workshops, βιωματικές & εκπαιδευτικές δράσεις, τις οποίες θα υλοποιήσουν (αλφαβητικά) οι: Μπάμπης Αλεξιάδης (animator | illustrator), Αναστασία Ασβεστά (τέχνη από χαρτί), Ανδρέας Δερμάτης (Θέατρο Σκιών), Μυρτώ Δημητρίου (Κοιν. Ανθρωπολόγος | Συγγραφέας | Instructor Origami- Κάτοχος 2 Ρεκορ Γκινες), Φωτεινή Κωνσταντοπούλου (συγγραφέας | ιδρύτρια της δράσης ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ), Μαργαρίτα Κωτσίνη υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων των εκδόσεων ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ, Μαριλένα Μελισσινού (εικαστικός), Κούλα Μπορμπουδάκη (Αρχαιολόγος MSc | Archaeolab), Βενετία Νεστορίδου (συνεργάτης της ΑμΚΕ planetagents.org), Αλεξάνδρα Σελελή (Μουσειολόγος), Ελένη Σβορώνου (συγγραφέας | συνεργάτης της WWF Ελλάς), Κατερίνα Φωτοπούλου (εικαστικός), Αφροδίτη Χαραλαμπάκη (Εκπαιδευτικός- M.A.Ed. Θεατροπαιδαγωγός), με τη συνοδεία της μουσικού Μαρίας Κοτσίρη, που ειδικεύονται στην παιδαγωγική, τα εικαστικά και την ψυχαγωγία.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει το απόγευμα της 10ης Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Χώρας όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων και θα πραγματοποιηθεί συλλογική εικαστική δράση origami.

Φέτος η κοινωνική δράση του Φεστιβάλ (στην περσινή 1η φιλοξενήθηκαν στις δράσεις σε μια μονοήμερη εκδρομή αγάπης τα έξι παιδιά της Ανάφης με τους συνοδούς τους) αφορά την πενθήμερη φιλοξενία δεκαπέντε παιδιών που στηρίζει Το Χαμόγελο του Παιδιού.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, Ίκαρος, Καλειδοσκόπιο, Κέδρος, Κυριακίδης, Μεταίχμιο και Πατάκης.

Η είσοδος και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ελεύθερη. Περισσότερα για το Φεστιβάλ μπορείτε να μάθετε εδώ: http://tavivliapaizei.gr/ και στο e-mail info@tavivliapaizei.gr

Διαβάστε για την Αστυπάλαια και τα Δωδεκάνησα με παιδιά στη σελίδα ΜΑΜΑΚΙΤΑ https://mamakita.gr/dodekanisa-me-pedia/.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης