Αρχαία Ολυμπία με παιδιά

Αρχαία Ολυμπία με παιδιά

Οικογενειακή εκδρομή στον θησαυρό της Πελοποννήσου και το πολυτιμότερο αρχαιολογικό διαμάντι της Ελλάδας

ancient_ar
Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψεις στην αρχαία Ολυμπία είναι η «βαθιά» άνοιξη, που είναι όλα ανθισμένα. Οι ροζ-φούξια κουτσουπιές, οι κατακόκκινες παπαρούνες, τα κίτρινα, λευκά και μωβ αγριολούλουδα… ακόμα και το γρασίδι είναι τόσο καταπράσινο που ευωδιάζει αρώματα μεθυστικά. Σε αυτήν την «έκρηξη» της φύσης, στέκεται αγέρωχο το πνεύμα της κλασσικής Ελλάδας, η αρχαία Ολυμπία, που εμπνέει κάθε μέρα όλους τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους με τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, της Αριστείας, του Σεβασμού και της Φιλίας.

«Μα δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι οι Αγώνες ήταν μόνο για άντρες», παραπονέθηκε η μεγάλη μου κόρη που αγαπάει τον αθλητισμό στην Έλενα την ξεναγό μας με το που τη συνάντησε.

«Υπήρχαν τα Ηραία, που ήταν για γυναίκες», της χαμογέλασε η Έλενα αποκαλύπτοντάς μας κάτι άγνωστο σε εμάς έως τώρα κι έτσι κάπως ξεκίνησε η επίσκεψη στο Μουσείο.

ancient1




Η Ολυμπία ήταν από την αρχαιότητα πολύ «τουριστική»! Κόσμος συνέρρεε από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου για να συμμετάσχει ή να παρακολουθήσει τους Αγώνες προς τιμήν του Δία, οι οποίοι ήταν η βασική πηγή εσόδων. «Γι’ αυτό και οι ντόπιοι επένδυαν χρήματα στον καλλωπισμό του τόπου. Πλήρωναν τους καλλιτέχνες της εποχής για να φτιάξουν αγάλματα μοναδικής ομορφιάς, όπως το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, τη Νίκη του Παιωνίου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, τα οποία ενίσχυαν ακόμα περισσότερο τη φήμη της Ολυμπίας και προκαλούσαν τον κόσμο να την επισκεφτεί», συνέχισε η Έλενα την ώρα που στεκόμασταν μπροστά στον Ερμή. «Από εδώ φαίνεται να χαμογελάει, ελάτε όμως από την άλλη. Είναι μάλλον σοβαρός».

Κλείσιμο
Οι μύθοι από τα αετώματα, η αρματοδρομία μεταξύ Πέλοπα και Οινόμαου και η μάχη Κενταύρων και Λαπιθών, αλλά και οι πιο δημοφιλείς στα παιδιά άθλοι του Ηρακλή από τις μετόπες, μας συντρόφεψαν ως τον αρχαιολογικό χώρο και το Στάδιο, όπου οι Άριστοι και οι Δίκαιοι στεφανώνονταν με κότινους ελιάς. Και αυτοί που είχαν εξαπατήσει τους κριτές με τεχνάσματα, τιμωρούνταν με εξευτελισμό.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο DIG IT, όπου τα παιδιά -κι εμείς οι μεγάλοι- κάναμε τους αρχαιολόγους. Σκάψαμε, αποκαλύψαμε κομμάτια αγγείων και τα συντηρήσαμε με τη βοήθεια της αρχαιολόγου Έλενας Αλέξη και μιας ομάδας συντηρητών. [fb: gitolympia].

ancient2



Ποια είναι η ιδανική ηλικία για επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο;

Σίγουρα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Οι άθλοι του Ηρακλή, οι μύθοι για τους θεούς του Ολύμπου, τα ολυμπιακά αθλήματα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κίνητρα για να ξυπνήσουν την παιδική περιέργεια. Προτείνεται πάντως τα παιδιά να πηγαίνουν στο Δημοτικό. Για να μπορέσουν να εκτιμήσουν και να αφομοιώσουν το μέγιστο δυνατό για την ηλικία τους, καλό είναι να έχετε βρει ξεναγό, ο οποίος είναι σε θέση να προσαρμόσει την ξενάγηση στην ηλικία των παιδιών και να σκαρφιστεί ιστορίες που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο, όπως η ξεναγός που προτείνει το ΜΑΜΑΚΙΤΑ Έλενα Αγγελή (www.olympiainsider.com).

Με ορμητήριο την Ολυμπία


Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με τη θέα του κάμπου και του αρχαιολογικού χώρου, από την περιοχή της Δρούβας, τον πρώτο οικισμό της Ολυμπίας τα νεότερα χρόνια. Δύο αδέρφια, ο Αλκιβιάδης και ο Ερνέστος Σπηλιόπουλος παρέλαβαν το ξενοδοχείο του πατέρα τους και με τις δικές τους οικογένειες πια, το σύγχρονο βλέμμα και τις γνώσεις τους το μετέτρεψαν σε ένα παράδεισο για όλες τις οικογένειες. Πεζοπόροι που εξερευνούν την περιοχή τους σαν ταξιδιώτες, δεν επαναπαύονται ποτέ και είναι πάντα σε θέση να δώσουν στους επισκέπτες τους πληροφορίες για τα αξιοθέατα, δημοφιλή και μη, της περιοχής.

Με την καθοδήγηση του Ερνέστου, συναντήσαμε το Νίκο Σιάκκουλη, που μας αποκάλυψε τους καταρράκτες της Νεμούτας, έναν καλά κρυμμένο παράδεισο στην καρδιά της ορεινής Ηλείας. Η πρόσβαση στους τρεις από τους 30 περίπου καταρράκτες που βρίσκονται γύρω από το χωριό Νεμούτα είναι εύκολη ακόμα και από παιδιά νηπιακής ηλικίας, προτείνεται όμως, ελλείψει σηματοδότησης, να συνοδεύστε από οδηγό που γνωρίζει την περιοχή και που θα σας διηγηθεί τους μύθους της και την ιστορία της σχετικά πρόσφατης «ανακάλυψής» τους από δύο ντόπιους πεζοπόρους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα fb: Καταρράκτες Νεμούτας


ancient5






Όλα όσα μπορείτε να κάνετε με ορμητήριο την Ολύμπια

Να επισκεφτείτε το Μουσείο του Αρχιμήδη, ένα μοναδικό θεματικό μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας (https://archimedesmuseum.gr/).
Να συμμετάσχετε σε βιωματικές δράσεις στη Φάρμα Μελιού της Κλειώς (https://www.klioshoneyfarm.com/el/)
Να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο στο Δάσος της Φολόης, όπου λέγεται ότι ζούσαν οι Κένταυροι και οι Δρυάδες, και όπου φιλοξενήθηκε ο Ηρακλής λίγο πριν αιχμαλωτίσει τον Ερυμάνθιο Κάπρο.
Να επισκεφτείτε τη Λίμνη Καϊάφα και να κάνετε σκι! (https://www.hatziski.gr/kaiafas/0)
Να επισκεφτείτε το Θεματικό Πάρκο Ελληνικής Μυθολογίας κοντά στον Πύργο (http://www.greekmythology.gr/)
Να γευτείτε τοπικές ποικιλίες κρασιών στο Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι (http://www.mercouri.gr/)

 Να επισκεφτείτε την Αρχαία Ήλιδα και το φράγμα Πηνειού.

Να επισκεφτείτε την Αρχαία Αλιφείρα, την κοντινή Μονή Σεπετού και να θαυμάσετε τον καταρράκτη Τρίτωνα που χύνεται σε παραπόταμο του Αλφειού. Στα σύνορα με τη Μεσσηνία, το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και τους καταρράκτες της Νέδας, αν έχετε ακόμα περισσότερες μέρες.

Να ανεβείτε στο Κάστρο Χλεμούτσι, να περπατήσετε στα Λουτρά της Κυλλήνης και να χαρείτε τη μοναδική παραλία της αν δεν φυσάει τέτοια εποχή.

Να απολαύσετε ηλιοθεραπεία στη μοναδική παραλία της Κουρούτας -νωρίς το καλοκαίρι τα νερά είναι ιδιαίτερα κρύα στο Ιόνιο!

Το βραδάκι μας βρήκε στην αυλή του The Garden με την πανέμορφη θέα του κάμπου. Πόσο άγνωστη είναι η Ηλεία τελικά και πόσο παρθένα η φύση της. Και πόσο ωραία μυρίζει η γαζία, το αγιόκλημα, τα γιασεμιά και οι τριανταφυλλιές στα μέρη που υπάρχει αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Hotel Europa (https://www.hoteleuropa.gr/)
.

Για να οργανώσετε μία ιδιωτική ή ομαδική εκδρομή με βιωματικές δράσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών στην Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή, στείλτε e-mail στο mommylook@mamakita.gr της πλατφόρμας για οικογενειακά ταξίδια ΜΑΜΑΚΙΤΑ (www.mamakita.gr)



ancient4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης