2-3 πράγματα (που πρέπει να γνωρίζεις) για τον Βασίλη Κεκάτο

2-3 πράγματα (που πρέπει να γνωρίζεις) για τον Βασίλη Κεκάτο

Το who is who του 28χρονου Κεφαλονίτη σκηνοθέτη που κέρδισε δύο «Φοίνικες» στις Κάννες…

kekatos_ar
Στις 19 Απριλίου 2019 ο 27χρονος σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος ανεβάζει στο fb ένα post: «Η νέα μας ταινία “Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς” κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 72ου Φεστιβάλ Καννών, διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα για καλύτερη ταινία μικρού μήκους.

Είμαι βαθιά συγκινημένος γιατί πρόκειται για μια ταινία που γυρίσαμε σχεδόν μέσα σε μια νύχτα χωρίς μεγάλες προσδοκίες και ο ρομαντισμός μας ανταμείφθηκε με τον πιο όμορφο και ανέλπιστο τρόπο.

Θέλω να ευχαριστήσω την επιτροπή του Φεστιβάλ για τη μεγάλη τιμή να μας επιλέξει ανάμεσα σε 4.240 ταινίες, τους δύο υπέροχους ηθοποιούς μου Νικολάκης Ζεγκινογλου και Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν, καθώς και όλους τους συνεργάτες μου για την φιλία, τη γενναιοδωρία και την υψηλή αίσθηση του χιούμορ τους».

movie1




Στις 25 Μαΐου ο Βασίλης Κεκάτος κρατά στα χέρια του το βραβείο. Ο Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία ανήκει σε εκείνον. Νωρίτερα, ο ίδιος είχε νιώσει περηφάνια για άλλη μια βράβευση της ταινίας του. Το βραβείο Queer Palm για μικρού μήκους ταινία – δηλαδή ο «Φοίνικας» που απονέμεται σε ταινίες που έχουν queer αισθητική και θεματολογία. Και η ταινία του Κεκάτου διαθέτει αυτές τις αρετές για να παραλάβει τον εναλλακτικό «Φοίνικα». Συνολικά, η ταινία του νεαρού Έλληνα σκηνοθέτη με καταγωγή από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς φεύγει από τις Κάννες με 2 «Φοίνικες» στις αποσκευές της.

Κλείσιμο
Η υπόθεση της ταινίας αφορά δύο άγνωστους νεαρούς άντρες, οι οποίοι συναντιούνται αργά τη νύχτα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του και ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί - για να γυρίσει στην Αθήνα του λείπουν 22.50 ευρώ. Όσο, ακριβώς, κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.


movie2



Ο Βασίλης Κεκάτος γεννήθηκε το 1991 στην Κεφαλονιά και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα συνέπεσε με την εκπλήρωση ενός μικρού ονείρου που βρήκε «στέγη» σε ένα τοπικό φεστιβάλ που διακρίνεται για την αυθεντικότητα και την πρωτοτυπία του. Ο Κεκάτος είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του SeaNema Open Air Festival. Και όπως ήδη θα έχετε καταλάβει το καλοκαιρινό φεστιβάλ που μετατρέπει ειδυλλιακές παραλίες και άλλα παραθαλάσσια σημεία της Κεφαλονιάς σε μαγευτικά θερινά σινεμά θα αποκτήσει νέα, μεγαλύτερη λάμψη μετά και την κατάκτηση του «Φοίνικα». Στο fb βρήκα ένα σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Το SeaNema Open Air Film Festival, αξιοποιώντας στο έπακρον το μεσογειακό κλίμα αλλά και το ειδυλλιακό τοπίο της Κεφαλονιάς, είναι το μοναδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας, καθώς και ένα από τα μοναδικά παγκοσμίως, όπου οι προβολές των ταινιών δε φιλοξενούνται σε κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους δίπλα στη θάλασσα.

Το Φεστιβάλ οραματίζεται να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο συνάντησης διακεκριμένων αλλά και νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να προβάλουν και να απολαύσουν, μαζί με ένα πολυπληθές κοινό, το έργο τους σε ένα ονειρικό μέρος, υπό τον ήχο των κυμάτων του Ιονίου Πελάγους.


movie3


Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε και να δημιουργούμε κινηματογραφικές γωνιές σε όλο και περισσότερες παραλίες και ακτές του νησιού, έτσι ώστε στο μέλλον, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ολόκληρη η Κεφαλονιά να μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο θερινό σινεμά, πάντα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό».

Η πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Ανάδρομος» (2015), συμμετείχε στο Φεστιβάλ Δράμας και στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Με τη δεύτερη ταινία του, «Zero Star Hotel» (2016) κέρδισε στον διαγωνισμό «What’s Next?» του Φεστιβάλ του Σάντανς και πήρε υποτροφία από το Sundance Institute. Η τρίτη του ταινία, «Η Σιγή των Ψαριών Όταν Πεθαίνουν», συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό του Sundance Film Festival 2019 και έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018. Επίσης, η ταινία ήταν υποψήφια για τα Βραβεία Ίρις 2019 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Πάντως, ο «Φοίνικας» θα δώσει την ευκαιρία αλλά και την δυνατότητα να κάνει την πρώτη του μεγάλου μήκους με περισσότερη άνεση …



movie4
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης