Δημιουργώντας ένα τοπικό πιάτο!

tss

Ο πληθωρικός Πάρης Σαλεμής επενδύει στη λιτότητα που μπορεί να αναδείξει ένα πιάτο που βασίζεται στην υψηλή ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τοπικών παραγωγών.

Δεν φθάνει πολλές φορές να διακηρύσσεις απλώς και μόνον ότι η πόλη σου είναι ένας προορισμός! Οι διακηρύξεις – δυστυχώς- δεν επαρκούν στις μέρες μας! Χρειάζεται μια άλλου τύπου προσέγγιση με πολλαπλά ποιοτικά στοιχεία προς αξιοποίηση. Ένα από αυτά είναι η τοπική γαστρονομία πάντα σε σύνδεση και σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα – τα επώνυμα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής σου.

Ο Πάρης Σαλεμής είναι ένας νέος επιχειρηματίας. Παρά το νεαρόν της ηλικίας – λίγο πάνω από τα 30- είναι ένας ψημένος επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ξεκίνησε να σπουδάσει θεολόγος στη Θεσσαλονίκη, «κόλλησε» στη διασκέδαση της νύχτας, επέλεξε να μάθει τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης σε μια από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες σχολές της Αθήνας και τελικά μπήκε μπροστά αναμορφώνοντας το οικογενειακό ψητοπωλείο. Ο Πάρης – ο γιος του Γιώργου και της Δέσποινας που στέκουν ως φύλακες άγγελοι δίπλα του- έχει βάλει τη σφραγίδα του στο μαγαζί, το Πικάντικο/to Pikantiko, στα υψώματα του Καράμπαμπα.

Ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Εύριπος – Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή αναζητά πάντα το διαφορετικό και το καινούργιο προκειμένου να φτιαχτεί ένα μενού από τοπικά πιάτα που θα συνδράμει την προσπάθεια της πόλης της Χαλκίδας να κατακτήσει την θέση της στο χάρτη των προνομιακών προορισμών.
Το γυρόφερνε καιρό στο μυαλό του και τελικά το αποφάσισε. Με κάλεσε να μαγειρέψουμε μαζί. Άφησα σε εκείνον την πρώτη ευθύνη και περιορίστηκα στις προμήθειες των υλικών και στην συμβουλευτική της γευστικής απόλαυσης.

σαλεμησ
60313839_10157272547408024_2789037842309840896_n


Από τα πολλά καταλήξαμε στο να φτιαχτεί ρόλο κρεάτων – σε δύο επιλογές από χοιρινό και κοτόπουλο- με αποξηραμένα σύκα Κύμης. Ο ίδιος ανέλαβε δράση. Στην περιοχή της Χαλκίδας αφθονούν οι παραγωγικές μονάδες και για τα χοιρινά και για τα κοτόπουλα. Έκανε την αναγκαία και απαραίτητη προετοιμασία για το ρολό και στη συνέχεια άρχισε να κόβει τα σύκα – τόσο όσο για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ψιλοκομμένα σύκα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του ανοιγμένου κρέατος, το οποίο δέχθηκε και το άλειμμα μια μαρμελάδας σύκου. Τα κρέατα δέθηκαν με σπάγκο και μετασχηματίσθηκαν σε ένα χορταστικό στο μάτι ρολό. Πέραν από το αλατοπίπερο η επιφάνεια δέχθηκε επίσης το άλειμμα με μαρμελάδα σύκου.
Λίγο νωρίτερα είχε γίνει η προετοιμασία για την σάλτσα. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαζί με συκόμελο και μια καλή κουταλιά της σούπας τσάτνει σύκου, ενώ στο τέλος προστέθηκε στο μείγμα και κόκκινο γλυκο κρασί.

Τα ρολά μπήκαν στο φούρνο και οι ευωδιές από την κουζίνα έφταναν στην πλατεία… Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μπουκιά και συχώριο! Τα κομμάτια του κρέατος με το λιωμένο σύκο φαγώθηκαν στα γρήγορα με την συνοδεία κόκκινου γλυκού κρασιού.

60339405_10157272615883024_8691344632488919040_n_2


Το πιάτο σε διάφορες παραλλαγές θα παρουσιασθεί στην επόμενη συνάντηση της Εύριπος μετά τις εκλογές τον Ιούνιο όταν με το καλό και οι συμπολίτες του Πάρη ( https://www.facebook.com/paris.salemis ) θα τον έχουν τιμήσει με τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στη κάλπη.

Υ.Γ: Το χοιρινό και το κοτόπουλο ήταν της περιοχής. Τα αποξηραμένα σύκα Κύμης, το συκόμελο, το τσάτνει και η μαρμελάδα σύκου ήταν από την τοπική Askada Fig Farm. To έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν της Vasilissa, ένα εμπορικό σήμα που ανήκει στην τοπική Stayia Farm. Τέλος, το κόκκινο γλυκό κρασί ήταν το Princess της τοπικής Κτήμα Αβαντίς.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες