Δημιουργώντας ένα τοπικό πιάτο!

Δημιουργώντας ένα τοπικό πιάτο!

Ο πληθωρικός Πάρης Σαλεμής επενδύει στη λιτότητα που μπορεί να αναδείξει ένα πιάτο που βασίζεται στην υψηλή ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τοπικών παραγωγών.

tss
Δεν φθάνει πολλές φορές να διακηρύσσεις απλώς και μόνον ότι η πόλη σου είναι ένας προορισμός! Οι διακηρύξεις – δυστυχώς- δεν επαρκούν στις μέρες μας! Χρειάζεται μια άλλου τύπου προσέγγιση με πολλαπλά ποιοτικά στοιχεία προς αξιοποίηση. Ένα από αυτά είναι η τοπική γαστρονομία πάντα σε σύνδεση και σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα – τα επώνυμα ποιοτικά προϊόντα της περιοχής σου.

Ο Πάρης Σαλεμής είναι ένας νέος επιχειρηματίας. Παρά το νεαρόν της ηλικίας – λίγο πάνω από τα 30- είναι ένας ψημένος επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ξεκίνησε να σπουδάσει θεολόγος στη Θεσσαλονίκη, «κόλλησε» στη διασκέδαση της νύχτας, επέλεξε να μάθει τα μυστικά της μαγειρικής τέχνης σε μια από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες σχολές της Αθήνας και τελικά μπήκε μπροστά αναμορφώνοντας το οικογενειακό ψητοπωλείο. Ο Πάρης – ο γιος του Γιώργου και της Δέσποινας που στέκουν ως φύλακες άγγελοι δίπλα του- έχει βάλει τη σφραγίδα του στο μαγαζί, το Πικάντικο/to Pikantiko, στα υψώματα του Καράμπαμπα.

Ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Εύριπος – Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή αναζητά πάντα το διαφορετικό και το καινούργιο προκειμένου να φτιαχτεί ένα μενού από τοπικά πιάτα που θα συνδράμει την προσπάθεια της πόλης της Χαλκίδας να κατακτήσει την θέση της στο χάρτη των προνομιακών προορισμών.
Το γυρόφερνε καιρό στο μυαλό του και τελικά το αποφάσισε. Με κάλεσε να μαγειρέψουμε μαζί. Άφησα σε εκείνον την πρώτη ευθύνη και περιορίστηκα στις προμήθειες των υλικών και στην συμβουλευτική της γευστικής απόλαυσης.

σαλεμησ
60313839_10157272547408024_2789037842309840896_n


Κλείσιμο
Από τα πολλά καταλήξαμε στο να φτιαχτεί ρόλο κρεάτων – σε δύο επιλογές από χοιρινό και κοτόπουλο- με αποξηραμένα σύκα Κύμης. Ο ίδιος ανέλαβε δράση. Στην περιοχή της Χαλκίδας αφθονούν οι παραγωγικές μονάδες και για τα χοιρινά και για τα κοτόπουλα. Έκανε την αναγκαία και απαραίτητη προετοιμασία για το ρολό και στη συνέχεια άρχισε να κόβει τα σύκα – τόσο όσο για να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες.

Τα ψιλοκομμένα σύκα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του ανοιγμένου κρέατος, το οποίο δέχθηκε και το άλειμμα μια μαρμελάδας σύκου. Τα κρέατα δέθηκαν με σπάγκο και μετασχηματίσθηκαν σε ένα χορταστικό στο μάτι ρολό. Πέραν από το αλατοπίπερο η επιφάνεια δέχθηκε επίσης το άλειμμα με μαρμελάδα σύκου.
Λίγο νωρίτερα είχε γίνει η προετοιμασία για την σάλτσα. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μαζί με συκόμελο και μια καλή κουταλιά της σούπας τσάτνει σύκου, ενώ στο τέλος προστέθηκε στο μείγμα και κόκκινο γλυκο κρασί.

Τα ρολά μπήκαν στο φούρνο και οι ευωδιές από την κουζίνα έφταναν στην πλατεία… Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Μπουκιά και συχώριο! Τα κομμάτια του κρέατος με το λιωμένο σύκο φαγώθηκαν στα γρήγορα με την συνοδεία κόκκινου γλυκού κρασιού.

60339405_10157272615883024_8691344632488919040_n_2


Το πιάτο σε διάφορες παραλλαγές θα παρουσιασθεί στην επόμενη συνάντηση της Εύριπος μετά τις εκλογές τον Ιούνιο όταν με το καλό και οι συμπολίτες του Πάρη ( https://www.facebook.com/paris.salemis ) θα τον έχουν τιμήσει με τον σταυρό στο ψηφοδέλτιο που θα ρίξουν στη κάλπη.

Υ.Γ: Το χοιρινό και το κοτόπουλο ήταν της περιοχής. Τα αποξηραμένα σύκα Κύμης, το συκόμελο, το τσάτνει και η μαρμελάδα σύκου ήταν από την τοπική Askada Fig Farm. To έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν της Vasilissa, ένα εμπορικό σήμα που ανήκει στην τοπική Stayia Farm. Τέλος, το κόκκινο γλυκό κρασί ήταν το Princess της τοπικής Κτήμα Αβαντίς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης