Η Σύρος της Χριστίνας Πουλίδου

Η Σύρος της Χριστίνας Πουλίδου

Η γνωστή δημοσιογράφος του πολιτικού και διπλωματικού ρεπορτάζ έχει τα τελευταία χρόνια και άλλη μια μεγάλη αγάπη: την λογοτεχνία και το μυθιστόρημα. Μέσα σε 3 χρόνια έχουν εκδοθεί δύο μυθιστορήματα στα οποία πρωταγωνιστεί η Σύρος, η αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων

christidou
Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να πει κανείς υποδεχόμενος το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου Χριστίνας Πουλίδου Πέρα δώθε είναι ότι η Σύρος έχει την τιμητική της στη δουλειά της συγγραφέως. Τόσο το Πέρα δώθε – «ένα ιστορικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, του 19ου αιώνα»- όσο και το πρώτη της βιβλίο, Άνω κάτω- «ένα χορταστικό κοινωνικό μυθιστόρημα ηθογραφίας που εκτυλίσσεται στη Σύρο»- έχουν μια κοινή τοπική αναφορά που λειτουργεί και ως τροφοδότης περιεχομένου. . .

Η Χριστίνα Πουλίδου από τις γνωστές και έγκυρες φωνές και αξιόπιστες γραφίδες του πολιτικού και διπλωματικού ρεπορτάζ. Σε βιογραφικό σημείωμα που βρήκα στο site των εκδόσεων Μεταίχμιο διαβάζουμε: «Η Χριστίνα Πουλίδου γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά κι έγινε δικηγόρος – ένα επάγγελμα που ποτέ δεν τίμησε, εξού και παραιτήθηκε. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε αρχικά γράφοντας στην Αυγή και την Πρώτη - στην Αυγή δούλεψε απ’ τα τέλη του ’89 ως το 2012, από το ’91 ως το 2011 προστέθηκε ο Επενδυτής και τέλος το ΑΠΕ, όπου παραμένει. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έννοια της Ευρώπης και την εξωτερική πολιτική. Δούλεψε πολύ στο ραδιόφωνο και στην έντυπη δημοσιογραφία. Αρθρογραφεί στο protagon.gr.».

Η λογοτεχνία και το μυθιστόρημα είναι από τις πιο πρόσφατες αγάπες. Το 2016 η Πουλίδου υπογράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Σε ενημερωτικό σημείωμα για το βιβίο διαβάζουμε: «Η Σύρος της Μαρουλίνας – που δεκάχρονη εργάτρια προβιβάστηκε σε δούλα στο μικροαστικό σπιτικό του κυρ Μάρκου και της κυρα-Ευθυμίας. Η Μαρουλίνα είναι η ξεναγός μας στη Σύρο της Κατοχής και στα οδυνηρά χρόνια του λιμού. Είναι ακόμη η ξεναγός μας στον τρόπο ζωής της μεσοαστικής τάξης της Ερμούπολης, αλλά και στον κόσμο όπου κινούνται οι υπηρέτριες, οι μαγείρισσες, οι καμαριέρες κι οι παραγιοί.

Η Σύρος της Ερμιόνης – που εγκαταστάθηκε στα χρόνια της κρίσης στη Σύρο, ακολουθώντας τους οικογενειακούς δεσμούς του άντρα της.

Από τη Μαρουλίνα ως την Ερμιόνη, ένα κόκκινο νήμα συνδέει τους δυο κόσμους. Ένα νήμα, αόρατο και βαρύ, καθώς σέρνει όσα έμειναν ανείπωτα στην κοινωνία της Σύρου – όπως συνήθως συμβαίνει στις κοινότητες των ανθρώπων». Τρία χρόνια αργότερα η Πουλίδου –πάλι από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τις εκδόσεις Μεταίχμιο- υπογράφει το νέο μυθιστόρημα της, Πέρα δώθε. Πάλι σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στα χρόνια που η Σύρος από ένας ξερότοπος 4.000 κατοίκων έγινε μέσα σε μόλις μια δεκαπενταετία ένα μεγάλο κοσμοπολίτικο και μητροπολιτικό κέντρο με 22.000 κατοίκους, 5 προξενεία, ιδιωτικά σχολεία, τράπεζες και ασφαλιστικά πρακτορεία, χάρη στην εσωτερική μετανάστευση, αλλά και στη μετανάστευση ξένων κατατρεγμένων. Η ιστορία της οικογένειας Χωρέμη ξεδιπλώνεται παράλληλα με αυτή της Σύρου: διαπνέονται από μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, ζουν μια ευχάριστη αστική ζωή, σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Αγγλία, δοκιμάζονται από την επιδημία της χολέρας, εμπλέκονται στα κοινά, στιγματίζονται από μια τραγωδία και ταλαιπωρούνται από τις ενδοοικογενειακές μάχες εξουσίας που εκδηλώνονται αναπόφευκτα στις μεγάλες οικογένειες, όπου συνυπάρχουν μεγαλόθυμοι και μικρόψυχοι άνθρωποι».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης