Μια σύμπραξη για την «Έξυπνη Γεωργία»

Μια σύμπραξη για την «Έξυπνη Γεωργία»

Δύο έμπειροι μηχανικοί αλλά και δύο προπτυχιακοί φοιτητές ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να αναπτύξουν ενός πλήρως αυτοματοποιημένου και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα, τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνεπώς φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο θα έχει ως στόχο, εκτός της εποπτείας των καλλιεργητικών παραμέτρων εντός του αγρού, την στοχευμένη και αυτόνομη άρδευση

exypni-georgia
O Κωνσταντίνος Παναγιώτου συνδυάζει στο πρόσωπο του δύο ξεχωριστές ιδιότητες. Μια παλαιότερη και μια νεώτερη. Η πρώτη, Μηχανολόγος Μηχανικός. Η δεύτερη, αγρότης – καλλιεργητής υπερτροφών - αρωματικών φυτών στο αγρόκτημα HippocratesFarm της RezosBrands στα Μετέωρα.

Ο ίδιος εργάστηκε για 14 χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία Θεμελιοδομή ως υπεύθυνος εξοπλισμού για συντηρήσεις/επισκευές των γεωτρύπανων της (φρεατοπασσάλων, μικροπασσάλων), συστήματα ISO για τις συντηρήσεις/επισκευές και προμήθεια των αντίστοιχων ανταλλακτικών. Τα τελευταία 8 χρόνια ασχολείται με δυναμικές πιλοτικές καλλιέργειες και εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο αγρόκτημα.
exypni-georgia-1

Δίπλα του, ο Γιώργος Χρυσόμαλλος. Και εκείνος συνδυάζει διαφορετικές ιδιότητες. Ειδικός Γεωργίας Ακριβείας - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αλλά και Καλλιεργητής αρωματικών φαρμακευτικών φυτών την τελευταία δεκαετία με σκοπό την εκμετάλλευση για αμιγώς φαρμακευτική χρήση. Επιπλέον, αυτών είναι και εκπαιδευτής σε θέματα γεωργίας ακριβείας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Την ομάδα συμπληρώνουν δύο φίλοι και συμφοιτητές – προπτυχιακοί φοιτητές από την Πάτρα - Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Τεχνολογίας Υπολογιστών στο 5ο έτος σπουδών. Ο Διονύσης Μπίτας και ο Νίκος- Κυριάκος Παπασταύρος. Και οι δύο εκπροσωπούν μια ομάδα που ανέπτυξε και διαχειρίζεται το σύστημα ΚΥΤΙΟΝ.

Κλείσιμο
Η ομάδα που αποτελεί προϊόν σύμπραξης μιας καινοτομικής προσπάθειας όπως το αγρόκτημα HippocratesFarm της RezosBrands στα Μετέωρα και της start-up ΚΥΤΙΟΝ ήταν μια από τις προτάσεις που διακρίθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό του GiSeMi HUB του Δήμου Τρικκαίων. Η πρόταση – που εντάσσεται στην κατηγορία της «Έξυπνης Γεωργίας»- αφορά ένα «αυτόνομο σύστημα ολιστικής διαχείρισης υδάτινων πόρων με χρήση IoT και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για εκτατικές καλλιέργειες, & σύστημα εποπτείας καλλιεργητικών παραμέτρων θερμοκηπίων ή μικρής κλίμακας καλλιεργειών».

Οι ίδιοι παρουσιάζουν την ιδέα τους: «Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως αυτοματοποιημένου και ενεργειακά αυτόνομου συστήματος, τροφοδοτούμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνεπώς φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο θα έχει ως στόχο, εκτός της εποπτείας των καλλιεργητικών παραμέτρων εντός του αγρού, την στοχευμένη και αυτόνομη άρδευση. Το σύστημα θα εποπτεύει σε 24ωρη βάση το σύνολο των παραμέτρων επηρεασμού της εκάστοτε καλλιέργειας, και θα είναι σε θέση να λάβει μόνο του τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στη βέλτιστη χρήση του υδάτινου πόρου. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα σύστημα απομακρυσμένης επέμβασης (τηλεμετρία), αλλά για μια εφαρμογή μεθόδων IoT based τεχνητής νοημοσύνης, που στόχο έχει αφού “εκπαιδευτεί”, να είναι σε θέση να λαμβάνει τις βέλτιστες αποφάσεις και ο άνθρωπος-αγρότης, απλά να λαμβάνει γνώση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, για τις αποφάσεις που πήρε το σύστημα. Το σύστημα στις δύο παραλλαγές που θα αναπτυχθούν, θα είναι σε θέση να βρει εφαρμογή, τόσο σε εκτατικές, όσο και σε κλειστού τύπου καλλιέργειες, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τελικώς παραγόμενων προϊόντων».

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω για την λύση: «Στις μέρες μας η αλλαγή του κλίματος, το φαινόμενο της ερημοποίησης αλλά και ο διαρκής περιορισμός των διαθέσιμων ποσοτήτων του αρδευτικού νερού, καθιστούν την ορθή διαχείρισή του ως προτεραιότητα. Ειδικότερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η εφαρμογή συστημάτων “ευφυούς” αρδεύσεως είναι επιτακτική.

Το σύστημα αυτό, εκτός από λύση στη συνεχή έλλειψη νερού αρδεύσεως (κλιματική αλλαγή), βοηθά στη βελτιστοποίηση της ποιότητας του τελικώς παραγόμενου προϊόντος (βλ. αμπελώνες, ελαιώνες, βότανα κτλ.). Αυτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που υπολείπεται μεγάλων εκτάσεων, δύναται να αυξήσει την υπεραξία των παραγόμενων προϊόντων, κάνοντας πλέον οικονομικά βιώσιμες τις καλλιέργειες και ικανές να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα σε διεθνές επίπεδο. Το σύστημα διασφαλίζει μείωση λειτουργικών εξόδων (λογαριασμούς ρεύματος & λογαριασμοί άρδευσης) μειώνοντας τη κατανάλωση του νερού και της ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Ανακεφαλαιώνοντας, το σύστημα είναι μια βιώσιμη λύση στη μείωση της κατανάλωσης του νερού άμεσα με τις αρδεύσεις και έμμεσα με τι μικρότερες απώλειες όπου το όφελος αντικατοπτρίζεται στο κόστους του παραγωγού αλλά πολύ περισσότερο στην υπεραξία που λαμβάνουμε δημιουργώντας προϊόντα υψηλής ποιότητας & διατροφικής αξίας διατηρώντας τα βιοενεργά συστατικά του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης