Δύο (αντισυμβατικές) γυναίκες στην Πειραιώς 260

Δύο (αντισυμβατικές) γυναίκες στην Πειραιώς 260

Η Ισπανίδα Angélica Liddell με μια παράσταση πάνω στο μύθο της Μήδειας και την Παλαιά Διαθήκη αλλά η nora chipaumire με μία δυνατή περφόρμανς, εμπνευσμένη από τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε ανοίγουν το πρόγραμμα των ξένων παραγωγών στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

peiraios-260
Δύο γυναίκες που λειτουργούν έξω από τα καλλιτεχνικά στερεότυπα, ανοίγουν το πρόγραμμα των ξένων παραγωγών στην Πειραιώς 260, στις 30 Ιουνίου.

Η Angélica Liddell (Ανχέλικα Λίντελ), που είχε διχάσει το κοινό του Φεστιβάλ πριν 5 χρόνια, με την παράσταση Όλος ο ουρανός πάνω στη γη (Το σύνδρομο της Γουέντυ), επανέρχεται με μία παράσταση πάνω στο μύθο της Μήδειας και την Παλαιά Διαθήκη. Ταυτόχρονα, η αντισυμβατική nora chipaumire (Νόρα Τσιπομίρ) εμφανίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με μία δυνατή περφόρμανς, εμπνευσμένη από τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε, που έκανε πρεμιέρα τη Νέα Υόρκη το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας τεράστια αίσθηση.

Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τις δύο καλλιτέχνιδες και τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν στην Πειραιώς 260.
peiraios-260-1

- Angélica Liddell με το Γένεσις 6, 6-7 στο Η της Πειραιώς 260 – 30 & 31 Ιουνίου, στις 21:00. Το 2014, η ισπανίδα Angélica Liddell εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και προκάλεσε έντονες συζητήσεις με την παράσταση Όλος ο ουρανός πάνω στη γη (Το σύνδρομο της Γουέντυ, εμπνευσμένη από τον Πήτερ Παν. Η Liddell έχει ξεχωρίσει στην παγκόσμια θεατρική σκηνή για την απίστευτη σκηνική και δραματουργική της τόλμη και τις εκρηκτικές της παραστάσεις. Παραστάσεις οι οποίες μένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη του κοινού, με εντυπώσεις που κινούνται στα δύο άκρα: είτε τις λατρεύει είτε τις μισεί.

Κλείσιμο
Αυτή τη φορά, η χειμαρρώδης καλλιτέχνις έρχεται στην Πειραιώς 260 με το Γένεσις 6, 6-7, που αποτελεί το τρίτο μέρος της Τριλογίας του απείρου. Ο τίτλος αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης και συγκεκριμένα στη στιγμή που ο Θεός μετανιώνει που δημιούργησε τον άνθρωπο και αποφασίζει να καταστρέψει τη ζωή στον πλανήτη.

Πρόκειται για μια παράσταση με δυνατές ποιητικές εικόνες και έντονο εικαστικό αποτύπωμα. Η Liddell ενσωματώνει τις προσωπικές της εμπειρίες στη σκηνική δράση με το δικό της ξεχωριστό τρόπο. Ξεκινά από το μύθο της Μήδειας για να φτάσει στην Παλαιά διαθήκη, αποτυπώνοντας έναν εξουθενωμένο κόσμο που αδυνατεί πλέον να κάνει υπομονή και επιθυμεί να εξαφανιστεί. Με άλλα λόγια, οι ήρωες αποζητούν να αγγίξουν το ιερό μέσα από την (αυτο)καταστροφή. Η ευθύνη της σκηνοθεσία ανήκει στην Angélica Liddell και την Compañía Atra Bilis Teatro. Η ίδια έχει η Liddell έχει την ευθύνη και για το κείμενο, τα σκηνικά και τα κοστούμια αλλά και τους φωτισμούς. Στη παράσταση (διαρκείας 1 ώρας και 40’) συμμετέχουν οι: Juan Aparicio, Paula Vera, Aristides Rontini, Sindo Puche, Angélica Liddell, Yury Ananiev, Sarah Cabello Schoenmakers, Paola Cabello Schoenmakers, Borja López.
peiraios-260-2

- nora chipaumire με το #PUNK στο A της Πειραιώς 260 στις 30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου, στις 23:00.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Ζιμπάμπουε, η nora chipaumire (προφέρεται τσιπομίρ και η ίδια προτιμά να γράφει το όνομά της με πεζά γράμματα) ζει και εργάζεται πλέον στη Νέα Υόρκη και είναι ένα νέο δυνατό όνομα στον παγκόσμιο θεατρικό χάρτη.

Το #PUNK , που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που περιλαμβάνει επίσης τα 100% POP και NIGGA*, είναι ουσιαστικά μία περφόρμανς σε μορφή συναυλίας, με επιρροές από την indie μουσική, την Americana, αλλά και τις αναμνήσεις της chipaumire από τα χρόνια που μεγάλωνε στη Ζιμπάμπουε, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.
peiraios-260-3

Η chipaumire έχει λάβει την υποτροφία Γκούγκενχαϊμ και έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Bessie και πολυάριθμα άλλα βραβεία, με πιο πρόσφατο το Trisha Mckenzie Memorial Award το 2016, για την προσφορά της στη χορευτική κοινότητα της πατρίδας της. Διεθνώς αναγνωρισμένη για τις εκρηκτικές, υβριδικές περφόρμανς της, η chipaumire έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με το #PUNK, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 στη Νέα Υόρκη, παραγγελία του Lincoln Center for the Performing Arts και με την υποστήριξη πολλών διεθνών οργανισμών. Στην παράσταση (διάρκειας 60΄) η nora chipaumire υπογράφει την χορογραφία και θα βρίσκεται στη σκηνή μαζί με τον Shamar Watt.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης