Η γεωμετρία μιας εναλλακτικής σκηνής

Η γεωμετρία μιας εναλλακτικής σκηνής

Σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός δάσκαλος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής μιας απαιτητικής θεατρικής σκηνής που πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράξης ο 44χρονος Αλέξανδρος Ευκλείδης φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα με το άνοιγμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ευρύτερο κοινό και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία…

efklidis
Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Ευκλείδης στα 44 χρόνια του κινείται με άνεση τόσο στις κουίντες όσο και στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Όπως και ανάμεσα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην απαιτητική Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) αλλά και την ακαδημαϊκή διδασκαλία.

Ο Ευκλείδης όπως διαβάζω στο βιογραφικό του σημείωμα ( αναρτημένο στο site της ΕΛΣ) «διδάσκει στα Τμήματα Θεάτρου του Α.Π.Θ. και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», στη πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε. Πάλι από το βιογραφικό του: «Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris III-Sorbonne Nouvelle. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ.».
efklidis-1

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης με τους σταθερούς συνεργάτες του – Χαράλαμπος Χαράλαμπος Γωγιός και Δημήτρης Δημόπουλος – ανεβάζει φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019» μια «σατυρική φαντασμαγορία». Πρόκειται για την οπερέτα Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Οι συντελεστές της υποστηρίζουν ότι η Σατανερί, σε μουσική διεύθυνση και αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, «έρχεται να σκανδαλίσει το κοινό» που θα έχει την ευκαιρία να ανταποκριθεί σε τρείς μόνο παραστάσεις - στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, «η παράσταση αποκαθιστά για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930».

Πάντως, στις «Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ φαίνεται η αξία αυτής της σύνθεσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και δράσης με το ακαδημαϊκό background του Αλέξανδρου Ευκλείδη που έχει και το γενικό πρόσταγμα ή αλλιώς, την επιμέλεια του φεστιβάλ της οπερέτας.

Κλείσιμο
Σε ένα απολύτως χρήσιμο ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: «Οι Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ εστιάζουν το θεματικό τους ενδιαφέρον σε ένα από τα πιο αγαπημένα αλλά και πιο παρεξηγημένα είδη του ελληνικού πολιτιστικού αποθέματος: το ελαφρό μουσικό θέατρο.

Η οπερέτα και η επιθεώρηση υπήρξαν για δεκαετίες ολόκληρες τα παραγωγικότερα είδη σκηνικής δημιουργίας, τα οποία έφεραν στη σκηνή μόνο κατά τα χρόνια του Μεσοπολέμου χίλια περίπου έργα, που ανέβηκαν όχι μόνο στις αθηναϊκές σκηνές, αλλά και στις σημαντικότερες πόλεις του ελληνισμού. Μεταπολεμικά, πέρασαν σταδιακά στην ανυποληψία και το ευρύ τους ρεπερτόριο στη λήθη. Η ανάσυρση των πιο σημαντικών από τα έργα αυτά, που σημάδεψαν την ιστορία των παραστατικών τεχνών στη χώρα μας, είναι ένα χρέος της εποχής μας και εντάσσεται στην αποστολή του μοναδικού λυρικού θεάτρου της χώρας μας, το οποίο έχει τα τελευταία χρόνια αναβιώσει αρκετά από τα έργα του ρεπερτορίου της ελληνικής οπερέτας».

Στις Ημέρες Μουσικού Θεάτρου 2019 θα παρουσιαστούν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τρία από τα πιο άγνωστα μέχρι σήμερα έργα του ρεπερτορίου, σε νέες, φρέσκες σκηνικές προσεγγίσεις:

- Η «σατυρική φαντασμαγορία» Σατανερί του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, σε μουσική διεύθυνση και αποκατάσταση μουσικού υλικού Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, στις 17, 18 και 19 Μαΐου 2019.
- Η αισθηματική οπερέτα Η πρώτη αγάπη του Νίκου Χατζηαποστόλου, σε σκηνοθεσία Προμηθέα Αλειφερόπουλου, ενορχήστρωση-διασκευή Μιχάλη Παρασκάκη και σε συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, στις 23, 24, 29 και 30 Μαΐου 2019.
- Η οπερέτα σε τρεις πράξεις Η πριγκίπισσα της Σάσσωνος του Σπυρίδωνος- Φιλίσκου Σαμάρα, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, στις 9, 12 και 14 Ιουνίου 2019.

Τέλος, το ιδιαίτερο αυτό φεστιβάλ θα συμπληρωθεί από μια επιστημονική διημερίδα με τίτλο Ελληνική οπερέτα: αναβίωση, συμβίωση, επιβίωση, για την ιστορία της ελληνικής οπερέτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης