Η ζωή αντίστροφα μέσα στο χρόνο

Η ζωή αντίστροφα μέσα στο χρόνο

Ο 88χρονος Στέλιος Νέστωρ μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου βάζει σε μια σειρά «διάσπαρτα γεγονότα» φτιάχνοντας το δικό του συναξάρι που βρίσκεται ήδη διαθέσιμο προς ανάγνωση στα ράφια και τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

s-nestor
«Θυμάμαι μια Μεγάλη Παρασκευή. Οι θάλαμοι της δικιάς μας πλευράς ήταν από τη μεριά του δρόμου. Κάποια στιγμή, αργά τη νύχτα, οι φωνές μιας αυτοσχέδιας χορωδίας τάραξαν την απόλυτη ησυχία. “Η ζωή εν τάφω …” και μετά “Έραννον τον τάφον αι μυροφορόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι”. Ήταν φανερό ότι οι ψαλμοί δεν ήταν τυχαίοι. Η απάντηση άρχισε από τον δικό μας θάλαμο και ακολούθησαν όλοι στη σειρά. “Λίγο ακόμα να δούμε τις αμυγδαλιές ν΄ ανθίζουν…”. Και η ανταπάντηση από τον δρόμο: “Καλή Ανάσταση. Καλή Ανάσταση σε όλους”. Βούιξε η φυλακή. Οι φύλακες έτρεχαν πάνω κάτω, προσπαθώντας να μας ησυχάσουν. Χτυπούσαν με μανία τις σιδερένιες πόρτες των θαλάμων. “Σταματήστε. Ησυχία”. Αλλά το τραγούδι συνεχιζόταν. “Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα…”».

Το απόσπασμα αυτό είναι από το νέο βιβλίο του Στέλιου Νέστορα «Το συναξάρι μου» ( εκδόσεις Πατάκη, Μάρτιος 2019) και «αποθανατίζει» με κινηματογραφικό τρόπο μια Μεγάλη Παρασκευή με τον Στέλιο Νέστορα (καταδικασμένο σε πολυετή φυλάκιση λόγω της αντιδικτατορικής δράσης του μέσα από την αντιστασιακή οργάνωση της Δημοκρατικής Άμυνας) στις φυλακές της Αίγινας. Ο Νέστωρ έμεινε πίσω από τα κάγκελα από το 1968 έως το 1973.

Για τους νεώτερους παραθέτω εδώ το βιογραφικό του: «Ο Στέλιος Νέστωρ είναι επίτιμος δικηγόρος, τ. βουλευτής και τ. υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης (1960-1996). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για τη δράση του ως μέλος της "Δημοκρατικής Άμυνας".
s-nestor-1

Ιδρυτικός μέλος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής (1974), διαγραφείς μερικούς μήνες αργότερα. Ιδρυτικό μέλος (1975), αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος (1978) και μέλος της διεθνούς εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού "Διεθνής Αμνηστία" (1982). Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης (1980). Συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της εταιρείας δικηγόρων "Βουτυράς-Ζάννας και Συνεργάτες". Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (1986), δημοτικός σύμβουλος (1986, 1994). Ιδρυτικό μέλος του "Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου", μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, βουλευτής (1989). Γενικός Γραμματέας του ΔΣ στο "Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης" (1995-2013). Συνιδρυτής και διαχειριστής της ΜΚΟ "Ανθρωπιστική Άμυνα" (1999-2003)».

Κλείσιμο
Σε ενημερωτικό σημείωμα για την έκδοση διαβάζω: «Τo βιβλίο αυτό είναι η σύνοψη της πολύχρονης εµπειρίας ενός ανθρώπου που είχε την τύχη να ζήσει µεγάλες στιγµές και κρίσιµες φάσεις της ιστορίας αυτού του τόπου. Γέννηµα θρέµµα της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Νέστωρ βίωσε τον µεσοπόλεµο και τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεµο, την Κατοχή, την απελευθέρωση και τον Εµφύλιο, τη χωλή µετεµφυλιακή δηµοκρατία, τη δικτατορία των συνταγµαταρχών και όλα όσα ακολούθησαν µετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την περίοδο που εξακολουθούµε να αποκαλούµε "µεταπολίτευση".

Όµως το "Συναξάρι" δεν είναι ιστορικό βιβλίο, ούτε συστηµατική βιογραφία. Είναι µια καταγραφή διάσπαρτων γεγονότων, που έµειναν χαραγµένα στη µνήµη του γράφοντος και σηµάδεψαν τη ζωή του. Πολλά από αυτά ζωντανεύουν την ατµόσφαιρα άλλων εποχών και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να αναλογιστεί και να εκτιµήσει, ανατρέχοντας στο παρελθόν, τις µεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτό το µακρύ χρονικό διάστηµα. Άλλα πάλι αποτελούν ψηφίδες της µεγάλης Ιστορίας, όταν το έφεραν οι συγκυρίες ο συγγραφέας να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Οι αναφορές στην αντιδικτατορική αντίσταση, στη "Δηµοκρατική Άµυνα" και στη δοκιµασία των χουντικών φυλακών, στην περιπέτεια στο νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ κι αργότερα στο πείραµα επανένωσης της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη και στον "Συνασπισµό της Αριστεράς και της Προόδου" αποτελούν προσωπικές µαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να ρίξουν φως σε πολιτικές διαδροµές και νοοτροπίες που τις χαρακτηρίζει η έλλειψη φαντασίας και προοπτικής. Αυτές που κράτησαν την Αριστερά δέσµια παρωχηµένων αντιλήψεων και την εµπόδισαν να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίµα της µεταπολίτευσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης