Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών: πώς και γιατί δημιουργήθηκε

mouseio-tis-polis

Μία μίνι συνέντευξη -συζήτηση με τον διευθυντή του, Στέφανο Καβαλλιεράκη

Οι City Stories αναζητούν το «ιστορικό αφήγημα» πίσω από τη δημιουργία μουσείων και φορέων που διασώζουν, αναδεικνύουν το παρελθόν των πόλεων και διαμορφώνουν το πολιτιστικό τους προφίλ. Πρώτος σταθμός το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Ο διευθυντής του, Στέφανος Καβαλλιεράκης, ιστορικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου μας συστήνει τον ιδρυτή του Λάμπρο Ευταξία:
mouseio-tis-polis-2
Από επίσημη επίσκεψη μελών της κυβέρνησης Παπάγου στην Ιταλία, 1952. Διακρίνονται οι Μαρκεζίνης, Παπαληγούρας και Ευταξίας.

«Γεννιέται στις αρχές του 20ου αιώνα (1905) στην Αθήνα. Είναι γιος του καθηγητή της Νομικής Αθηνών και πολιτικού Ιωάννη Ευταξία με καταγωγή από την Αμφίκλεια ( Δαδί) Φθιώτιδας και της Ζηνοβίας Βούρου. Ο ίδιος κάνει λαμπρές σπουδές Νομικών σε Αθήνα , Βιέννη και Λειψία όπου ανακηρύσσεται και διδάκτωρ. Εκλέγεται βουλευτής Φθιώτιδας το 1932 σε ηλικία μόλις 27 χρονών με το Λαϊκό κόμμα και ακολούθως το 1933, 1935, 1946, 1950 με τον Συναγερμό το 1951 και ‘52 , ‘56 (ΕΡΕ), ‘58 ( Ανεξάρτητος) και ΕΡΕ ( ‘63, ‘64). Έχει διατελέσει υπουργός Γεωργίας, Οικονομικών, Συντονισμού, Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων».
mouseio-tis-polis-7
Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκαινιάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
mouseio-tis-polis-8
Χρήστος Λαμπράκης, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Λάμπρος Ευταξίας σε επιθεώρηση των εργασιών για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
mouseio-tis-polis-1
Στιγμιότυπο από την περιήγηση στον χώρο του Μουσείου την ημέρα των εγκαινίων. Διακρίνονται ο Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Franz Josef Stauss και ο Λάμπρος Ευταξίας.
mouseio-tis-polis-3
Από επίσκεψη του Λ. Ευταξία στο υπό κατασκευή Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η διαδρομή του Ευταξία συνδέεται με τις μεταπολεμικές πολιτικές ανασυγκρότησης. Εκτός από υποδομές όμως, η χώρα χρειάζεται ταυτόχρονα μια πιο μοντέρνα και πρακτικά χρήσιμη αντίληψη για τον παρελθοντικό της εαυτό. Ο ίδιος αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού: «Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Λάμπρος Ευταξίας και ο θείος του Αλέξανδρος Βούρος (αδερφός της μητέρας του), έχοντας μεγάλη περιουσία, θέλησαν να φτιάξουν ένα ίδρυμα για την πολιτιστική προαγωγή των Ελλήνων. Έτσι, το 1959 δημιούργησαν, με βασιλικό διάταγμα, το Ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη-Βούρου, το οποίο θα χρηματοδοτούσε και θα στήριζε τις πολιτιστικές δραστηριότητες άλλων φορέων της χώρας. Το 1980 ο ίδιος προσωπικά ιδρύει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία. Στο μεταξύ συνέβαλε τα μέγιστα εν γένει στην προαγωγή του πολιτισμού όντας ο βασικός χρηματοδότης της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη» εξηγεί ο κ. Καβαλλιεράκης.
mouseio-tis-polis-5
Ξενοφών Ζολώτας και Λάμπρος Ευταξίας σε συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις αρχές της δεκαετίας του 60.

Η απόφαση του Λάμπρου Ευταξία να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μουσείου για την πρωτεύουσα βασίζεται κυρίως σε μία πεποίθηση: «Θεωρεί την Αθήνα Πόλη Παντοτινή και αυτό εξηγεί ίσως την αγάπη του γι’ αυτήν. Στόχος του ήταν η προβολή της διαχρονικότητας της μέσω της διάσωσης και της προβολής κειμηλίων της μεσαιωνικής, νεότερης αλλά και σύγχρονης ιστορίας της. Και βασικό μέλημα του η μελέτη και η ανάδειξη της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής στην Αθήνα σε κάθε περίοδο».
mouseio-tis-polis-6
Ο Λάμπρος Ευταξίας προχώρησε στην ίδρυση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών στη δεκαετία του 1970.

Κατά τα εγκαίνια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, ο Λ. Ευταξίας αναφέρει στην ομιλία του όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του φορέα και μας θυμίζει ο σημερινός διευθυντής του: «Δια να φθάση κανείς από το όνειρον και την έμπνευσιν εις την πραγματοποίησιν μιας ιδέας είναι απαραίτητον να υπάρξουν άνθρωποι με ειδικάς γνώσεις, πείραν, επιμονήν και προ παντός πραγματικήν αγάπην δια την Πόλιν των Αθηνών».

Πηγές – Βιβλιογραφία:
-Σπύρος Β. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας, τόμος Γ, Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, 1994, Αθήνα.
-Συλλογικό, Λάμπρος Ευταξίας, Ο βίος και η πολιτεία ενός ευπατρίδη, εκδόσεις Κάκτος-Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Η στήλη ευχαριστεί το Αρχείο Ιστορικών Μελετών του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών για την πολύτιμη συνδρομή του.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Βαπτιστης1

Ο κος Ευταξιας ίδρυσε τον σύλλογο Φίλων μουσικής και επίσης βοήθησε στην ανέγερση του μεγάρου αθηνων δωρίζοντας το οικόπεδο που βρίσκεται σημερα

Nuff said

"Χρήστος Λαμπράκης, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Λάμπρος Ευταξίας σε επιθεώρηση των εργασιών για την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών."

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cryptocard

Τέσσερα εργαστήρια στο Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου

peiraios-260

Η Ισπανίδα Angélica Liddell με μια παράσταση πάνω στο μύθο της Μήδειας και την Παλαιά Διαθήκη αλλά η nora chipaumire με μία δυνατή περφόρμανς, εμπνευσμένη από τη ζωή της στη Ζιμπάμπουε ανοίγουν το πρόγραμμα των ξένων παραγωγών στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

efklidis

Σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός δάσκαλος αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής μιας απαιτητικής θεατρικής σκηνής που πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πράξης ο 44χρονος Αλέξανδρος Ευκλείδης φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα με το άνοιγμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ευρύτερο κοινό και με διαφορετική κάθε φορά θεματολογία…

asteroeidis

Μια παράσταση βασισμένη σε ένα κείμενο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ -«Κλυταιμνήστρα ή το Έγκλημα», γραμμένο το 1934- ανεβαίνει τον Μάϊο σε αθηναϊκή σκηνή

magks

Ο 31χρονος Κωνσταντίνος Μαγκούφης, διπλωματούχος Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διακρίθηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό καινοτομίας & επιχειρηματικότητας των Τρικάλων με μια ενδιαφέρουσα πρωτότυπη λύση

3
synagogi

Ένα δημοσίευμα μιας τοπικής εφημερίδας για την «απροσδόκητη επίσκεψη» του τραπεζίτη, συλλέκτη έργων τέχνης και πολιτικού Baron Ferdinand de Rothschild στη Χαλκίδα το 1897 αλλά και ένας δημόσιος περίπατος στα μνημεία της πόλης

stymphalia-lake-run-2019

Ένα μουσείο, μια λίμνη και ένας αγώνας δρόμου με πολλαπλές επιλογές. Το ΠΙΟΠ, «Η ΜΗΚΩΝΗ», και ο αθλητικός σύλλογος Λαύκας «Η Στυμφαλίς», σε συνεργασία με την Ένωση Αθλητικών Σωματείων ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου διοργανώνουν τον 4ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου με την ονομασία «Stymphalia Lake Run 2019»