Η φιλόξενη στέγη της αριστείας

winphos

22 ερευνητικές ομάδες από τα σπλάχνα του ΑΠΘ βρήκαν φιλόξενη στέγη στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ)

H Ερευνητική ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ) που δημιουργήθηκε το 2015 από την συνένωση των ερευνητικών ομάδων του επίκουρου καθηγητή Νίκου Πλέρου και της αναπληρώτριας ααθηγήτριας Αμαλίας Μήλιου από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ, του λέκτορα Κωνσταντίνου Βυρσωκινού από το Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ και του καθηγητή Λεωνίδα Γεωργιάδη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ είναι μια από τις 22 ερευνητικές ομάδες από τα σπλάχνα του ΑΠΘ που βρήκαν φιλόξενη στέγη στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ). Το τελευταίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014, σηματοδοτώντας την επιδίωξη του ΑΠΘ «να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και να διαμορφώσει νέες πιο αποτελεσματικές δομές διεπιστημονικής συνεργασίας.

Βασική αποστολή του ΚΕΔΕΚ αποτελεί η προώθηση και ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας σε ένα ανοικτό και συνεργατικό περιβάλλον αριστείας, το οποίο αξιοποιεί τις ερευνητικές υποδομές του ΑΠΘ σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διευρύνει τη συνέργεια του Πανεπιστημίου με την Κοινωνία και συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής έχουν τεθεί οι ακόλουθοι στόχοι:
• Διαμόρφωση διεπιστημονικής κουλτούρας
• Ενίσχυση της αριστείας
• Προσέλκυση νέων επιστημόνων
• Αποτελεσματικότερος συντονισμός των μεγάλων ερευνητικών υποδομών
• Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και καινοτομίας προς όφελος του Ιδρύματος
• Μετάδοση της γνώσης και μεταφορά της τεχνολογίας
• Δημιουργία ενός ισχυρού ερευνητικού πόλου στον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο
• Ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας.

Με αυτό τον τρόπο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπως δηλώνεται και από την σημερινή του διοίκηση, «ως κύριος ερευνητικός εταίρος στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας, θα συνεχίσει να πρωτοπορεί στην παραγωγή νέας γνώσης με καινοτομικές δράσεις σε μεγάλο εύρος θεματικών πεδίων, απαντώντας στις προκλήσεις της νέας χρηματοδοτικής περιόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στηρίζοντας, παράλληλα, την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Σήμερα, το ΑΠΘ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο χώρο της έρευνας στη Βόρεια Ελλάδα (πέραν του ακαδημαϊκού, ερευνητικού, διοικητικού δυναμικού που μισθοδοτείται από το κρατικό προϋπολογισμό), την ίδια ώρα που η συμβολή του ΑΠΘ στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φθάνει το 20 %.

Οι 22 ομάδες του ΚΕΔΕΚ είναι οι εξής:
- PlantCult -Πολιτισμοί της Διατροφής στην Αρχαία Ευρώπη (αναπληρώτρια καθηγήτριαΣουλτάνα-Μαρία Βαλαμώτη).

- WinPhos -Ασύρματα και Φωτονικά Συστήματα και Δίκτυα.

- UAV-iRC -Ερευνητικό Κέντρο Μη-επανδρωμένων Αεροχημάτων

- ATLAS - Κατασκευή Ανιχνευτών Στοιχειωδών Σωματιδίων

- Magna-Charta -Μαγνητικός Χαρακτηρισμός

- EMMETRON -Ηλεκτρομαγνητικές Μετρήσεις

- ATMOS -Παρακολούθηση & Πρόγνωση Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος

- SerEM -Παρακολούθηση Φυσικού Περιβάλλοντος με τη Χρήση Σύγχρονων Τεχνολογιών

- SUMAQ - Βιώσιμη Διαχείριση Ποιότητας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος

- SASC -Βιώσιμες Αγροδιατροφικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες

- HERACLES -Εκθεσίωμα και Υγεία

- BIOMIC- Βιοανάλυση και Τεχνολογίες OMICS

- NatPro-AUTH -Φυσικά Προϊόντα ΑΠΘ

- NanoHybrid -Υβριδικά Ανόργανα - Οργανικά και Νανοσύνθετα Υλικά

- GENeTres -Γονιδιωματική / Επιγενετική Ανάλυση και Μεταφραστική Έρευνα

- FunPAth -Λειτουργική Πρωτεϊνωματική Ανάλυση και Βιολογία Συστημάτων

- CORE -Ορθοπαιδική και Αναγεννητική Ιατρική

- iScreen

- LND -Εργαστήριο Μελέτης Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων

- DRAM - Ψηφιακή Αποτύπωση και Κατασκευή με Πρόσθεση Υλικού

- CERDAM - Έρευνα και Ανάπτυξη Προηγμένων Υλικών

- LC3 -Χαρακτηρισμός Καταλυτικών Μετατροπέων

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες