Ξέρετε τις συντριμάδες;

syntrimades

Οι συντριμάδες φτιάχνονται με τηγανιτές ελιές, δεντρολίβανο και πορτοκάλι και είναι ένα πιάτο που περιέχει όλη την εφευρετικότητα της Κρητικής νοικοκυράς που σε εποχές δύσκολες έβγαζε στο τραπέζι μοναδικά, θρεπτικά πιάτα με ελάχιστα υλικά

Στο ναό της κρητικής γαστρονομικής εμπειρίας που ακούει στο όνομα Peskesi στο Ηράκλειο της Κρήτης εκείνο το στοιχείο που με εντυπωσιάζει πάντα στις επισκέψεις μου είναι ο πλούτος της «φτωχής κουζίνας». Τα απλά, ταπεινά υλικά και ο συνδυασμός τους μέσα από τη καθαρότητα των γεύσεων και το μεγαλείο της καλής πρώτης ύλης.

Το πιάτο στο όποιο θα αναφερθώ το είχα τσεκάρει εδώ και μέρες μέσα από μια ανάρτηση στο facebook.

Ας ξεκινήσουμε από την ανάρτηση. Ιδού το περιεχόμενο της: «''Συντριμάδες'', ελιές τηγανιτές με δεντρολίβανο και πορτοκάλι.

Πόσο πίσω μας πάει αυτή η συνταγή;

Στις εποχές που η Κρητική νοικοκυρά δημιουργούσε για το καθημερινό τραπέζι πιάτα, που της ευτυχίας τα υλικά ήταν απλά, αλλά πλούσια σε αρώματα και γεύση».

Το Σάββατο το βράδυ ήταν το πρώτο που παραγγείλαμε για να έρθει στο τραπέζι. Μάλιστα, το συνοδέψαμε με ένα δροσερό λευκό εξαιρετικό Βιδιανό από τοπικό οινοποιό.

Δίχως υπερβολή είναι ένα πλήρες φαγητό – με γουλιά κρασί και οι ελίτσες στο παξιμάδι! Αν θες, δοκίμασε το με τις τηγανητές πατάτες – όσες μπορούν να περισσέψουν από την επικάλυψη της στάκας. Αλλά, η πατάτα (πάντα κομμένη στο χέρι να στέκει μεγαλοπρεπώς στο πιάτο) μαζί με το λαδάκι και το χυμό του πορτοκαλιού που ρίχνεται και αυτό στη φωτιά του τηγανιού είναι εντελώς για Όσκαρ!

Καθώς τα παιδιά μάζευαν τα πιάτα παρατήρησα το απόφθεγμα πάνω στο χαρτί… «Το σταμναγκάθι στην Κρήτη δεν είναι Gourmet. Είναι το γιαλοράδικο που μαζεύει η γιαγιά!». Ένα και στο χέρι – γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν ευτυχισμένους τους πελάτες.

Μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής μέσα από τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα της κρητικής γης.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Γκουρμέτ

ποιος ξέρει τη συνταγή?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες