Μια καινούργια ανάγνωση της Κοκκινοσκουφίτσας

Μια καινούργια ανάγνωση της Κοκκινοσκουφίτσας

Η κυκλοφορία του νέου graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp) Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα έκθεση του στο Μουσείο Μπενάκη επί της Πειραιώς

o-syllektis
Έκθεση, Graphic novel, παραμύθια, μουσική που γίνεται σκίτσο ζωντανά, μια καινούργια ανάγνωση της Κοκκινοσκουφίτσας, ημερίδες για την αποξένωση γονιών και παιδιών που καιροφυλακτεί στο διαζύγιο, καθώς και για την «ώριμη φόρμα των comics». Και όλα αυτά με αφορμή μια έκθεση που ξεκίνησε ήδη στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 138.
o-syllektis-1

Πρόκειται για την έκθεση «Soloúp: Ο Συλλέκτης – Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο». Η έκθεση παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό του νέου graphic novel του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp) Ο Συλλέκτης, έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο.

Όπως διαβάζουμε στο site των εκδόσεων Ίκαρος πρόκειται για «μια επανερμηνεία της “Κοκκινοσκουφίτσας”, που ξαναδιαβάζει το παραμύθι των αδελφών Γκριμ στη δεύτερη εκδοχή του, βάζοντας τον κακό Λύκο να “συνομιλεί” με δυο φιγούρες βασισμένες στα σχέδια του John Tenniel από την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Lewis Carroll: το “λαγό” και τον “καπελά”».
o-syllektis-2

Ας πάμε, όμως, ένα βήμα παρακάτω και ας αρχίσουμε να ξεφυλλίζουμε τις σελίδες του βιβλίου: O Συλλέκτης, «μια σύγχρονη ιστορία σαν κακό παραμύθι, μιλάει για την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Μια ιστορία, ωστόσο, που κρατάει ζωντανή την ελπίδα της επαναπροσέγγισης. Storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες comics, εικαστικά και κατασκευές ζωντανεύουν τις έξι διηγήσεις του βιβλίου, οδηγώντας τους επισκέπτες σε μια νέα οπτική προσέγγιση».

Η έκθεση διαρκεί ως τις 17 Μαρτίου 2019 και διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις Εκδόσεις Ίκαρος.

Κλείσιμο
Σε συνεργασία και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιούνται μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις με είσοδο ελεύθερη για το κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης, ενταγμένες στη θεματική ενότητα «Το βιβλίο και οι Τέχνες».

Ειδικότερα:

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου και ώρα 10:00 – 16:00 πραγματοποιείται ημερίδα ανοικτή για το κοινό με τίτλο «Τα Graphic novel: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των comics»: Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί comics, εκδότες και εκπρόσωποι της σκηνής των graphic novel στην Ελλάδα συνομιλούν για τη δημοφιλή σε Ελλάδα και εξωτερικό φόρμα των comics.

Την Κυριακή 3 Μαρτίου και ώρα 10:00 – 16:00 πραγματοποιείται και η δεύτερη Ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού»: Έλληνες και ξένοι ακαδημαϊκοί (Jennifer Harman, Edward Kruk, Vittorio Vezetti, Malin Bergstrom) αναπτύσσουν ζητήματα της κοινής ανατροφής των παιδιών, τη σημασία των ευθυνών έναντι των «δικαιωμάτων» αλλά και την ιδέα ότι η κοινή ανατροφή είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και αυτό που ικανοποιεί καλύτερα τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού.

Info
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00 Μέχρι τις 17 Μαρτίου 2019.
Είσοδος στην έκθεση με εισιτήριο 5 ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης