Σαββατοκύριακο με παιδιά στα Ιωάννινα

Σαββατοκύριακο με παιδιά στα Ιωάννινα

Χιονισμένα τοπία στη λίμνη και το Κάστρο και η θαλπωρή της πόλης

ioannina-kids-epirus-greece
Τι να κάνουμε ως ταξιδιώτες σε μια πόλη που έχει αποκλειστεί από το χιονιά; «Να κάτσουμε στο ξενοδοχείο και να απολαύσουμε τη θέα από τα ζεστά κι άσε τα παιδιά να φτιάξουν έξω χιονάνθρωπο και να παίξουν χιονοπόλεμο», πρότεινε η παρέα. Σε αυτό ήμασταν πράγματι τυχεροί, διότι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να αγναντεύεις τα κάτασπρα βουνά και τη χιονισμένη Παμβωτίδα από τη Λιμνοπούλα κι ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο. Τα Γιάννενα όμως αποδείχθηκαν πολύ «θερμότερα» από την πραγματική θερμοκρασία τους. Εκτός από την ομορφιά του τοπίου της χιονισμένης λίμνης, του Κάστρου και του νησιού της Κυρά-Φροσύνης, ανακαλύψαμε μία ακόμα απρόσμενη γοητεία που κρύβεται στη θαλπωρή των μουσείων του.

«Μέσα» Κάστρο (Ιτς Καλέ)
Η «βόλτα στα Μουσεία», όπως αναφερόμαστε σε αυτήν από τότε στην οικογένεια, ξεκίνησε από το χιονισμένο Κάστρο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). «Σκοπός του είναι η διάσωση της γνώσης για την ηπειρώτικη αργυροτεχνία και η σύνδεσή της με τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής γύρω από τα οποία αυτή αναπτύχθηκε και άκμασε», διαβάζω και συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα Ιωάννινα και οι ντόπιοι τεχνίτες στα ασημικά παγκοσμίως. Ο ήχος του σφυριού όπως δουλεύει για τη φιλοτέχνηση ενός αργυρού αντικειμένου μας καλεί στο εργαστήρι του αργυροτεχνίτη και η αργυρή κανδήλα «φωτίζει» τα ερωτήματα που μας ξυπνούν την περιέργεια για να ανακαλύψουμε την τέχνη, τις παραδοσιακές τεχνικές της και το επάγγελμα των άξιων Ηπειρωτών μαστόρων. Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου.
ioannina-kids-epirus-greece-3

Βγαίνουμε στο χιονισμένο ύψωμα και κάνει αρκετό κρύο, γι’ αυτό γρήγορα καταφύγιο βρίσκουμε στο Βυζαντινό Μουσείο με ευρήματα από όλη την Ήπειρο, και στο «θησαυροφυλάκιο», την Έκθεση Αργυροχοΐας με εκκλησιαστικά έργα από ιδιωτικές συλλογές. Δείτε περισσότερα στη σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. 

«Εδώ βρισκόταν το Κάστρο του Αλή Πασά κι εδώ είναι ο τάφος του», λέμε στα παιδιά και κάπως έτσι ξεκινούν οι ερωτήσεις και οι αφηγήσεις των θρύλων της λίμνης! Δύσκολο να απαντήσεις αν ο Αλή Πασάς ήταν ηγέτης ή τύραννος. Δύσκολο και να ειπωθούν οι ιστορίες της Κυρά-Φροσύνης, της κυρα-Βασιλικής και του τέλους του πασά των Ιωαννίνων.
Κλείσιμο
ioannina-kids-epirus-greece-5

Στη λίμνη με τους πολλούς μύθους και τους θρύλους
«Εδώ μαμά, «πασά μου» αποκαλούν ακόμα και τους αγνώστους», παρατηρεί η μεγαλύτερη κόρη μου, καθώς αποβιβαζόμαστε από το καραβάκι που μας έφερε στο νησάκι, το οποίο με τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών είναι τα μοναδικά κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα. Μόνο που αυτή η λίμνη είναι γεμάτη θρύλους. Λέγεται ότι στη λίμνη κάπου τον 15ο αιώνα έγινε μια καϊκομαχία και ότι υπάρχει και ένα στοιχειό, μια γριά «Βάβω» που θυμίζει το μύθο της Ηχούς και του Νάρκισσου. Λένε και διάφορα και για τη Ντραμπάτοβα, την πηγή. Ότι πηγάζει από μια τόσο σκοτεινή σπηλιά που ακόμα κι όταν απείλησε ο πασάς τον υπηρέτη του να μπει να την εξερευνήσει, αυτός προτίμησε να σκοτωθεί. Τόσο πολύ φοβιστική, λέει ο θρύλος, είναι η σπηλιά. Λέγεται επίσης και για την Παναγιά Ντουραχανή, ότι χτίστηκε από το Ντουραχάν πασά όταν ένα βράδυ κατάφερε να περάσει την παγωμένη λίμνη σε χιονοθύελλα, γεγονός που απέδωσε σε θαύμα. «Και γιατί ένας πασάς να φτιάξει εκκλησία μαμά;», ιδού τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε…

Στη νέα πόλη
Όταν περπατάς στις όχθες της λίμνης, ειδικά ότι έχει πέσει αυτή η μυστηριακή ομίχλη, η πιο όμορφη εικόνα είναι οι ψαράδες. Για χέλια και κυπρίνους και άλλα ψάρια του γλυκού νερού, στέκονται με τις ώρες μπροστά σε αυτή τη μαγεία.

Πάνω στη λίμνη, βρίσκεται και το Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ). Ένας χώρος όπου λειτουργούν εργαστήρια αργυροχοΐας, μουσείο, πωλητήριο και μια διαδραστική αίθουσα της ιστορίας της Τέχνης της Αργυροχοΐας. Πληροφορίες για επίσκεψη στην αίθουσα στο 26510 27650 – 27660.

Το κρύο είναι τσουχτερό. «Δεν είναι για έξω», συμφωνήσαμε όλοι. Επόμενη στάση το εξαιρετικά ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτίριο του Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο μας «ξύπνησε» την όρεξη να επισκεφτούμε τη Δωδώνη. Αλλά με τέτοιο καιρό… μια άλλη φορά! Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Περπατώντας στην Καλλάρη και την Αβέρωφ για να βρούμε ένα φιλόξενο και για παιδιά καφέ να ζεσταθούμε, πέσαμε πάνω στο παραδοσιακό τυροπωλείο του Μπούμπα. Είχα ακούσει τόσα πολλά που δεν γινόταν να μην τους «σύρω» όλους να δοκιμάσουμε τα παραδοσιακά καπνιστά τυριά Δείτε περισσότερα στη σελίδα.
ioannina-kids-epirus-greece-4

Στη Λιμνοπούλα και το Πέραμα
Το επόμενο πρωί, ο ήλιος είχε «δόντια»! Ευκαιρία για το σπήλαιο του Περάματος. Μια στάση στο Κέντρο Πληροφόρησης και με το τρενάκι ανεβήκαμε ως την είσοδο του σπηλαίου, που είναι τμήμα μιας κοίτης ποταμού με διαδρομή για εμάς περίπου ένα χιλιόμετρο. «Πολύ βατό και για τα παιδιά», σκεφτήκαμε. Και εντυπωσιακό! Δείτε τις ώρες λειτουργίας στην επίσημη σελίδα.
yiannena-with-kids-6

Μεταξύ της πόλης των Ιωαννίνων και του Περάματος, βρίσκεται η Λιμνοπούλα και το ξενοδοχείο The Lake. Καλύτερο μέρος δεν θα μπορούσαν να βρουν ο Αποστόλης και ο Λεωνίδας για να στεγάσουν το νέο ξενοδοχείο πάνω στη λίμνη. «Παίζαμε εδώ στα γήπεδα από μικρά παιδιά. Οι μπαμπάδες μας συνέταιροι 20 χρόνια. Μεγαλώσαμε μαζί στις όχθες της λίμνης, εδώ στη Λιμνοπούλα κι έχουμε πολλές ιστορίες να μοιραστούμε. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να τις μοιραστούμε, όπως και την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο, και με άλλους δημιουργώντας αυτό το ξενοδοχείο», διηγείται ο Αποστόλης. «Να έρθετε τις Απόκριες να δουν τα παιδιά τις τζαμάλες», προτείνει ο Λεωνίδας. Συνοικιακές φωτιές που ανάβουν στα Γιάννενα κάθε χρόνο την Αποκριά. «Και πόσο ωραία φαίνεται η λίμνη τότε από αυτό εδώ το μπαλκόνι!», συμπληρώνει ένας πελάτης του ξενοδοχείου που μας προσπερνάει χαμογελώντας. Η αλήθεια είναι ότι η θέα από το ξενοδοχείο προς την πισίνα και τη λίμνη σε κάνει να θέλεις να ξανάρθεις την άνοιξη και το καλοκαίρι που θα υπάρχει και παιδότοπος, αλλά τη θαλπωρή του ξενοδοχείου με αυτό το χιονιά δεν θα μπορούσα να την αλλάξω με τίποτα!
ioannina-kids-epirus-greece-2

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στα Γιάννενα με παιδιά
Να επισκεφτείτε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Κέρινων Ομοιωμάτων Βρέλλη για ένα crash course στην Ελληνική Ιστορία και Επανάσταση. Δείτε τη σελίδα vrellis.gr

Να δείτε τη θέα της λίμνης από το χωριό Λιγκιάδες

Να κανονίσετε ένα μάθημα κωπηλασίας ή καγιάκ στη λίμνη σε συνεργασία με το Κωπηλατικό κέντρο

Να ενημερωθείτε για τις δράσεις για παιδιά στα Ιωάννινα από τα «Ταξίδια τέχνης για παιδιά» taxidiatexnis.blogspot.com

Να έρθετε στα Ιωάννινα την περίοδο του «Γύρου της Λίμνης» Ioannina Lake Run για να συμμετάσχουν τα παιδιά στο Lake kids’ run στο νησί των Ιωαννίνων. Δείτε σχετικά με την επόμενη αθλητική διοργάνωση την επίσημη σελίδα.

Φυσικά μια εκδρομή στα Ζαγοροχώρια για καλό φαγητό, μάθημα αργαλειού ή ζαγορίτικης πίτας, rafting στο Βοϊδομάτη ή και πεζοπορία στα πέτρινα γεφύρια γύρω από τους Κήπους με την Trekking Hellas Ioannina, Γιώργος Πουλόπουλος 26510 71703, 6944750009 ioannina@trekking.gr. Δείτε περισσότερα στη σελίδα trekking.gr.

Μια εκδρομή στο Anilio Adventure Park, που δεν είναι ένα απλό χιονοδρομικό, αλλά ένα ολοκληρωμένο Πάρκο για οικογένειες που αγαπούν το βουνό και τις ορεινές δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου. Δείτε περισσότερα anilioadventurepark.gr

Για περισσότερα σχετικά με το ξενοδοχείο, επισκεφτείτε τη σελίδα The Lake Hotel και τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης