Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Πεδίον του Άρεως

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Πεδίον του Άρεως

Οι σχεδιασμοί της τελευταίας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή

sxediasmoi
Το παρελθόν του Πεδίου του Άρεως απέχει αρκετά από μία απλή ιστορία δημιουργίας δημοσίου, αστικού ανθόκηπου. Από το β μισό του 19ου αιώνα οπότε και μετατρέπεται σε πεδίο βολής, αλλά και χώρο φιλοξενίας στρατιωτικών εγκαταστάσεων το πάρκο θα συνδεθεί με σημαντικές στιγμές της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της Αθήνας.

Γλυπτά, αγάλματα, μνημεία, αναψυκτήρια, θεατρικές σκηνές, μουσικές μπάντες, βαριετέ, αρχαία κωμωδία, στρατιωτικές παρελάσεις, απεργίες, συναθροίσεις για την εργατική πρωτομαγιά, εγκαταστάσεις προσφύγων συνθέτουν ορισμένες πτυχές της πορείας του μέσα στον χρόνο και της ενεργής μετοχής του στο «γίγνεσθαι» της πόλης.

Το 1977 το Πεδίον του Άρεως βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κεντρικού σχεδιασμού που αφορά στην ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προεδρεύει σε σύσκεψη που πραγματοποιείται στο τότε Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Τρυπάνη (και καθηγητή κλασσικής φιλολογίας) και του υπουργού Συντονισμού Γεωργίου Ράλλη.

Στο πρόγραμμα που συμφωνείται προβλέπονται κατασκευές σύγχρονων μουσείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (νέο μουσείο Ακρόπολης και βυζαντινό μουσείο αντιστοίχως), καθώς και αναστηλωτικές εργασίες σε μείζονος σημασίας αρχαιολογικούς χώρους.

Το Πεδίον του Άρεως επιλέγεται ως σημείο κατάλληλο για την ανέγερση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προκειμένου να στεγαστούν εκεί συλλογές έργων του 19ου και 20ου αιώνα. Για την υλοποίηση του έργου εγκρίνεται μάλιστα και σχετική πίστωση που ανέρχεται στα 90 εκατ. δραχμές.

Κλείσιμο
Λίγο αργότερα, το σχέδιο θα εγκαταλειφθεί. Το Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα περιληφθεί σε ένα φιλόδοξο πλάνο για δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στη Ριζάρειο (δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο). Το 1981, ο Καραμανλής ως Πρόεδρος πλέον της Δημοκρατίας μετέχει στην τελετή θεμελίωσης του κέντρου, το οποίο όμως ουδέποτε θα προχωρήσει περαιτέρω (προφανώς λόγω της κυβερνητικής αλλαγής του ’81).

Πηγές:
Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή (Αρχείο Κ. Καραμανλή, τόμος 9, σελ. 446-467).
Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, Ελληνικά Νέα, Τεκμήριο D3419.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης