Μια μουσική σκηνή των… θαυμάτων

Μια μουσική σκηνή των… θαυμάτων

Το καφέ Γραμματόσημο φιλοξενεί το «σαλόνι» σπουδαίων μουσικών

grammatosimo
Αυτή η πόλη μονίμως με εκπλήσσει. Ζωντανή, δυναμική, συγκεντρώνει ταλαντούχους ανθρώπους που δοκιμάζουν καινοτόμες ιδέες στα πιο απροσδόκητα μέρη και υλοποιούν καλλιτεχνικά -ή ό,τι άλλα- projects με τα πιο απρόσμενα «σχήματα». Μπορεί οι μεγάλες πίστες να μην «δουλεύουν» πια πενθήμερο και η μόδα των μουσικών σκηνών να έχει ουσιαστικά παρέλθει, αλλά τη θέση τους έχουν πάρει μουσικά στέκια, όπου ενδέχεται να συναντήσεις τους καλύτερους μουσικούς σε ένα «ταξίδι» πιο προσωπικό, στο οποίο ξεδιπλώνουν τη μουσική ζωή τους λιτά κι απέριττα.

Καλεσμένη την προηγούμενη εβδομάδα από φίλους στο «Καφέ Γραμματόσημο», δεν μπορούσα σε καμία περίπτωση να διανοηθώ ότι στο Δάσος Χαϊδαρίου θα έβρισκα κάτι τέτοιο. Ο Παντελής Θαλασσινός με την κιθάρα του σε ένα ντουέτο με τον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι είχαν συλλέξει όλα αυτά που αγάπησαν τα είκοσι χρόνια της μουσικής τους συμπόρευσης. Κι άκουσα αληθινές ιστορίες: πως ο Παντελής είχε διαλέξει τον Πάνο σε μια εποχή που το κανονάκι δεν είχε «δοκιμαστεί» στην έντεχνη μουσική, πως ο Πάνος έπαιξε το ταξίμι στα «Σμυρνέικα Τραγούδια» και δέκα χρόνια μετά, αυτό ήταν η αφορμή να γνωρίσει τη σύζυγό του, πως ο Παντελής στο γάμο του Πάνου είχε ντυθεί τσολιάς εξαιτίας ενός στοιχήματος και πως ο ίδιος φτιάχνει το καλύτερο ψωμί…
grammatosimo-1

Ήταν σαν να με είχαν καλέσει στο σαλόνι του σπιτιού τους. Σαν στο σπίτι μας, σε αναπαυτικές πολυθρόνες με υποπόδια και σκαμπό, ο Γιάννης, λάτρης της ποιοτικής μουσικής και ιδιοκτήτης του καφέ, με αφορμή τη συνάντησή του με ένα από τα πιο ιδιαίτερα δίδυμα της ελληνικής μουσικής, το Θωμά Κωνσταντίνου και τον Πάνο Δημητρακόπουλο, δημιούργησε μια πολύ «προσωπική» κατάσταση. Ο Πάνος στο κανονάκι και ο Θωμάς στο ούτι έχουν συμπράξει με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής έντεχνης και παραδοσιακής μουσικής. Έχουν καθορίσει τον ήχο πολλών μουσικών σχημάτων και έχουν δημιουργήσει το δικό τους στους ΤΑΚΙΜ με άλλους τέσσερις δεξιοτέχνες της παραδοσιακής και στο Amoeba Trio με το Δημήτρη Τσάκα στο σαξόφωνο.

«Θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Να παίξουμε τα κομμάτια που μας αρέσουν έτσι όπως τα έχουμε φανταστεί. Να καλέσουμε εμείς τους τραγουδιστές και φίλους και να τα ξαναδούμε μαζί αλλιώς», εξομολογείται ο Πάνος. «Πώς θα μπορούσαν να συναντηθούν σπουδαίοι μουσικοί-συνθέτες και τραγουδιστές της έντεχνης μουσικής, όπως ο Νίκος Ξυδάκης, η Νένα Βενετσάνου, ο Παντελής Θαλασσινός με τους κορυφαίους της παραδοσιακής μουσικής, όπως με το Βασίλη Σαλέα και τον Λευτέρη Ζέρβα, αναρωτιόμασταν πάντα. Όπως είναι στη δική μας πραγματική ζωή, των μουσικών, που το πρωί μπορεί να ενορχηστρώνουμε και να «γράφουμε» με τη Νάνα Μούσχουρη ή την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το βράδυ να παίζουμε στο λαϊκό πανηγύρι;», χαμογελάει ο Θωμάς.

«Αυτό συμβαίνει μόνο στο σαλόνι του σπιτιού μας, όπου συναντιόμαστε για να δούμε το πρόγραμμα και με τους «έντεχνους» και με τους «παραδοσιακούς». Και όλοι, ανεξαρτήτως μουσικών καταβολών, είτε πάνω από ένα καφέ, είτε από ένα ποτηράκι κρασί, βρισκόμαστε κάπου και έτσι δημιουργείται μια …αυλή των θαυμάτων», συνεχίζει ο Πάνος. Αυτό λοιπόν φιλοξενεί το καφέ Γραμματόσημο. Το σαλόνι ή τη μουσική σκηνή των θαυμάτων, όπου το Δεκέμβριο θα ακούσουμε αληθινές μουσικές ιστορίες.

Με το Πάνο και το Θωμά θα είναι ο Βασίλης Σαλέας, ο Λευτέρης Ζέρβας, ο Δημήτρης Τσάκας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νίκος Ξυδάκης, η Νένα Βενετσάνου, η Αρετή Κετιμέ, ο Δημήτρης Υφαντής καλύπτοντας όλο το φάσμα της παραδοσιακής και την έντεχνης ελληνικής μουσικής. Δείτε το πρόγραμμα στη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης