Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Τρίτη συνεχή χρονιά του εκπαιδευτικού προγράμματος «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πολιτιστικά θέματα) και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) Α΄Αθήνας, και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ) και ο βασικός στόχος της επένδυσης σε μια γενιά παιδιών που θα αγαπούν και θα προστατεύουν την πόλη, επιτελείται!

«Πολυεργαλείο» γνωριμίας με την πόλη για παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και οικογένειες, χαρακτήρισε τον Οδηγό ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, κ. Ανδρέας Λαπούρτας. Αναφερόμενος στο φαινόμενο του βανδαλισμού μνημείων που εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ανέδειξε τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων που έρχονται ως απάντηση στο (αντεστραμμένο) ερώτημα «Σε τι παιδιά θα παραδώσουμε αυτόν τον κόσμο;». Για να σεβαστούν τα παιδιά την πόλη, πρέπει πρώτα εμείς να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε τη δική τους ματιά, υποστήριξε η κ. Ειρήνη Μίχα, Αρχιτέκτων, Επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ. Κι αυτό, τόνισε, το επιτυγχάνουν ο Οδηγός και το πρόγραμμα, μέσα από μια ευρηματική μεθοδολογική προσέγγιση που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
poli-paidi-mnimeia-2


Ο οδηγός αυτός είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τον εκπαιδευτικό, ακόμη και όταν λείπει η διαδικασία της βιωματικής επιμόρφωσης. Δεν πρόκειται για έναν απλό οδηγό για εκπαιδευτικούς, αλλά για ένα ολοκληρωμένο βιβλίο αναφοράς για κάθε βιβλιοθήκη, και δεν αφορά μόνο την Αθήνα, σημείωσε η τρίτη της συγγραφικής ομάδας, η κ. Ελένη Σβορώνου, Συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.

«Απολαυστικό και δροσερό», αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» η κ. Αντιόπη Φραντζή, διευθύντρια του 70ού Δημοτικού σχολείου Αθηνών.

«Βοήθησε ν’ αλλάξουν πολλά στη ματιά μας», συμπλήρωσε η κ. Δώρα Μπέτσα από το 16ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.
poli-paidi-mnimeia-1


Τόσο το πρόγραμμα όσο και ο Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δεν δίνουν όλες τις απαντήσεις, θέτουν όμως καίρια ερωτήματα, σημείωσε η κ. Διαμαντάκου. «Οι θεσμοί χρειάζονται καθοδήγηση, οι πολίτες θα διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, συμπλήρωσε». Κατά την εφαρμογή του τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές (στην Π.Ε. 2016-17 και 2017-18, στη Δ.Ε. 2017-18) στις δράσεις του εντάχθηκαν 71 σχολεία, 133 εκπαιδευτικοί και 2.030 μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών.

Κατά την τρέχουσα περίοδο (2018-19), το πρόγραμμα διευρύνει τις συνεργασίες του και εμπλουτίζει τις δράσεις του, ενώ οι νέες "αφίξεις" υπολογίζονται σε περίπου 30 σχολεία, 60 εκπαιδευτικούς και 1.000 μαθητές και μαθήτριες.

Ο Οδηγός δεν διατίθεται προς πώληση, αντίτυπά του διανέμονται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σύνολο του υλικού είναι προσβάσιμο online από τον ιστοχώρο του προγράμματος kids4thecity.gr.

Για βόλτες στην Αθήνα, επισκεφτείτε το ΜΑΜΑΚΙΤΑ mamakita.gr και τη σελίδα στο Facebook.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mouseio2

Το Μουσείο ζωγραφικής και φωτογραφίας Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην περιοχή φιλοξενώντας καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις

hadrian_ar

Συνεχίζεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο στην αίθουσα 31α της Συλλογής των Γλυπτών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών η έκθεση για τον Ανδριανό που ανέβηκε στο θρόνο της Ρώμης το 117 μ.Χ.

triangle_ar

Ο 11ος περίπατος των atenistas στην Αθήνα - OPEN WALK ATHENS #11: Τρίγωνο Αθήνας- ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με ιδιαίτερη επιτυχία και μας άφησε μια υπέροχη κληρονομιά: Έναν οδηγό.

music_ar1

Με την Monica να μελοποιεί τα γραμμένα στα ιταλικά χορικά, η Νατάσα Τριανταφύλλη παίρνει πάνω της την ευθύνη ενός δύσκολου εγχειρήματος: Να δώσει ζωή στην τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου «Οι Δαναΐδες» έπειτα από δύο αιώνες σιωπής…

snail_ar

Μια οικογενειακή εκδρομή σε μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες σαλιγκαριών στην χώρα μας με ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας από την εκτροφή μέχρι την δημιουργία προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

books_ar

Τρείς συγγραφείς – ο Δημήτρης Γράψας , ο Άγης Πετάλας και ο Νίκος Χρυσός – διεκδικούν το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019.