Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!

Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!

Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και τους συνοδούς τους από τη δράση Έκ-πληξη

sti-xora-pouposgiati
Έχω δει τους περισσότερους χορευτές και μουσικούς της συγκεκριμένης παράστασης επί τω έργω ουκ ολίγες φορές. Τόσες μάλιστα, που η σχέση μου με ορισμένους από αυτούς είναι πολύ προσωπική και ιδιαίτερη. Εμένα προσωπικά δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη, η Έκπληξη η δική τους. Διότι γνωρίζω -ίσως- πολύ καλά ότι καθετί που δημιουργούν, όπου κι αν βρίσκονται, είναι Εκ-πληκτικό, ότι από την Τέχνη που υπηρετεί ο καθένας, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για μια υγιή κοινωνία με ενεργούς πολίτες και κριτική συνείδηση και ότι πάνω από όλα κρύβουν ένα παιδί μέσα τους που δεν θα πάψει να αναρωτιέται το πού, το πώς και το γιατί.

Με αφορμή την αυτοσχεδιαστική παράσταση «Στη Χώρα του Πουπωσγιατί» που ξεκινάει την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στον Κινητήρα από την ομάδα Έκπληξη, μιλήσαμε με τη Σάνια Στριμπάκου, που «ευθύνεται» για τη σύλληψη της ιδέας και το συντονισμό και περιμένουμε κάθε Κυριακή μια καινούρια Έκ-πληξη!

Η παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς συνδυάζει πολλές εκφάνσεις της Τέχνης κι απευθύνεται ακόμα και σε πολύ «νέο» κοινό. Πώς θα χαρακτήριζες την παράσταση εσύ;
Πρόκειται για μια παράσταση χορού και μουσικής με τίτλο "Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!". Πάμε να δούμε όμως τι χαρακτηρίζει αυτή την παράσταση και γιατί είναι τόσο ξεχωριστή. Πρώτα από όλα, χρησιμοποιείται αυτοσχεδιασμός πάνω στη σκηνή δηλαδή οι συμμετέχοντες χορευτές και μουσικοί καλούνται να δημιουργήσουν επιτόπου τους ρόλους, τις σχέσεις των ρόλων, το περιβάλλον, τη δομή της παράστασης, τις ποιότητες, τον κόσμο του Πουπωσγιατί. Κάθε παράσταση λοιπόν είναι διαφορετική. Οι θεατές, κυρίως οι μικροί αλλά και κάποιοι από τους μεγάλους, σταδιακά παρασύρονται από την παιχνιδιάρικη διάθεση κι ακολουθούν τους χορευτές και τους μουσικούς, λιγότερο ή περισσότερο. Κι έτσι όπως βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τη σκηνή, η περιέργεια κάποιων παιδιών τα φέρνει ολοένα και πιο κοντά στη δράση. Σε αυτό το σημείο και χωρίς να το καταλάβουν επηρεάζουν την εξέλιξη της παράστασης με την ενεργή παρουσία τους. Δε θα έλεγα λοιπόν ότι αποφασίζουν συνειδητά, εφόσον μιλάμε για πολύ μικρά παιδιά από 10 μηνών μέχρι και 7 ετών. Σίγουρα όμως επηρεάζουν την εξέλιξη και όπως θα δείτε γίνονται μέρος της παράστασης.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι όλοι εξαίρετοι στο αντικείμενό τους. Πώς «συναντηθήκατε’ όλοι μαζί στη δράση «Έκπληξη»;
Η ομάδα των συντελεστών ανήκει στο ευρύτερο καλλιτεχνικό δίκτυο του Κινητήρα. Η παράσταση εντάσσεται στη δράση Έκπληξη, του Κινητήρα, η οποία ξεκίνησε το 2012 με σκοπό να φέρει το χορό και το σωματικό θέατρο μέσα στο σχολείο και να βγάλει τη σχολική κοινότητα από ... την πλήξη της καθημερινότητας. Με την Έκπληξη, πολλές παραστάσεις ταξίδεψαν σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία και ταυτόχρονα διοργανώθηκαν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς στον χώρο του Κινητήρα. Η συγκεκριμένη όμως παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Κινητήρα κι εστιάζει στο χορό και τη μουσική.

Πώς η ιδέα έγινε παράσταση; Θέλεις να μας περιγράψεις τι κάνετε στις πρόβες, αφού το τέλος είναι μία «Έκπληξη» τόσο απρόσμενη και για εσάς;
Η ιδέα πηγάζει από την δίψα των παιδιών να ανακαλύψουν και να μάθουν τον κόσμο. Από αυτή την περιέργειά τους που γεννά ατελείωτα ερωτήματα πριν καν αρχίσουν να μιλούν. Ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσω της κίνησης, των ήχων και του παιχνιδιού. Στις πρόβες δουλεύουμε τεχνικές αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης και μοιραζόμαστε κώδικες της μουσικής και του χορού. Οξύνουμε την αντίληψή μας σχετικά με την ομαδική δημιουργία και δουλεύουμε τρόπους αλληλεπίδρασης με τα παιδιά και τους μεγάλους. Μας ενδιαφέρει να γίνουν οι μικροί θεατές ενεργοί πολίτες στη Χώρα του Πουπωσγιατί και να μεγαλώσουν ενεργοί πολίτες της κοινωνίας μας.

Θα ήθελες να διηγηθείς κάποια περιστατικά που σας έχουν εκπλήξει στην παράσταση;
Κλείσιμο
Θυμάμαι σε μια παράσταση που ήταν τουλάχιστον 20 παιδιά πάνω στη σκηνή και ήταν σχεδόν όλα συντονισμένα κινητικά μαζί μας. Είχε αυτή τη δύναμη του μαζί. Μια άλλη μέρα που είχαμε στο κοινό παιδιά με αυτισμό, είχαν πάρει μικρά κρουστά κι έπαιζαν δίπλα στους μουσικούς, σαν κανονική μπάντα. Θυμάμαι βέβαια και μια αρνητική έκπληξη, όταν άκουσα μια μαμά να λέει στο παιδάκι της "σήκω να χορέψεις, για σένα ήρθαμε εδώ"... και βρίσκω την ευκαιρία να πω ότι δεν υπάρχουν "πρέπει" σε αυτή την παράσταση.
sti-xora-pouposgiati-1


Καθοδηγείς εργαστήρια χορού για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους στον Κινητήρα. Ποια -πιστεύεις- είναι η σημασία του χορού από τη βρεφική ηλικία;
Καθοδηγώ το εργαστήριο kinitiras-family για παιδιά από 2,5 έως 5 ετών με τον έναν ή και τους δυο γονείς ή και ένα αδελφάκι. Σε αυτό το εργαστήρι δίνω απλές κινητικές οδηγίες, απτά ερεθίσματα ή σύντομες ιστοριούλες που ξυπνούν τις αισθήσεις και τη φαντασία και δουλεύουμε ποιότητες και έννοιες που είναι απαραίτητες να μάθουν τα παιδιά. Το εργαστήριο βοηθά σίγουρα στην καλύτερη και ομαλότερη ένταξη των παιδιών στο σχολείο. Φωτίζεται το άτομο μέσα στην ομάδα και τονώνεται η αυτοπεποίθηση. Παίζουμε κινητικά παιχνίδια συνειδητοποίησης του σώματος, των ορίων τους, του χώρου... Μαθαίνουν την υπομονή, την προσπάθεια. Δυναμώνουν και πραγματοποιούν τα πρώτα τους άλματα. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι γονείς και παιδιά κινούνται μαζί. Γενικότερα σε αυτό το εργαστήρι οι γονείς βρίσκουν κι άλλους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντική η σχέση γονιών και παιδιών γι' αυτό πιστεύω ότι είναι πολύ ουσιαστική η δουλειά που γίνεται σε ένα εργαστήριο χορού για οικογένειες.

Μεγαλώνοντας χάνουμε -συνήθως- οι άνθρωποι την περιέργεια των Πού, πώς και γιατί; Γιατί νομίζεις ότι γίνεται αυτό;
Νομίζω ότι στον αγώνα να αποδείξουμε πόσα ξέρουμε από μικρή ηλικία και στο φόβο του λάθους οφείλεται η έλλειψη της ουσιαστικής και δημιουργικής περιέργειας και διερεύνησης για τα πράγματα καθώς μεγαλώνουμε. Θέλω να πιστεύω όμως ότι πίσω από τις σίγουρες απαντήσεις ενός μεγάλου κρύβεται ακόμα το παιδί που κοιτά το άγνωστο άφοβα, που ανοίγει την πόρτα στο διαφορετικό και μαθαίνει από τα λάθη και τις πτώσεις, μετατρέποντας τη μουτζούρα σε καρδούλα! Μικροί και μεγάλοι ραντεβού "Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!"

Η Σάνια Στριμπάκου είναι χορεύτρια και δασκάλα χορού, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2000), υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση για μετεκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό και τον σύγχρονο χορό στη Νέα Υόρκη. Έχει χορέψει με πολλές ομάδες χορού στην Ελλάδα και το Άμστερνταμ. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδιά κι εφήβους. Καθοδηγεί το εργαστήριο Συναισθημάτων για βρέφη και γονείς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τα τελευταία πέντε χρόνια συνεργάζεται με το Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας με το επιτυχημένο Κινητήρας Family για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους.

Info
Στη Χώρα του Πουπωσγιατί!
Μέρες και ώρα παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 17.00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Χορευτές: Κατερίνα Γεβετζή, Τίμος Ζέχας, Ανθή Θεοφιλίδη, Χρύσα Καλλιάφα, Ευγενία Σιγαλού, Σάνια Στριμπάκου και Λία Χαμηλοθώρη (τρεις ανά παράσταση).
Μουσικοί: Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο), Solis Barki (κρουστά), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (κρουστά), Joe Tornabene (φλάουτο)
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Παραγωγή: Κινητήρας
Φωτογραφίες: Ελένη Τσιπά
Τιμές εισιτηρίων: 8€ ενήλικες, 5€ βρέφη και παιδιά, 20€ οικογενειακό (δυο ενήλικες, δυο παιδιά)
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210-9248328, info@kinitiras.com

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκ-πληξη & τα Σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς: kinitiras.com, ενώ περισσότερες ιδέες για το τι δημιουργικό μπορείτε να κάνετε με παιδιά θα βρείτε στη σελίδα Μαμά Κοίτα mamakita.gr και τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης