«Το Φαγητό» στη σκηνή

«Το Φαγητό» στη σκηνή

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του μονόλογου της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή από τον Δημήτρη Λιόλιο στον Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

to-fagito
Το 1998 η ποιήτρια Μαρία Λαϊνά παρουσιάζει από τις Εκδόσεις Άγρα, των 51 σελίδων μονόλογο «Το Φαγητό», ένα δυνατό και ιδιότυπο κείμενο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.

20 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση και για πρώτη φορά, το έργο της βραβευμένης ποιήτριας μεταφέρεται στη θεατρική σκηνή.

Στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του -2, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, «Το Φαγητό» παρουσιάζεται υπό την σύλληψη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Λιόλιου.
to-fagito-1


Στο σκηνοθετικό σημείωμα που συνοδεύει την παράσταση διαβάζουμε:

Κλείσιμο
«Ένας ανοιχτός διάλογος για το τι ορίζουμε ως φαγητό. ‘Το φαγητό είναι το αθώο θύμα μας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό’. Ένας θάνατος, η κατάφαση απέναντι στη ζωή. Πώς αντιλαμβανόμαστε τούτη την απώλεια και πόσο βίαιη μπορεί να γίνει άραγε η στιγμή της ενηλικίωσης του καθενός μας; Η ανθρωποφαγία του εαυτού. Τι χρειάστηκε να θυσιάσουμε και τι να υποκαταστήσουμε; Οι προβολές, τα σύμβολα και πώς καταχρηστικά καταπίνουμε όλα εκείνα που νιώθουμε για να επιβιώσουμε, να χορτάσουμε. Δυο παράλληλες και εντελώς διαφορετικές μαρτυρίες που, ενώ εκ πρώτης δεν συγκλίνουν, συνθέτουν ένα μοτίβο για το πώς ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει μια τραυματική εμπειρία. ‘Αγάπη μου, είπα’».

Η πρεμιέρα του έργου έχει οριστεί για την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου και σε αυτήν συμμετέχουν οι ερμηνευτές Σταύρος Λιλικάκης, Δημήτρης Λιόλιος και μουσικός επί σκηνής ο Αλέξανδρος Κυριακάκης.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος διαβάζουμε: «Το φαγητό στο θέατρο συνήθως δεν επιτρέπεται. Πέρα από καθαρά βιολογική, η ανθρώπινη ανάγκη για τροφή αποκαλύπτει και παραπέμπει σε περισσότερες από μία μορφές πείνας. Με αφορμή την επικείμενη παράσταση η Μαρία Λαϊνά σημειώνει: «Ακόμη και τώρα το Φαγητό με τρομοκρατεί.»
to-fagito-2


Στην ιστοσελίδα της Βιβλιοnet βρήκα και παραθέτω εδώ ένα σύντομο βιογραφικό της ποιήτριας: «Η Μαρία Λαϊνά γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως κειμενογράφος, μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, script writer σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Ήταν παραγωγός, επιμελήτρια και παρουσιάστρια σε εκπομπές της ελληνικής ραδιοφωνίας με λογοτεχνικά θέματα. Δίδαξε επί 15ετία την ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία σε αμερικάνικα κολέγια. Ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, σουηδικά, φιλανδικά, βουλγαρικά, εβραϊκά και σε άλλες γλώσσες. Το 1993 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης για την ποιητική της συλλογή, "Ρόδινος φόβος". Η μετάφραση στα Γερμανικά της ίδιας συλλογής απέσπασε το βραβείο της Πόλης του Μονάχου. Το 1996 επίσης τιμήθηκε με το βραβείο Καβάφη και το 1998 με το βραβείο Μαρία Κάλλας του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου της».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης