ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και παθιασμένος σινεφίλ γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ

deli-new
Σε 8 αίθουσες – οι δύο εξ αυτών εκτός Κέντρου- θα γίνουν οι προβολές του 59 ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου», όπως ειπώθηκε στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στο Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Και όπως μας προτείνουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ οι σινεφίλ της πόλης ας προετοιμασθούν μεταξύ άλλων για να ανακαλύψουν «ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς αλλά και νέες δράσεις στην Αγορά και τις παράλληλες εκδηλώσεις».

Για την συνέχεια ένας καταιγισμός πληροφοριών: Tις αφίσες του 59ου ΦΚΘ σχεδίασε το δημιουργικό γραφείο των Beetroot, ενώ τα επίσημα spot του Φεστιβάλ σκηνοθέτησε η Ζακλίν Λέντζου. Η αυλαία του 59ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018 στο Ολύμπιον, με το συναρπαστικό φιλμ Κλέφτες καταστημάτων του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ θα κλείσει την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 με το Girl του μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).
deli-1


Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 20 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες - 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και άλλες 5 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Θα προβληθούν επίσης 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, 7 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ επιλέχτηκαν φέτος 15 ταινίες με οδηγό τo συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana, μια ενότητα ταινιών που συνοδεύεται από την πρωτότυπη έκθεση «Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης» με έργα 15 νέων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού.

Κλείσιμο
Επιπλέον, στο Φεστιβάλ θα είναι παρούσα η Εικονική Πραγματικότητα με το Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, ενώ θα προβληθούν και οι καλύτερες παραγωγές των γειτονικών χωρών στην ενότητα Ματιές στα Βαλκάνια.

Στα αφιερώματα το Φεστιβάλ υποδέχεται τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, αγαπημένο του Φεστιβάλ Καννών, συνομιλεί με την ολλανδή δημιουργό Νάνουκ Λέοπολντ, συστήνει τους χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας, ανακαλύπτει (ξανά) το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας, φέρνει στο προσκήνιο τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια»), διερευνά τις αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Ακόμη σε ένα ρόλο έκπληξη ο αγαπημένος τραγουδοποιός -και παθιασμένος σινεφίλ- Φοίβος Δεληβοριάς γίνεται φέτος ο πρώτος ambassador της Αγοράς, ο οποίος θα φέρει σε επαφή τους διεθνείς επαγγελματίες του χώρου με την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, ενώ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς του 59ου ΦΚΘ.

Τέλος, το Φεστιβάλ συνεχίζει να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως, χάρη στις δράσεις προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις και το περιεχόμενό του. Χορηγός προσβασιμότητας είναι το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ οι συνθήκες προσβασιμότητας διασφαλίζονται σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης