Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά σε παιχνίδι

irakleidon

Τα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM του Μουσείου Ηρακλειδών

Οι νέοι γονείς έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με την αντίληψη STEM στην εκπαίδευση. Η ολιστική προσέγγιση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών έχει πλέον αντικαταστήσει τις κλασικές δασκαλοκεντρικές και αφηγηματικές «καθέδρας» μεθόδους διδασκαλίας και τη στείρα αποστήθιση και κάνει δύσκολες έννοιες να μοιάζουν με παιχνίδι.

Το Μουσείο Ηρακλειδών είναι πρωτοπόρο στα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM, τα οποία προσαρμόζει ανάλογα με τις ηλικίες και τη σχολική βαθμίδα. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα και παρακολουθούνται σε εκπαιδευτικούς κύκλους τεσσάρων συναντήσεων.
irakleidon-2


Πιο συγκεκριμένα, για προνήπια και νήπια, πραγματοποιείται το πρόγραμμα STEMΑΤΗ, μια μοναδική και διεθνώς πρωτοπόρα πρόταση, παιγνιώδους, διαδραστικής και βιωματικής κατανόησης των μαθηματικών. Για την ίδια ηλικιακή ομάδα, πραγματοποιείται το πρόγραμμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας να αξιοποιήσουν την περιέργεια και την εφευρετικότητά τους χρησιμοποιώντας τα LEGO DUPLO.

Για μαθητές Δημοτικού, πραγματοποιούνται σε τμήματα από Α’-Γ’ και από Δ’-ΣΤ’, το πρόγραμμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATH – TECH

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την εκπομπή Citylife όπου ο Άρης Μαυρομμάτης μας εξηγεί τις απαρχές του STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και μας παρουσιάζει το πρόγραμμα.
Citylife - Μουσείο Ηρακλειδών


Για μαθητές A' έως Γ΄ Δημοτικού πραγματοποιείται επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ όπου κατασκευάζοντας απλά αλλά και περίπλοκα μοντέλα, μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των απλών μηχανών και εξοικειώνονται με τη λειτουργία μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά. Για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, από Γ’-Ε’, το πρόγραμμα LEGO WEDO δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν τα πρώτα τους ρομπότ.

Για παιδιά Ε’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου, στο πρόγραμμα SCRATCH τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία με την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου με αλγοριθμικό κώδικα, που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, ενώ με το LEGO MINDSTORMS επιτυγχάνεται η εμπλοκή των παιδιών στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ με χρήση Lego.

Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα herakleidon-art.gr ενώ για περισσότερες ιδέες για το τι δημιουργικό μπορείτε να κάνετε με και για τα παιδιά τη φετινή χρονιά επισκεφτείτε www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα facebook.com/mamakita.gr.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karaoke-collage

Μέσα σε μιάμιση ώρα, ένα ταξίδι στην κοινή μας ιστορία, σε όλα αυτά που έχουν γράψει ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη και δημιουργούν τις κοινές μας αναφορές- από την μεταπολίτευση μέχρι την δεκαετία του 90…

9o-festival-protoporiakou-cine

2 ταινίες μυθοπλασίας, 1 βίντεο προσχέδιο και 1 ντοκιμαντέρ –από το 1959 έως το 2010- αποτελούν τις ελληνικές συμμετοχές στο αφιέρωμα «Μυήσεις» του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

parastaseis-gia-paidia

Οι δύο νέες παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη για παιδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Κιβωτός

kiouri

Ποια ήταν η Μαρί Κιουρί; Πώς έφτασε να είναι η πιο φημισμένη γυναίκα των επιστημών στην εποχή της; Πώς λειτουργούσε στην καθημερινότητά της; Τι ρόλο έπαιξε ο έρωτας στη ζωή της;