Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Μαθηματικά σε παιχνίδι

irakleidon

Τα πρωτοπόρα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM του Μουσείου Ηρακλειδών

Οι νέοι γονείς έχουμε αρχίσει να εξοικειωνόμαστε με την αντίληψη STEM στην εκπαίδευση. Η ολιστική προσέγγιση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών έχει πλέον αντικαταστήσει τις κλασικές δασκαλοκεντρικές και αφηγηματικές «καθέδρας» μεθόδους διδασκαλίας και τη στείρα αποστήθιση και κάνει δύσκολες έννοιες να μοιάζουν με παιχνίδι.

Το Μουσείο Ηρακλειδών είναι πρωτοπόρο στα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM, τα οποία προσαρμόζει ανάλογα με τις ηλικίες και τη σχολική βαθμίδα. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα και παρακολουθούνται σε εκπαιδευτικούς κύκλους τεσσάρων συναντήσεων.
irakleidon-2


Πιο συγκεκριμένα, για προνήπια και νήπια, πραγματοποιείται το πρόγραμμα STEMΑΤΗ, μια μοναδική και διεθνώς πρωτοπόρα πρόταση, παιγνιώδους, διαδραστικής και βιωματικής κατανόησης των μαθηματικών. Για την ίδια ηλικιακή ομάδα, πραγματοποιείται το πρόγραμμα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ: ΛΙΛΙΠΟΥΤΕΙΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας να αξιοποιήσουν την περιέργεια και την εφευρετικότητά τους χρησιμοποιώντας τα LEGO DUPLO.

Για μαθητές Δημοτικού, πραγματοποιούνται σε τμήματα από Α’-Γ’ και από Δ’-ΣΤ’, το πρόγραμμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ MATH – TECH

Παρακολουθήστε το απόσπασμα από την εκπομπή Citylife όπου ο Άρης Μαυρομμάτης μας εξηγεί τις απαρχές του STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και μας παρουσιάζει το πρόγραμμα.
video placeholder


Για μαθητές A' έως Γ΄ Δημοτικού πραγματοποιείται επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ όπου κατασκευάζοντας απλά αλλά και περίπλοκα μοντέλα, μαθαίνουν πειραματικά τη χρησιμότητα των απλών μηχανών και εξοικειώνονται με τη λειτουργία μηχανισμών που συναντούν στο περιβάλλον τους καθημερινά. Για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, από Γ’-Ε’, το πρόγραμμα LEGO WEDO δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν τα πρώτα τους ρομπότ.

Για παιδιά Ε’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου, στο πρόγραμμα SCRATCH τα παιδιά ζουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία με την κατασκευή ενός ρομποτικού μοντέλου με αλγοριθμικό κώδικα, που αλληλεπιδρά με τον αληθινό κόσμο σε πραγματικό χρόνο, ενώ με το LEGO MINDSTORMS επιτυγχάνεται η εμπλοκή των παιδιών στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ με χρήση Lego.

Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα herakleidon-art.gr ενώ για περισσότερες ιδέες για το τι δημιουργικό μπορείτε να κάνετε με και για τα παιδιά τη φετινή χρονιά επισκεφτείτε www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα facebook.com/mamakita.gr.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fdgw

Ένα ζευγάρι φοιτητών από την Πάτρα κέρδισε τον φοιτητικό διαγωνισμό Mindspace Challenge 2019 παρουσιάζοντας μια επιχειρηματική ιδέα για βιολογικά ηδύποτα χωρίς ζάχαρη.

Κώστας Τσαούσης

mhdd_arthros

Δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης η «Μήδεια» του Ευρυπίδη, στη σπουδαία μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Γεωργαλά, παρουσιάζεται από τις 20 Ιουνίου και για έντεκα μόνο παραστάσεις στον ιδιαίτερο χώρο του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Μπάγκειον» στην Ομόνοια.

Α-Φ Καβαλιεράτου

1
gcycew

Θα πιστεύατε ποτέ ότι μια ξανθιά μπύρα - μια αφιλτράριστη lager με φρουτώδη αρώματα, γεμάτο σώμα και ήπια πικρή επίγευση- ότι θα μπορούσε να συνοδεύσει μια παραδοσιακά ομελέτα με καρολάδες; Και όμως, η απάντηση είναι «Ναι».

flogero01

Η χειροποίητη ετικέτα με τις αριθμημένες φιάλες, ο συλλεκτικός χαρακτήρας (1517 φιάλες όλη η παραγωγή) και ο τρόπος διάθεσης του δίνει στο Φλογερό του 2015 μια ξεχωριστή θέση στο γευστικό χάρτη των οινόφιλων.

xaplostra_main01

Πόσο στοιχίζει μια ξαπλώστρα με τα συνοδευτικά της – από μια ομπρέλα για σκιά στον ήλιο αλλά και εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, ελαφρά γεύματα και πετσέτες θαλάσσης; Εξαρτάται από την τοποθεσία, την ημέρα (καθημερινές ή Σαββατοκύριακα) και την περίοδο.

22
act4greece

Η μια καμπάνια αφορά την αναβίωση του κήπου- παιδικής χαράς της Ακροπόλεως και η δεύτερη καμπάνια αφορά την συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του Ολύμπιον, ένα κτήριο της Θεσσαλονίκης συνδεδεμένο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου

xatzidakis

Η σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με την Αθήνα φανερώνεται μέσα από τα τραγούδια του – από τον «Ιλισσό» της δεκαετίας του ΄50 μέχρι τα «Νυχτερινά Αγάλματα» της δεκαετίας του ΄80- και αποτελεί μια ζωντανή πηγή διαρκούς τροφοδοσίας της ευαισθησίας των νεότερων γενιών.