Ο Μιχάλης Κακογιάννης μέσα από ένα tablet

mcf

Το προσωπικό αρχείο του σκηνοθέτη, υλικό από ταινίες και θεατρικά έργα, αλλά και ένα σημαντικό αρχείο Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, σε ψηφιακή μορφή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μια ιστορία μισού –και πλέον– αιώνα έχει να επιδείξει το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη στον Κινηματογράφο, το Θέατρο και την Όπερα.
«Από το 1950 έως το 2005 σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ευρώπη» διαβάζουμε σχετικά στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Ένα σημαντικό βήμα στην καθολική αναγνώριση του έργου του σκηνοθέτη –ακόμη και σε μικρά παιδιά– είναι η πρωτοβουλία της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη το οποίο προβάλλεται στον χώρο του ιδρύματος με διάρκεια έως τις 8 Νοεμβρίου, υπό το πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου».

Εικόνες, κείμενα, μακέτες, αφίσες, ψηφιακά παιχνίδια βασισμένα στο έργο του και τη ζωή του, βρίσκονται εγκατεστημένα σε tablets στo φουαγιέ του Πολιτιστικού Κέντρου του ιδρύματος, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κοινό και επισκέπτες, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε μια πλούσια βάση δεδομένων με όλη την παρακαταθήκη του εμβληματικού Έλληνα σκηνοθέτη.

Επιπλέον, η εφαρμογή περιέχει 4 είδη παιχνιδιών με ζωγραφική, το σενάριο, τις αφίσες, και ένα κρυπτόλεξο με στοιχεία από θεατρικά έργα του σκηνοθέτη.

Εξίσου ιδιαίτερα σημαντικό είναι το «Αρχείο θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. & Ε. Γιολάση». Στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται περισσότερα από 610 πρωτότυπα θεατρικά προγράμματα που έχουν εκδοθεί από το 1949 μέχρι και το 1999, τα οποία έχουν επίσης ψηφιοποιηθεί.

Όπως διαβάζουμε σχετικά: «Το αρχείο αυτό προέρχεται από τον συνιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης και μετέπειτα θεατρικό επιχειρηματία Γιώργο Γιολάση, έναν από τους πλέον αξιόλογους θεατράνθρωπους του 20ου αιώνα και το έχουν επιμεληθεί η σύζυγός του Ελένη και οι γιοί του Ανδρέας και Δημήτρης Γιολάσης.

Η συλλογή εμπεριέχει σπάνιες εκδόσεις προγραμμάτων του ελεύθερου θεάτρου, των ελληνικών κρατικών σκηνών και επίσης προγράμματα θιάσων του εξωτερικού στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών θιάσων στο εξωτερικό».

Επιπλέον, «μέσα από τα θεατρικά προγράμματα αποτυπώνεται με τον πλέον εναργή τρόπο, όχι μόνο η εξέλιξη του θεάτρου στην Ελλάδα στο 20ο αιώνα, αλλά ταυτόχρονα και τμήμα της εξέλιξης της εικαστικής τέχνης, δεδομένου ότι στα εξώφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες των προγραμμάτων αυτών, αποτυπώνονται έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις αντίστοιχες παραστάσεις, όπως ενδεικτικά : του Τσαρούχη, του Βασιλείου, του Εγγονόπουλου, του Μαλάμου, του Φωτόπουλου και πολλών άλλων».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

1
myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

1