Ο Σεπτέμβριος, η Σύρος και το Θέατρο «Απόλλων» !

syros-theatro

Θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και κινηματογραφικές προβολές φιλοξενεί το Θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σύρος Πολιτισμός 2018»

«Το Θέατρο «Απόλλων» αποτελεί έμβλημα της Ερμούπολης και συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της. Η κατασκευή του θεάτρου ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) σε σχέδια του δημοτικού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά θέατρα: τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο «San Carlo» της Νάπολης (1816), το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και το «Teatro della Pergola» της Φλωρεντίας (1755).

Εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη επισημότητα και αίγλη στις 20 Απριλίου 1864, παρουσία του εμπνευστή του, Μικέ Σαλβάγου, με την όπερα «Rigoletto» του Verdi, και παράλληλες παραστάσεις τη «Favorita» του Donizetti, την «Traviata» και το «Ballo in maschera» του Verdi.

Το θέατρο γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής ακολουθώντας τη μοναδική πορεία και ευημερία της γενέτειρας πόλης του, Ερμούπολης, φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και μεγάλους θιάσους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ποικίλο ρεπερτόριο και με έμφαση στο λυρικό θέατρο. Συνέχισε να προσελκύει το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον γνωστών θιάσων ακόμα και όταν είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή η οικονομική παρακμή της πόλης, από τις αρχές του 20ου αιώνα ως το μεσοπόλεμο»

Τα παραπάνω λόγια είναι ένα μικρό απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα του Θεάτρου «Απόλλων» ως προς την καταγραφή των 154 χρόνων της ιστορίας του.

Τον Σεπτέμβριο η θεατρική του σκηνή φιλοξενεί -όπως και όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού- σημαντικές εκδηλώσεις από το Θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική αλλά και τον χορό στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σύρος Πολιτισμός 2018».

Στις 4 Σεπτεμβρίου -με διάρκεια έως τις 6- κάνει πρεμιέρα η θεατρική παράσταση «Άμλετ» του Ουΐλλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Τζίνη, από την Θεατρική Ομάδα “Μπαστιάς”. Από το ενημερωτικό σημείωμα διαβάζουμε: Το διασημότερο σαιξπηρικό έργο, απαρουσίαστο στη Σύρο 120 έτη περίπου, στην 150ετία απ’ το πρώτο ανέβασμα (1868) στον “Απόλλωνα” .

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο συνθέτης Γιώργος Ψυχογιός παρουσιάζει ένα κοντσέρτο για βιόλα και δεκαμελή ορχήστρα εγχόρδων, opus 19. Το Α' μέρος περιέχει κοντσέρτο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, που συντέθηκε ειδικά για το Θέατρο Απόλλων και την ακουστική του.

Στις 10 Σεπτεμβρίου ο Νικόλας Βαγιονάκης σχεδιάζει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει την παράσταση Wilson & Wilson του Edgar Allan Poe, ένα ψυχολογικό έργο μυστηρίου.

Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική παράσταση για τα έθιμα του γάμου από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Στις 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται «Ο Συναυλιακός Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, σε ερμηνεία των Θοδωρή Βουτσικάκη, Ελένη Δημοπούλου, Ιωάννα Φόρτη και Gautier Βελισσάρη.

Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Ο καιρός των χρυσανθέμων» βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μάνου Ελευθερίου σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή και καλλιτεχνική επιμέλεια Αλίνας Κοτσοβούλου.

Από τις 26 έως τις 30 διοργανώνεται το «11ο Διεθνές Φεστιβάλ +Aγορά Κινουμένων Σχεδίων» «Animasyros» το οποίο περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα προβολών στο Θέατρο».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

easter-fotaerio

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίου σχεδιάζουν με τη βοήθεια καλλιτεχνών και έμπειρων παιδαγωγών ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα από τη Μ. Δευτέρα 22.04 έως τη Μ. Τετάρτη 24.04 στο Γκάζι για παιδιά από 7 έως 10 ετών

xatzi

Το Ίδρυμα Γ. & Αικ. Χατζηκώνστα είναι το παλαιότερο κοινωφελές Ίδρυμα σε λειτουργία μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους δεν λαμβάνει κανενός είδους οικονομική επιχορήγηση από το Κράτος

sakelariou

Ο αείμνηστος Μιχαήλ Σακελλαρίου συγγραφέας του αξεπέραστου βιβλίου «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, καταλύτης για την αποδιοργάνωση της ελληνικής Επανάστασης» αποτυπώνει «τα γεγονότα των τριών αυτών μηνών, μέρα με τη μέρα, μέσα από δημόσια έγγραφα, εκδεδομένα και ανέκδοτα, ημερολόγια και απομνημονεύματα αυτοπτών μαρτύρων»

2
vinilio

Το μεγάλο event για το βινύλιο και τον κόσμο του επιστρέφει τον Απρίλιο στη Τεχνόπολη στο Γκάζι με νέα σοδειά σε συλλογές

1
selfie

Ο Ακύλας Καραζήσης επιλέγει να αναμετρηθεί επί σκηνής με τον κόσμο 3 συγγραφέων της Θεσσαλονίκης – του Βασίλη Βασιλικού, Γιώργου Ιωάννου και Νίκου- Γαβριήλ Πεντζίκη- για να φωτίσει την θέα του παρελθόντος