Η «συλλεκτική» φύση της Χώρας

antique

Η Antique Nature και τα premium προϊόντα φτιαγμένα από… παιδικές αναμνήσεις

Όποιος έχει ταξιδέψει στην περιοχή γύρω από τη Χώρα Μεσσηνίας, έχει δει σίγουρα πώς σμίγουν οι αμπελώνες με τους ελαιώνες στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω και μέχρι τον κάμπο και το Ανάκτορο του Νέστωρα. Εξάλλου η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή «κρατάει» από τη μυκηναϊκή εποχή, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει σίγουρα γευτεί το εξαιρετικό μεσσηνιακό φιλέρι κι έχει διαπιστώσει τη σημασία της ελιάς, του ελαιόδεντρου και του ελαιολάδου, όχι μόνο ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση, αλλά πολύ περισσότερο ως βίωμα, χρώμα και εικόνα.
antique-2


Είναι τα βιώματα αυτά που ένωσαν τρεις φίλους προερχόμενους από διαφορετικό επαγγελματικό περιβάλλον στο κοινό όραμα της αναβίωσης των γεύσεων από τα παιδικά τους χρόνια. Συλλέγοντας τη φύση και τις συνταγές, όπως ακριβώς τις κληρονόμησαν από τις παλαιότερες γενιές, παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν προϊόντα με βάση την εξαιρετική μαυρολιά και το ιδιαίτερο σταφύλι της περιοχής με τα διεθνή standards του σήμερα, και λογότυπο τη λύρα από την τοιχογραφία που σώζεται στην Αίθουσα του Θρόνου του Ανακτόρου της Αρχαίας Πύλου, που βρίσκεται στα 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.
antique-3


«Εμείς στο σπίτι τρώγαμε τις μαυρολιές. Τις θυμόμαστε πάντα στο μεσημεριανό τραπέζι. Όπως και το μαυρολίσιο λάδι. Ο παππούς μου τις εμπορευόταν το 1929 ως βρώσιμες στις μεγάλες αγορές και τα παζάρια της Αθήνας», διηγείται ο Δημήτρης Φιλόπουλος, που ασχολείτο πάντα με το εμπόριο, αλλά εδώ και 4 χρόνια έχει αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην παραγωγή, τη βελτιστοποίηση και την τυποποίηση των προϊόντων της Antique Nature. «Η μαυρολιά είναι μια ιδιαίτερη τοπική ποικιλία που καλλιεργείται με κεντρικό θύλακα τη Χώρα και περιμετρικά στου Χανδρινού, Ρωμανού μέχρι τον Πύργο Τριφυλίας. Λέγεται και μεθωνιά», εξηγεί ο Δημήτρης Καγιάς, γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου στη Χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. «Φτιάξαμε μια πάστα ελιάς χωρίς συντηρητικά. Με τον υγιή καρπό, και όχι τα περισσεύματα. Με φυσική ωρίμανση και άλεση», αναφέρει ο Γιώργος Καγιάς, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος.
antique-1


Ο Δημήτρης, ο Γιώργος και ο Δημήτρης, εκτός από την πάστα ελιάς, τις βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν με ονομασία προέλευσης τη Χώρα Μεσσηνίας διεθνώς πιστοποιημένα προϊόντα με βάση και το σταφύλι. «Με την ίδια λογική, δημιουργήσαμε και το σταφυλόμελο, το πετιμέζι. Όπως το γευόμασταν στο σπίτι μας. Όπως μας το έβαζε η γιαγιά πάνω στα λαλαγκόψωμα», μου αναφέρουν με μια δόση νοσταλγίας. Το πετιμέζι, εκτός από υγιεινό γλυκαντικό, είναι μέσο συντήρησης, πηγή ασβεστίου και σιδήρου, είναι αφροδισιακό και συνίσταται και για τους διαβητικούς, διαβάζω στο διαδίκτυο. «Μια ακόμα υπερτροφή από το παρελθόν, αυθεντική και χειροποίητη που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές», τονίζει ο Δημήτρης. «Το μυστικό της τοπικής ποικιλίας σταφυλιών είναι το μικροκλίμα της περιοχής», παρατηρεί ο γεωπόνος της παρέας.

Μετά από την ιδιαίτερη αυτή γευσιγνωσία πάστας ελιάς πάνω σε ψωμί και πετιμεζιού σε τηγανίτες, που ξύπνησε και τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, οι τρεις φίλοι μου έδωσαν κι άλλες ιδέες. Κι έτσι δοκιμάσαμε πετιμέζι στον κιμά, στο ψαρονέφρι και στο ψητό κοτόπουλο κι έκτοτε δεν παραλείπουμε στο δικό μας σπίτι να προσθέτουμε μερικές σταγόνες και στην πράσινη σαλάτα. Δείτε περισσότερα στη σελίδα antiquenature.com.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

redsparow

Η ιστορία ενός ζευγαριού γραφιστών από το Ηράκλειο της Κρήτης που μετά από πολλές αναζητήσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης κατάφερε να δημιουργήσει μια αξιόμαχη βιώσιμη εξαγωγική επιχείρηση

5yearsofimpact

Ο Muhammad Yunus, ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος και κοινωνικός επιχειρηματίας το Σάββατο 30 Μαρτίου θα βρεθεί στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στους γιορτασμούς των 5 χρόνων του Impact Hub Athens

axelos

Στη Γαλλία όπου έμενε ο συγγραφέας από τη δεκαετία του ΄40 εκδόθηκε το βιβλίο του, Το παιχνίδι του κόσμου το 1969. Στη Ελλάδα που παρέμενε αμετάφραστο κυκλοφορεί τώρα από τις Εκδόσεις του Βιβλιοπωλείου της Εστίας

papadimitriou-tedx-lamia

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου δοκιμάζει για πρώτη φορά στη ζωή του να εκτεθεί στη κρίση των συμπολιτών του βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το ψηφοδέλτιο του Κώστα Μπακογιάννη

stratigos-makrygiannis

Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραγκόπουλου σε λιμπρέτο του Αλέκου Λούντζη για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη ανεβαίνει για τρείς παραστάσεις στις αρχές Απριλίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο «Νιάρχος»

asimos

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται δημόσια στο κοινό το αρχείο του Νικόλα Άσιμου στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης που περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών καλλιτεχνών και 2 συναυλίες

1
saxa

Στο ιστορικό κτήριο του ΑΣΑΧ (Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας) στο Λιμάνι στις 27 Μαρτίου 2019 ενεργοί πολίτες- επιχειρηματίες, μάγειρες, δημοσιογράφοι κ.α- συμμετέχουν στην εναρκτήρια εκδήλωση της τοπικής πρωτοβουλίας «Εύριπος- Πλατφόρμα για μια καλύτερη ζωή»

alex

Μια νέα σε ηλικία αλλά ώριμη σε δημιουργικές ιδέες chef η Αλεξάνδρα Βασιλάτου έχει «στήσει» με την στήριξη του The People’s Trust το δικό της εργαστήριο – κουζίνα στη Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι

3