Η «συλλεκτική» φύση της Χώρας

antique

Η Antique Nature και τα premium προϊόντα φτιαγμένα από… παιδικές αναμνήσεις

Όποιος έχει ταξιδέψει στην περιοχή γύρω από τη Χώρα Μεσσηνίας, έχει δει σίγουρα πώς σμίγουν οι αμπελώνες με τους ελαιώνες στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω και μέχρι τον κάμπο και το Ανάκτορο του Νέστωρα. Εξάλλου η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοπαραγωγή στην περιοχή «κρατάει» από τη μυκηναϊκή εποχή, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα. Έχει σίγουρα γευτεί το εξαιρετικό μεσσηνιακό φιλέρι κι έχει διαπιστώσει τη σημασία της ελιάς, του ελαιόδεντρου και του ελαιολάδου, όχι μόνο ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση, αλλά πολύ περισσότερο ως βίωμα, χρώμα και εικόνα.
antique-2


Είναι τα βιώματα αυτά που ένωσαν τρεις φίλους προερχόμενους από διαφορετικό επαγγελματικό περιβάλλον στο κοινό όραμα της αναβίωσης των γεύσεων από τα παιδικά τους χρόνια. Συλλέγοντας τη φύση και τις συνταγές, όπως ακριβώς τις κληρονόμησαν από τις παλαιότερες γενιές, παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν προϊόντα με βάση την εξαιρετική μαυρολιά και το ιδιαίτερο σταφύλι της περιοχής με τα διεθνή standards του σήμερα, και λογότυπο τη λύρα από την τοιχογραφία που σώζεται στην Αίθουσα του Θρόνου του Ανακτόρου της Αρχαίας Πύλου, που βρίσκεται στα 3 χιλιόμετρα από τη Χώρα.
antique-3


«Εμείς στο σπίτι τρώγαμε τις μαυρολιές. Τις θυμόμαστε πάντα στο μεσημεριανό τραπέζι. Όπως και το μαυρολίσιο λάδι. Ο παππούς μου τις εμπορευόταν το 1929 ως βρώσιμες στις μεγάλες αγορές και τα παζάρια της Αθήνας», διηγείται ο Δημήτρης Φιλόπουλος, που ασχολείτο πάντα με το εμπόριο, αλλά εδώ και 4 χρόνια έχει αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του στην παραγωγή, τη βελτιστοποίηση και την τυποποίηση των προϊόντων της Antique Nature. «Η μαυρολιά είναι μια ιδιαίτερη τοπική ποικιλία που καλλιεργείται με κεντρικό θύλακα τη Χώρα και περιμετρικά στου Χανδρινού, Ρωμανού μέχρι τον Πύργο Τριφυλίας. Λέγεται και μεθωνιά», εξηγεί ο Δημήτρης Καγιάς, γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου στη Χώρα εδώ και αρκετά χρόνια. «Φτιάξαμε μια πάστα ελιάς χωρίς συντηρητικά. Με τον υγιή καρπό, και όχι τα περισσεύματα. Με φυσική ωρίμανση και άλεση», αναφέρει ο Γιώργος Καγιάς, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος.
antique-1


Ο Δημήτρης, ο Γιώργος και ο Δημήτρης, εκτός από την πάστα ελιάς, τις βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο παράγουν, τυποποιούν και εξάγουν με ονομασία προέλευσης τη Χώρα Μεσσηνίας διεθνώς πιστοποιημένα προϊόντα με βάση και το σταφύλι. «Με την ίδια λογική, δημιουργήσαμε και το σταφυλόμελο, το πετιμέζι. Όπως το γευόμασταν στο σπίτι μας. Όπως μας το έβαζε η γιαγιά πάνω στα λαλαγκόψωμα», μου αναφέρουν με μια δόση νοσταλγίας. Το πετιμέζι, εκτός από υγιεινό γλυκαντικό, είναι μέσο συντήρησης, πηγή ασβεστίου και σιδήρου, είναι αφροδισιακό και συνίσταται και για τους διαβητικούς, διαβάζω στο διαδίκτυο. «Μια ακόμα υπερτροφή από το παρελθόν, αυθεντική και χειροποίητη που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές», τονίζει ο Δημήτρης. «Το μυστικό της τοπικής ποικιλίας σταφυλιών είναι το μικροκλίμα της περιοχής», παρατηρεί ο γεωπόνος της παρέας.

Μετά από την ιδιαίτερη αυτή γευσιγνωσία πάστας ελιάς πάνω σε ψωμί και πετιμεζιού σε τηγανίτες, που ξύπνησε και τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις, οι τρεις φίλοι μου έδωσαν κι άλλες ιδέες. Κι έτσι δοκιμάσαμε πετιμέζι στον κιμά, στο ψαρονέφρι και στο ψητό κοτόπουλο κι έκτοτε δεν παραλείπουμε στο δικό μας σπίτι να προσθέτουμε μερικές σταγόνες και στην πράσινη σαλάτα. Δείτε περισσότερα στη σελίδα antiquenature.com.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

leon

Ο 44χρονος φιλόλογος Λέων Α. Ναρ στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης γράφει μια ξεχωριστή ιστορία για την επώδυνη ανασυγκρότηση της Ισραηλιτικής Κοινότητας, καταγράφοντας τα πολλαπλά εμπόδια που συνάντησε η επανένταξη των ομοθρήσκων του στην πόλη τους

6
kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση