Tο κάστρο του Αγιονορίου επιστρέφει στο Βυζάντιο

kastro-agionoriou

Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου Αγιονορίου Κορινθίας -με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου- φιλοξενεί μια εκδήλωση με περιήγηση και συναυλία Βυζαντινών ήχων στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες - Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία»

Το κάστρο Αγιονορίου βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Κορινθίας και χρονολογείται τον 14ο μ.Χ. αιώνα -μεταξύ 1377 και 1450.

Ο αρχαιολογικός χώρος του κάστρου -στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες - Ιχνηλατώντας πολιτιστικά αποτυπώματα στην Κορινθία», φιλοξενεί μια εκδήλωση με περιήγηση και συναυλία Βυζαντινών ήχων με τίτλο «Ήχοι Βυζαντίου» -με αφορμή την πανσέληνο του Αυγούστου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου (ΕΦΑΚΟΡ), το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ) και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), συμπράττουν της εκδήλωσης και προσκαλούν την βραδιά της 25ης Αυγούστου, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Όπως διαβάζουμε σχετικά σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών:

«Στην εκδήλωση, την οποία θα προλογίσει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, κυρία Παναγιώτα Κασίμη, κάνοντας αναφορά στην ιστορία του χώρου, συμμετέχει η σαρανταμελής χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας. Η χορωδία, απαρτίζεται από πρωτοψάλτες και λαμπαδάριους Ιερών Ναών της Κορινθίας, καθώς επίσης και από μαθητές της σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Λεωνίδης» της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Χοράρχης, ο κ. Αναστάσιος Γκιούλης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής και πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου».

Σχετικά με τον ιστορικό χώρο του κάστρου, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα visitkorinthia.gr του Επιμελητηρίου Κορινθίας: «Το φρούριο του Αγιονορίου χρονολογείται ότι χτίστηκε τον 14ο μ.Χ. αιώνα (μεταξύ 1377 και 1450) από τους Φράγκους, πάνω στα ερείπια ακρόπολης παλαιότερου Βυζαντινού κάστρου. Ωστόσο, ως τον ερχομό και την εγκατάσταση των Φράγκων στην περιοχή, είχε δημιουργηθεί σπουδαίος οικισμός που είχε εξελιχθεί σε ισχυρό θρησκευτικό κέντρο. Άλλωστε, επικρατεί η άποψη ότι η ονομασία του ως «Κάστρο του Αγιονορίου» απορρέει από την εγκατάσταση μοναχών από το Άγιο Όρος εκεί, στη διάρκεια του 11ου αιώνα, γεγονός που συνάδει και με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εκκλησιών γύρω από το κάστρο, στις οποίες συγκαταλέγονται ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Στέφανος, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος, ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος και η Παναγιά».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες