Το φθινόπωρο της Ελισαβετιανής Εποχής

elesavetiani

Ο «Εδουάρδος ο Β»΄ του Κρίστοφερ Μάρλοου, ένα δραματικό έργο της Ελισαβετιανής Εποχής, παρουσιάζεται στα μέσα του Σεπτέμβρη στο Φεστιβάλ Κολωνού, σε μια διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων

Το 1593 ήταν το έτος το οποίο παίχτηκε για πρώτη φορά.

Το 1991 μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο από τον Derek Jarman.

Ο «Εδουάρδος ο Β»΄ του Κρίστοφερ Μάρλοου, ένα δραματικό έργο της Ελισαβετιανής Εποχής, παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου-Καλαμπόκη» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη –με την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα να τοποθετείται στο 2000, σκηνοθετημένη από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο για το Φεστιβάλ Αθηνών και αποτελούμενη από έναν θίασο 16 ηθοποιών.

Στις 15 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κολωνού, η παράσταση παρουσιάζεται στη σκηνή του ομότιτλου θεάτρου αποτελώντας την επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτίου Κορέας 2019 και υποψήφια για βραβεία ερμηνειών & συντελεστών.

Σχετικά με την υπόθεση του έργου, βρίσκουμε στην βάση της Βιβλιονετ μια έκδοση του 1995 από τις εκδόσεις Άγρα σε μετάφραση του Σεραφείμ Βελέντζα και δανειζόμαστε τα παρακάτω αποσπάσματα: «Ο Μάρλοου στον "Εδουάρδο Β΄", παρουσιάζει πρώτη φορά στην ελισαβετιανή σκηνή το πρόβλημα της ριζικής αντίστασης σ' έναν ανάξιο ηγεμόνα και το επεξεργάζεται με εξαιρετική τόλμη.

Γνωρίζει τους μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας από μέσα και οδηγεί σε αποφάσεις διόλου θεολογικής αλλά πολιτικής φύσεως. Για τις αγριότητες του εμφυλίου και την ερείπωση της χώρας όλοι είναι υπεύθυνοι: ο βασιλιάς, η βασίλισσα, οι ευνοούμενοι, η εκκλησία, οι ευγενείς.

Η εκθρόνιση του νεαρού ομοφυλόφιλου βασιλιά Εδουάρδου είναι συνέπεια των πράξεων και των παραλείψεών του, είναι πολιτική ποινή.

Ο Μάρλοου μέσα από την απεικόνιση της φρίκης και τη σκληρότητας του έργου σπάει τη στιλπνή επιφάνεια ενός καταρρέοντος πολιτισμού. Η Αναγέννηση του Μάρλοου βρωμάει απαίσια. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο "Εδουάρδος Β΄" είναι το πιο καλοφτιαγμένο έργο σε όλη την ελισαβετιανή και ιακωβιανή δραματουργία».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1