Ένα κατάστημα- κιβωτός στα Άνω Λαδάδικα

Ένα κατάστημα- κιβωτός στα Άνω Λαδάδικα

Ο Αλέξης Στεφανίδης έφτιαξε με το Olicatessen ένα τοπόσημο για την ελληνική αγρο-διατροφή στο διαχρονικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

olicatessen
Ο Αλέξης Στεφανίδης δίχως άλλο είναι ένας εκ των σκαπανέων του νέου ρεύματος της επιχειρηματικότητας με κύρια χαρακτηριστικά, την καινοτομία και την εξωστρέφεια στον τομέα της αγρο-διατροφής. Μάλιστα, η πίστη και η επιμονή του τον οδήγησε στα Άνω Λαδάδικα. Εκεί, «έστησε» το Olicatessen, «το σύγχρονο ελληνικό παντοπωλείο στη καρδιά της διαχρονικής εμπορικής Θεσσαλονίκης» και στο κατάστημα- κιβωτός «έκλεισε» όλο το πλούτο της παραγωγής και της δημιουργίας της ελληνικής αγροδιατροφής!
olicatessen-1


Όπως συχνά λέει ο Αλέξης στους φίλους του που έρχονται να ψάξουν στους πάγκους και τα ράφια για τα καινούργια της σοδειάς: «Εδώ θα βρείτε ελαιόλαδα από τα πιο κρυφά σημεία του τόπου μας, ελιές, φυσικής επεξεργασίας ή βιολογικές, μέλι Πελοποννήσου, Χαλκιδικής, Καστοριάς, γλυκά παραδοσιακά με ή χωρίς ζάχαρη, ταχίνι Λήμνου, φυστικοβούτυρο Σερρών, λουκούμια και υποβρύχια, γλυκοπικάντικες μαρμελάδες, ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, όσπριακαι άλευρα μικρών παραγωγών, βότανα, μπαχαρικά. Θα βρείτε επίσης, ποικιλία από πατέ, αλείμματα, μουστάρδες, αρτύματα, δημητριακά, κάβα ποτών και διαλεγμένα τυριά, αλλαντικά και αλίπαστα ψυγείου. Ροφήματα, μπισκότα και κριτσίνια, αλάτια, και πλειάδα βιολογικών τροφίμων, προϊόντων υγείας και χωρίς γλουτένη».

Με λίγα λόγια, το Olicatessen είναι «ένα μεγάλο καλάθι της ελληνικής γης όπου σας προτείνει και σειρά δώρων για τους αγαπημένους σας. Διαλέγει κανείς και από τη γωνιά των φυσικών καλλυντικών και των κουζινικών που διαθέτει».

Hit του καταστήματος οι πεντανόστιμες τραγανές μπαγκέτες όπου γίνονται κάθε πρωί με υλικά από το ψυγείο, οι μπάρες δημητριακών και το φρέσκο γιαούρτι 'healthy snack' με ταχίνι, καρύδα, σταφίδες και μέλι.

Κλείσιμο
Ζήτησα από τον Αλέξη Στεφανίδη να μας δώσει ο ίδιος τις συστάσεις για το πρόσωπο του αλλά και για τις δραστηριότητες του. «Σπούδασα μηχανικός αποκατάστασης κτιρίων με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στα περιβαλλοντικά κτίρια.

Έμενα Αγγλία, όπου έκανα και το μεταπτυχιακό μου. Δούλεψα τα πρώτα χρόνια με την Έλλη Γεωργιάδου, και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανέλιξη όπου συμμετείχα σε μελέτες περισσότερες των 20 βιοκλιματικών κτιρίων.

Πάντα αγαπούσα το τρόφιμο, τους μικρούς παραγωγούς τη συνεύρεση με ενδιαφέρουσες γαστρονομικές και τουριστικές επιχειρήσεις, από χόμπι.

Στην Αγγλία αλλά και στα διάφορα ταξίδια μου είδα για πρώτη φορά την εικόνα της γαστρονομικής Ελλάδας από έξω προς τα μέσα, πώς βλέπουν οι ξένοι τους Έλληνες. Με βοηθάει πολύ στη ζωή μου, να βλέπω έξω από το πλαίσιο. Φυσικά όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που ασχολούνται με τη γαστρονομία οραματιζόμουν πώς θα μπορούσε να μάθει ο Άγγλος το μέλι Ελάτης, ο Σουηδός το αγουρέλαιο Χαλκιδικής, ο Βέλγος τη Μαστίχα Χίου και ο Ρουμάνος τον Κρόκο Κοζάνης. Η ακόμη πιο δύσκολα στοιχήματα, όπως ο Ιάπωνας το μελεκούνι Ρόδου, ο Βραζιλιάνος τη κυκλαδίτικη τυροκομία και ο Αυστραλός τα ελληνικά βότανα Ολύμπου. Συνεχώς παίδευα στο μυαλό τη μορφή του concept που θα είχε η επιχείρηση μου, διότι είχα αποφασίσει ότι θα άλλαζα επάγγελμα.
olicatessen-2


Βρήκα εξαιρετικούς συνεργάτες συνοδοιπόρους και επέστρεψα στην Ελλάδα, διότι πάντα πίστευα ότι από εδώ έπρεπε να γίνει το πρώτο βήμα. Να γνωρίσει πρώτα ο Έλληνας τα προϊόντα του, να τα καταναλώσει και να μεταλαμπαδεύσει αυτή τη γνώση στους πολίτες του κόσμου. Δούλεψα αρκετά το κόνσεπτ στο μυαλό μου και νομίζω κάπου στο στρατό είχα πάρει τις πιο καίριες αποφάσεις. Είχα σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια για το ξεκίνημα μου μεταξύ σκοπιάς και θαλάμου. Ήξερα αυτόματα, μετά από μήνες έρευνας που είχα κάνει, κάθε βήμα για την επιχείρηση μου.

Η παραγωγή των Ελληνικών προϊόντων είναι μικρή, όμως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η πλούσια αναπτυγμένη εντοπιότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας, δηλαδή η παράδοση μας. Ξεκίνησα πριν περίπου επτά χρόνια να γνωρίζω συστηματικά παραγωγούς και να μαθαίνω τους τρόπους παραγωγής. Βρήκα καλούς συνεργάτες. Μαζί με την ανάπτυξη της εταιρείας μου, αναπτυσσόταν παράλληλα και τα ελληνικό προϊόν και πλέον θεωρώ ότι η Ελληνική γη έχει πλήρη γκάμα σύγχρονων ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων που βασίζονται αφενός στη παράδοση και αφετέρου είναι απόλυτα σεταρισμένα για εξαγωγές καθώς διαθέτουν σύγχρονο branding. Πήρε πολύ χρόνο για να το πετύχει αυτό η Ελλάδα μας. Το πέτυχε και τώρα είναι στα χέρια όλων όσων ασχολούνται με τη γαστρονομία και τον τουρισμό για να το προωθήσει κατάλληλα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πιστεύω με αυτό τον τρόπο αρχίζουμε να γράφουμε τη νέα ιστορία στην σύγχρονη ελληνική γαστρονομία. Στα δικά μου μάτια, ονειρεύομαι μια αυθεντική ειλικρινή κουζίνα, περιορισμένης χειροποίητης παραγωγής, βασισμένη στην απλότητα της παράδοσης, στη γνώση της ιστορίας, στα μείγματα πολιτισμών που καταφέρνει με τα σύγχρονα μέσα να κλείσει την Ελλάδα σε ένα βαζάκι για να το ταξιδέψει στον ουρανίσκο του κάθε πολίτη. Έχουμε χαράξει το δρόμο, έχουμε στρώσει το τσιμέντο, μας μένει να σταθούμε στην ευθεία του δρόμου με υπομονή, ευθύνη και συνέπεια προσφέροντας εμπειρίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης