Πολιτισμός και παράδοση με φόντο το Αιγαίο

Πολιτισμός και παράδοση με φόντο το Αιγαίο

Φέτος το καλοκαίρι η Σκόπελος μας προσκαλεί για ακόμα μία φορά να χορέψουμε αγκαλιά με την παράδοση και χορευτές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου

dance-festival-skopelos
Είσαι έτοιμος να ζήσεις την εμπειρία;

Από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» επιστρέφει για έκτη χρονιά στο πανέμορφο νησί των Σποράδων και γίνεται ο τέλειος λόγος για να το επισκεφθείς.

16 χορευτικά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, μία πολύχρωμη παρέλαση πολιτισμών και παραδόσεων, ημερίδες, σεμινάρια, γλέντια μέχρι το πρωί, εκδρομές στο νησί, μαθήματα χορών, αλλά και εργαστήρια θεάτρου σκιών για μικρά και μεγάλα παιδιά είναι μόνο μερικές από τις δράσεις του ξεχωριστού αυτού Φεστιβάλ που αντιμετωπίζει την παράδοση ως κάτι μοντέρνο, νεανικό και φυσικό και όχι ως κάτι φολκλόρ.

«Ένας επισκέπτης αντιλαμβάνεται από τη στιγμή που θα πατήσει το πόδι του στο νησί ότι μια μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη Σκόπελο» μας λέει η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Δήμου Σκοπέλου.
dance-festival-skopelos-1


«Οι παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί ενώ τα γλέντια και τα πάρτι δεν σταματάνε. Σεμινάρια , ημερίδες, ξεναγήσεις, χοροί δίνουν την αίσθηση μιας φεστιβαλικής διάθεσης σε όλο το νησί. Αρκεί να σας πω ότι η έναρξη του φεστιβάλ είναι ένας τεράστιος κυκλωτικός χορός στο παλιό λιμάνι της Σκοπέλου με τη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων ο θεατής θα δει εντυπωσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, θα μυηθεί στον ήχο της παράδοσης και θα παρασυρθεί από το πάθος των χορευτών» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

«Ποιες θα είναι οι φετινές παράλληλες δράσεις;» τη ρωτάω. «Σεμινάρια χορών, ημερίδα για την παραδοσιακή φορεσιά, ξεναγήσεις και περιπάτους στον οικισμό της Σκοπέλου αλλά και γλέντια, beach party καθώς και ένα θεματικό πάρτι καλωσορίσματος που ετοιμάζουν οι εθελοντές και το οποίο θα είναι έκπληξη. Φυσικά θα υπάρξουν και διασκεδαστικές δραστηριότητες για την γνωριμία των συμμετεχόντων μεταξύ τους όπως το dancefestivalGR Quiz που έχουμε δημιουργήσει με ερωτήσεις γύρω από τον χορό και την παράδοση. Στα παραπάνω προσθέστε επίσης μαθήματα και workshop για παιδιά γύρω από την λαϊκή παράδοση και τον Καραγκιόζη» μου απαντά.
dance-festival-skopelos-2
Κλείσιμο


Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ είναι τα 23 έτη. Απ’ αυτό καταλαβαίνει κανείς τη νεανική ορμή που χαρακτηρίζει το Φεστιβάλ. «Η προσπάθεια μας όλα αυτά τα χρόνια είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία. Δεν είναι τυχαίο που το φεστιβάλ έχει βραβευτεί παγκοσμίως ως καλή πρακτική ενώ έχει παρουσιαστεί ως πρότυπη διοργάνωση σε συνέδρια και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα» επισημαίνει η Κωνσταντίνα Αγγελέτου σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι για την ίδια «αυτό που διαφοροποιεί αυτό το φεστιβάλ από όλα τα υπόλοιπα είναι οι άνθρωποι. Η οργανωτική και καλλιτεχνική επιτροπή καθώς και οι εθελοντές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και το πιο ζεστό τους χαμόγελο όλα αυτά τα χρονιά σε όλους τους συμμετέχοντες».

Η συζήτηση για το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω την ίδια τη Σκόπελο. Η Κωνσταντίνα άλλωστε κατάγεται από τη Σκόπελο, οπότε είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να μας ξεναγήσει στις ομορφιές του νησιού.

«Στη Χώρα της Σκοπέλου μπορεί κανείς να απολαύσει βόλτες στα γραφικά στενά, καφεδάκι ή την καλύτερη τυρόπιτα του νησιού, που τόσο είναι φημισμένη. Στη χώρα θα βρει κανείς και εξαιρετικό φαγητό ενώ υπάρχουν δύο μουσεία: Το Ιστορικό Μουσείο Σκοπέλου και το Αρχοντικό Βακράτσα που φιλοξενούνται και προσωρινές εκθέσεις. Η επίσκεψη σε ένα εργαστήριο κεραμικής του νησιού μπορεί να αποδειχθεί αποκαλυπτική για τον επισκέπτη» μου λέει και συνεχίζει: «Φεύγοντας από τη χώρα μπορεί κανείς να πάει στις εξαιρετικές παραλίες του νησιού και να απολαύσει μπάνιο στα καταπράσινα νερά εκεί που σταματάει το πεύκο. Στάφυλος, Λιμνονάρι, Αγνώντας μερικές από τις στάσεις. Στον Αγνώντα ενδείκνυται η στάση για τσιπουράκι. Συνεχίζουμε με μερικές από τις αγαπημένες μου παραλίες όπως η φανταστική Μηλιά και η “Mamma Mia Beach” Καστάνι».
dance-festival-skopelos-3


Ένας ακόμα οικισμός που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Παλαιό Κλήμα. «Ο οικισμός έμεινε ανέπαφος από την δεκαετία του ’60. Αξίζει μια βόλτα στα γραφικά στενά του» εξηγεί η Κωνσταντίνα. «Επειδή όμως εκεί δεν θα βρει κανείς νερό ή καφέ η στάση στην Γλώσσα είναι απαραίτητη. Αν είναι και η ώρα του ηλιοβασιλέματος ο επισκέπτης είναι πολύ τυχερός καθώς εκτείνεται μπροστά του η Σκιάθος, το Πήλιο, η Εύβοια αλλά και το μισό νησί της Σκοπέλου. Η θέα κόβει την ανάσα ενώ τα γουστόζικα μαγαζάκια και τα καφέ κλέβουν τις εντυπώσεις. Γραφικό είναι και το επίνειο της Γλώσσας, το Λουτράκι που συνδυάζει ψαροταβέρνες, παραλίες και χαλαρή διάθεση»

«Για τους διαβασμένους επισκέπτες του νησιού μια βόλτα στις βορεινές παραλίες της Γλώσσας με την άγρια ομορφιά να κόβει την ανάσα είναι απαραίτητη ενώ και η ανάβαση στα 110 σκαλοπάτια του βράχου του Αϊ Γιαννιού είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία» καταλήγει.

Κάπως έτσι, 25 με 27 Αυγούστου δίνουμε ραντεβού στη Σκόπελο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης