Οι «Ρίζες» των παραδοσιακών και αβανγκάρντ στοιχείων

soroga

Η 29χρονη Ελίζα Σόρογκα , performance artist με διεθνή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών, παρουσιάζει μια σύνθετη παράσταση, ένα ντοκιμαντέρ και μια περφόρμανς που αποτυπώνουν βιωματικές ιστορίες γυναικών της Ηπείρου, στον χώρο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Η Ελίζα Σόρογκα γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα και ζει μόνιμα στο Λονδίνο.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις "Πολιτισμικές Σπουδές" στο τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ¨Performance Making¨ στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths του Λονδίνου.

Έχει εκπαιδευτεί σε σεμινάρια σωματικού θεάτρου με τη μέθοδο του Jacques Lecoq και στον ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh. Το έργο της θεωρείται κυρίως ως site-specific και διερευνά τη δυναμική αυτοσχεδιαστική μέθοδο διαμόρφωσης της καθημερινής ζωής σε μια παράσταση.

Τον Μάρτιο του 2017, η περφόρμανς της «Women in Agony», κέρδισε το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο παγκόσμιο διαγωνισμό Arte Laguna Prize, στην κατηγορία Performance & Video Art, στη Βενετία.

Η δουλειά της Ελίζας Σόρογκα, -με διεθνή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών- «εστιάζει στις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και στη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη».

Στις 7 -έως τις 9 Ιουλίου- η Ελίζα Σόρογκα παρουσιάζει τις «Ρίζες». Μια παράσταση που συνθέτει την κινηματογραφική με τη σκηνική αφήγηση και είναι διαχωρισμένη σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου και στο δεύτερο σκέλος, επί σκηνής παρουσιάζονται γυναίκες συνδεδεμένες με το τραγούδι οι οποίες μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι.

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών σχετικά με την παράσταση: «Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια άχρονη φιλμικά προσέγγιση με άξονα τη μεταφυσική της γυναικείας ύπαρξης αναδυόμενη μέσα από την ερημιά του άγριου τοπίου.

Το ντοκιμαντέρ αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Αίγλη Δράκου.

Στο δεύτερο σκέλος, γυναίκες τριών γενεών συνδεδεμένες με το τραγούδι - ο πολυφωνικός όμιλος «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», οι γυναίκες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» μαζί με δύο από τις «Ισοκράτισσες» - μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι με τη μουσική διεύθυνση του βραβευμένου για την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

Το ντοκιμαντέρ & Περφόρμανς Ρίζες της Ελίζας Σόρογκα φιλοδοξεί να τελέσει έναν ύμνο στην εσωτερική γυναικεία δύναμη μέσα από ένα πρωτόγνωρο, ιδιαίτερο κράμα παραδοσιακών και αβανγκάρντ στοιχείων».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

festival-thess

Ταινίες, πρόσωπα, ιστορίες, αίθουσες και χώροι αλλά και η ίδια η πόλη με τους δρόμους και τους ανθρώπους της συγκροτούν ένα σημειωματάριο ακριβών στιγμών για την διοργάνωση του φεστιβάλ που μόλις τελείωσε…

chair

Στο κέντρο της σημερινής κουβέντας μας – που καταγράφεται εδώ- είναι το εμβληματικό σύμβολο ενός παραδοσιακού κουρείου, η δερμάτινη πολυθρόνα και ο μύθος που την συνοδεύει…

olympia-festival-kinimatografou

Έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους για την εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών μέσω του «1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab» στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2
ray-liz

Ο 48χρονος Βρετανός Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ επιστρέφει στην πατρίδα του συντροφιά με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι 2 Αλέξανδροι, ο Αργυρός πήγε στην ταινία της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις Όλα Καλά και ο Χάλκινος στον Ταϊλανδό Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο