Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ένα βιβλίο

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ένα βιβλίο

Ο αστικός ιστός της Αθήνας, η τοπική αθηναϊκή ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά όπως κτήρια του 19ου και του 20ου αιώνα, ερευνώνται και παρουσιάζονται στη θεματική δράση «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη» που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»

arxitektonikes-maties
Ο «Αρχιτεκτονικός οδηγός Αθηνών», μια έκδοση του 2012 από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, με την συγγραφική επιμέλεια του αείμνηστου Αρχιτέκτονα Διονύση Α. Ζήβα, είναι το σημείο αναφοράς για την 4η δράση του ΠΙΟΠ, ενταγμένη στις «Αθηναϊκές διαδρομές βιβλίου».

Το ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο της θεματικής δράσης του «Αρχιτεκτονικές ματιές στην πόλη», οργανώνει το Σάββατο 7 Ιουλίου την τέταρτη διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με σημείο συνάντησης το κεντρικό κτήριο του, στην Πλάκα, στη οδό Αγγέλου Γέροντα 6.

Στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών αναγράφεται σχετικά: «Η διαδρομή, που παρουσιάζει η ιστορικός Λίλα Πατσιάδου, αποσκοπεί στη γνωριμία με σημαντικά κτήρια του 19ου και 20ού αιώνα, τα οποία διατρέχουν τον αστικό ιστό της Αθήνας. Η περιήγηση διερευνά και όψεις της τοπικής αθηναϊκής ιστορίας μέσω της αξιοποίησης πηγών. Η διαχρονική παρουσίαση των κτηρίων με βιωματικά στοιχεία συμβάλλει στην κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σχετικά με την έκδοση των 144 σελίδων -οι οποίες περιλαμβάνουν 213 εικόνες και 167 αρχιτεκτονικά σχέδια- διαβάζουμε: «Ο τόμος αποτελεί τον καρπό μακροχρόνιας συστηματικής έρευνας του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δ. Α. Ζήβα, ο οποίος συνέταξε 180 λήμματα για τα αντίστοιχα αρχιτεκτονήματα της αρχαίας, βυζαντινής, οθωμανικής Αθήνας, καθώς και αυτά της σύγχρονης νεοελληνικής αρχιτεκτονικής της πόλης.

Ο συγγραφέας, ιεραρχώντας το πολύ πλούσιο φωτογραφικό και αρχιτεκτονικό του αρχείο που είχε συγκροτήσει με στόχο αυτήν την έκδοση, επέλεξε το τελικό υλικό της έκδοσης με κριτήριο την παρουσίαση των δημόσιων και πολλών ιδιωτικών κτηρίων της Αθήνας, αυτών που χαρακτηρίζουν το διαμορφωμένο αστικό περιβάλλον».

Επιπλέον σημειώνεται οτι «η έκδοση του Αρχιτεκτονικού οδηγού Αθηνών αποσκοπεί στην δυνατότητα συστηματικής χρήσης του από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της, καθώς οριοθετεί και προτείνει διαδρομές τόσο εντός του ιστορικού κέντρου όσο και στην ευρύτερη πολεοδομική του ζώνη. Ο συνδυασμός αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών και ευσύνοπτων κειμένων με τα πιο σημαντικά ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία ανά κτήριο, λειτουργούν με αμεσότητα προς τον σκοπό αυτό, παράλληλα με τη χρήση των συνημμένων χαρτών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης