Το Σάρι της κλιματικής αλλαγής, στο Σεράφειο!

bose

Η Monica Jahan Bose, βρετανίδα εικαστικός και ακτιβίστρια με καταγωγή από το Μπαγκλαντές και έδρα την Ουάσιγκτον, παρουσιάζει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση –με κύριο υλικό το συμβολικό πλεκτό ύφασμα Σάρι– πραγματεύοντας την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, στο Σεράφειο κέντρο στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων

Η Monica Jahan Bose γεννήθηκε στην Αγγλία από Μπαγκλαντεσιανούς γονείς.

Έζησε σε πολλές χώρες –Ινδία, Ιαπωνία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές– με έναν ενδιάμεσο σταθμό για 4 χρόνια στο Παρίσι έως ότου επέστρεψε στην Ουάσιγκτον το 2010 όπου και ζει μόνιμα.

Οι πολυπολιτισμικές εναλλαγές των διάφορων κουλτούρων σε συνδυασμό με τις σπουδές της στα Νομικά και κυρίως στις Τέχνες σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ινδίας την ώθησαν να υποστηρίξει θέσεις παγκοσμίου ενδιαφέροντος κυρίως πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κλιματικής αλλαγής.

Έχοντας στο ενεργητικό της πάνω από 25 παραστάσεις, εκθέσεις και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές παρουσιάσεις, η Monica Jahan Bose παρουσιάζει την Πέμπτη 5 Ιουλίου –με διάρκεια ως τις 18 Ιουλίου- την έκθεση «Footprint / Αποτύπωμα» στο Σεράφειο κέντρο του δήμου Αθηναίων, στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη.

Όπως διαβάζουμε σε ένα ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών για την έκθεση: «Το «Footprint» είναι μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με μικτές τεχνικές, ύφασμα, χαρακτική, κείμενα και βίντεο, που πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καθώς και το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για τη θερμοκρασία του πλανήτη, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.
bose-1


Η Bose χρησιμοποιεί σάρι από το Μπαγκλαντές για να δημιουργήσει έναν «εσωτερικό χώρο», μία «κατοικία» μέσα στην γκαλερί, παραπέμποντας στα σπίτια που καταστρέφονται από ακραία κλιματικά φαινόμενα και στο καταφύγιο που θα πρέπει να παρέχεται σε όσους εκτοπίζονται από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλεόν διαβάζουμε: Τα υφάσματα σάρι αποτυπώνουν τις υποσχέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Τα έργα της σε χαρτί χρησιμοποιούν λέξεις και εικόνες για να αναδείξουν τη διαταραχή της φύσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Για πολλά χρόνια η Bose συνεργάστηκε με γυναίκες από το χωριό καταγωγής της, Katakhali, το νησί Barobaishdia, το Μπαγκλαντές, καθώς και με γυναίκες στην Ουάσιγκτον, το Μαϊάμι, τη Χονολουλού και το Παρίσι. Τα έργα της διερευνούν θέματα ενδυνάμωσης, περιβάλλοντος, μυθολογίας και κοινότητας».

Η καλλιτέχνιδα θα είναι παρούσα και θα διοργανώσει επίσης εργαστήρια, δράσεις και performances ως μέρος της έκθεσης την οποία επιμελείται η κ. Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια τέχνης, καθηγήτρια και καλλιτέχνης με έδρα επίσης την Ουάσινγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards

seferis-meres-h

Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Ικαρος ο προτελευταίος τόμος του προσωπικού ημερολογίου του Γιώργου Σεφέρη που καλύπτει χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 1961 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1963

poli-paidi-mnimeia

Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

dertilis

Ο καθηγητής Γ. Β. Δερτιλής με την νέα, αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του κορυφαίου έργου του «Ιστορία της Νεότερης και Σύγχρονης Ελλάδας 1750-2015» καταφέρνει να εξηγήσει «την Ιστορία της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας με τους Έλληνες να φαντάζονται μιαν από τις πρωιμότερες δημοκρατίες στον κόσμο και να την διαμορφώνουν βυθισμένοι σε εξάρσεις ενθουσιασμού και σε εμφύλια μίση, να παλεύουν με την αστάθεια που τους επέβαλλε η μοίρα της χώρας, η θέση της στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να σκορπούν το αίμα τους αντιμετωπίζοντας αυτοκρατορίες και αψηφώντας υπερδυνάμεις»

1