Η κλασική ροκ συναντά μία κλασική ορχήστρα

Η κλασική ροκ συναντά μία κλασική ορχήστρα

Οι Κλάους Μάινε και Ρούντολφ Σένκερ των Scorpions και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιάλης, έδωσαν μία πρώτη γεύση από τη σύμπραξή τους στο Καλλιμάρμαρο στις 16 Ιουλίου

scorpions
Θα έλεγε κανείς ότι οι Scorpions έχουν κάνει κάθε είδους συναυλία στη χώρας μας. Έχουν εμφανιστεί από κοινού με τον Τζο Κόκερ. Και με τους Whitesnake. Και με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Έχουν εμφανιστεί στον Λυκαβηττό, έχουν κάνει συναυλία στη Μυτιλήνη, στα Ιωάννινα και στην Πάτρα. Και όμως, το τόσο δημοφιλές στην Ελλάδα γερμανικό συγκρότημα επιστρέφει στα... δεύτερα πάτρια εδάφη του, σκαρώνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό και μάλιστα σε έναν χώρο όπου δεν έχει εμφανιστεί ποτέ πριν (όσο απίθανο και να φαντάζει κάτι τέτοιο). Έτσι, στις 16 Ιουλίου θα κατηφορίσουν στο Καλλιμάρμαρο, όπου παρέα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παντρέψουν το κλασικό ροκ με την κλασική μουσική.

scorpions-1


«Πέρυσι, ξεκινώντας μία συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για το πρόγραμμα classic rock που κάναμε στο Ηρώδειο, έπεσε στο τραπέζι η διάθεση και η επιθυμία να παίξουν ρεπερτόριο Scorpions». Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της σύμπραξης, όπως εξήγησε η Μαρία Παπαλάμπρου της διοργανώτριας Robin4Arts, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενόψει της συναυλίας.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) έχει μία αδυναμία στους πειραματισμούς και επομένως δεν θα έλεγε όχι σε μία τέτοιο ενδεχόμενο. «Για μένα, αυτό που κάνουμε […] είναι μία γέφυρα μεταξύ ροκ μουσικής και συμφωνικής μουσικής. Πιστεύουμε βαθιά ότι τα είδη καλής μουσικής θα πρέπει να συναντιούνται και να εμπνέονται το ένα από το άλλο», σημείωσε από την πλευρά του ο Στέφανος Τσιαλής, καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ.

Scorpions   Berlin Philharmonic Orchestra   Rock You Like a Hurricane


Κλείσιμο
Για τους Scorpions είναι κάτι συνηθισμένο να εμφανίζονται στο ελληνικό κοινό. Όμως τώρα είναι και κάπως διαφορετικά. “Once in a lifetime” (μία φορά σε μια ζωή), όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της συναυλίας. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα έρθουμε στην Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο Στάδιο τον Ιούλιο. Είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και υπάρχει λόγος που ονομάσαμε τη συναυλία “Once in a lifetime”, καθώς όπως ξέρετε έχουμε παίξει σε πολλές συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια από τη δεκαετία του 1990 […], όμως αυτός είναι ένας ιστορικός χώρος και νιώθουμε ενθουσιασμό που θα επιστρέψουμε και θα ροκάρουμε στο Καλλιμάρμαρο. Δεν πρόκειται για μία κανονική συναυλία, υπό την έννοια ότι δεν έχουμε ούτε support ούτε opening acts. Όλα είναι εντελώς διαφορετικά […]. Είναι περισσότερο ένα πολιτιστικό γεγονός, παρά μία συναυλία», τόνισε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Κλάους Μάινε.

scorpions-2


Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι «Σκορπιοί» έχουν ήδη μία ιδέα ως προς το τι σημαίνει να συμπράττεις με μία συμφωνική ορχήστρα: «Συνεργαστήκαμε πριν από χρόνια με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Οι συνθέσεις είναι διαχρονικές και πρώτης τάξης. […] Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά επειδή η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει τη δική της ερμηνεία [στα τραγούδια], κάτι που θα μας πάει σε ένα άλλο επίπεδο. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς. Φέρνουμε κοντά την κλασική με τη ροκ μουσική. Έχουμε επαναλάβει ορισμένες φορές κάτι τέτοιο κατά τα περασμένα έτη και έχοντας βιώσει την εμπειρία της κλασικής ορχήστρας, ξέρουμε πόσο έντονη είναι η εμπειρία αυτή. Βλέπεις την ομορφιά των συνθέσεων». Ο Ρούντολφ Σένκερ, έτερη ηγετική μορφή της μπάντας, συμπλήρωσε: «Βλέπεις πόσο τέλεια είναι η αντιστοίχιση ήδη μέσα από τις λέξεις: η κλασική ροκ συναντά την κλασική ορχήστρα».

Scorpions - Wind Of Change (Moment Of Glory)


Ο κ. Τσιάλης έμεινε για λίγο στο μέγεθος της πρόκλησης που κρύβει αυτή η συνεργασία: «Είναι μία πρόκληση διότι δεν είναι η καθημερινή ρουτίνα μίας συμφωνικής ορχήστρας που παίζει τα μεγάλα συμφωνικά έργα, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν ήχο διαφορετικό από αυτόν που έχει κάθε εβδομάδα. Ένα πολύ πρακτικό θέμα: ένα ροκ συγκρότημα παίζει ακριβώς τη στιγμή που είναι κάτω το χέρι του μαέστρου, ενώ η ορχήστρα αργεί λίγο. Αυτό είναι πάντα -από τη δική μου εμπειρία- μία πρόκληση, αλλά τη δεχόμαστε πολύ ευχαρίστως». Το τελικό αποτέλεσμα απομένει να φανεί τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης