Τα παιδιά… για την πόλη και τα μνημεία

paidi-poli-mnimeia_1_

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» ένωσε πάνω από 600 μαθητές για την πόλη μας και τα μνημεία της

Περισσότεροι από 600 μαθητές και μαθήτριες από 23 Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» γιόρτασαν μαζί με τους καθηγητές τους, τους εταίρους και τους διοργανωτές του προγράμματος την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του κατά το σχολ. έτος 2017-2018 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και υλοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πιλοτικά στη Δευτεροβάθμια, από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.paidi-poli-mnimeia-2


Η αναγκαιότητα του προγράμματος δικαιολογείται από την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά όσοι ζούμε στην Αθήνα. Οι παντός είδους φθορές στα γλυπτά, τα μνημεία και τα κτήρια επιβάλλουν τη συμμετοχή μας ως πολίτες και τη φροντίδα της πόλης μας ως αρχές της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού, ήδη από τα σχολικά χρόνια. Μέσα από το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός!», μαθητές κα μαθήτριες 5-18 ετών, ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των ιστορικών κτηρίων της Αθήνας, μαθαίνουν να προστατεύουν τον δημόσιο χώρο, διερευνούν τη σύνδεση μνημείων και κτηρίων με την πόλη και την ιστορία της και προετοιμάζονται για να γίνουν οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες της, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Το πρόγραμμα προσφέρει μεταξύ άλλων σεμινάριο και επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς με θέμα τη νεότερη αρχιτεκτονική και τις γειτονιές της Αθήνας από καλλιτέχνες και ειδικούς, με εργαστήρια οπτικοακουστικών μέσων, εικαστικής έκφρασης και δημιουργικής γραφής, καθώς και ξεναγήσεις και επισκέψεις μαθητών και εκπαιδευτικών στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και την ιστορία της περιοχής του Ψυρρή και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Τι λένε τα παιδιά για την πόλη μας;


Στην εκδήλωση που σηματοδότησε την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν τη διαδρομή του σχολείου τους στο πρόγραμμα και συμμετείχαν σε μια διαδικασία διαβούλευσης με συζήτηση και ηλεκτρονική ψηφοφορία με άξια λόγου συμπεράσματα.

paidi-poli-mnimeia-5

Ενδεικτικά, στο ερώτημα «Ένα παλιό κτήριο είναι προτιμότερο να γκρεμιστεί ή να ξαναχρησιμοποιηθεί;», η πλειοψηφία (60%) απάντησε «Να χρησιμοποιηθεί» και το 34% «Εξαρτάται»· στο ερώτημα «Ποιος πρέπει να αποφασίζει πού και πότε θα γίνει μια εικαστική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο;», περισσότεροι από τους μισούς (51%) δήλωσαν ότι προτιμούν «Να δώσει ο Δήμος άδεια για συγκεκριμμένα μέρη»· στο ερώτημα «Σε ποιους τομείς μπορεί ο πολίτης να επέμβει εθελοντικά», οι περισσότεροι απάντησαν «Στην καθαριότητα» (63%) και «Στο πράσινο» (28%)· ενώ σχετικά με το «Τι πρέπει να γίνει με το σπίτι ενός σημαντικού λογοτέχνη που έχει εγκαταλειφθεί;», η συντριπτική πλειοψηφία (91%) πιστεύει ότι πρέπει «Να γίνει αναπαλαίωση του κτηρίου και να χρησιμοποιηθεί ως μουσείο αφιερωμένο στον λογοτέχνη».


paidi-poli-mnimeia-1


Τις παρουσιάσεις των σχολείων και την απονομή των επαίνων συντόνισαν η Πρόεδρος της Τεχνόπολης και Υπεύθυνη του Προγράμματος, Πόπη Διαμαντάκου και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, Εμμανουήλ Χατζηελευθερίου, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συν-δημιουργήσουν εικαστικά στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Υπογράφω υπεύθυνα!» με τον εικαστικό και συνεργάτη του προγράμματος, Γεράσιμο Αβλάμη.

Περισσότερα διαβάστε στην ιστοσελίδα της Τεχνόπολης www.technopolis-athens.com. Για μια νοερή βόλτα με παιδιά στις παλιές γειτονιές της Αθήνας, όπως του Ψυρρή επισκεφτείτε https://mamakita.gr/2017/04/06/ζήσε-τη-γειτονιά-μαζί-με-τα-παιδιά-στ-7/, στην Πειραιώς ως τον Πειραιά https://mamakita.gr/2017/06/12/ζήσε-τη-γειτονιά-μαζί-με-τα-παιδιάαπ/ και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/ Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kostas-tsakonas

Μια ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον Κώστα Τσάκωνα στο διαγωνιστικό τμήμα του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Docfest που γίνεται στην Χαλκίδα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή

comedy-xmas

Το Comedy club για παιδιά το Δεκέμβριο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

saia-paradosou

Η Ηρώ Σαϊα έστησε μια compact παράσταση σαν ένα ακριβό κέντημα από τα παλιά – μόνο που τα υλικά της παράστασης μιλάνε για την ζωή μας στο σήμερα!

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

2
myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

1