Οι έξι αιώνες της Ελληνικής Τυπογραφίας

gennadius-library

«Η Ιστορία της Eλληνικής Τυπογραφίας (15ος-20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» θα παρουσιαστεί στο Αναγνωστήριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στα πλαίσια της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»


Έξι αιώνες –από τον 15ο έως τον 20ο– ιστορίας της ελληνικής τυπογραφίας μέσα από τις συλλογές και το αρχείο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης θα παρουσιαστούν στο Αναγνωστήριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Πρόκειται για μία παρουσίαση των συλλογών της Βιβλιοθήκης από την Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η δράση περιλαμβάνει έκθεση και παρουσίαση τεκμηρίων από τις συλλογές και προβολή video σχετικά με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την ιστορία της τυπογραφίας. Οι ξεναγήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και θα συνεχιστούν για δύο ακόμη παρουσιάσεις, την Πέμπτη 17 Μαΐου και την Παρασκευή 25 Μαΐου.

«Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, κατέχει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα κτήριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, ακριβώς απέναντι από τις κεντρικές κτηριακές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η Γεννάδειος έχει αναδειχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Συμμετέχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα ψηφιοποίησης.»

Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομα του Ιωάννη Γεννάδιου. Όπως διαβάζουμε στη ιστοσελίδα της ΑΣΚΣ, «Ήταν βιβλιόφιλος συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τυπογραφία και πάθος για τον Ελληνισμό. Tα διάφορα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, καθίστανται εμφανή μέσα από τα ίδια τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την ιστορία του βιβλίου».

Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων απαιτείται κράτηση στο τηλ. 210 7210536 ενώ περισσότερε πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
www.ascsa.edu.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

olympia-festival-kinimatografou

Έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρέχουν την τεχνογνωσία τους για την εκπαίδευση νέων κινηματογραφιστών μέσω του «1st Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab» στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

monopati-iros

Ανάβαση «ψυχής» από εκατοντάδες πεζοπόρους και ορειβάτες κάθε Νοέμβριο στην Εύβοια

2
ray-liz

Ο 48χρονος Βρετανός Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ επιστρέφει στην πατρίδα του συντροφιά με το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι 2 Αλέξανδροι, ο Αργυρός πήγε στην ταινία της Γερμανίδας Εύα Τρόμπις Όλα Καλά και ο Χάλκινος στον Ταϊλανδό Πουτσιπόνγκ Αρουνπένγκ για την ταινία Διαβολόψαρο

tiniaki-marmarotecnia

Ο “μικρόκοσμος” της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τον 17ο έως και το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, καταγράφεται -με σημείο αναφοράς τον κύκλο εργασιών γύρω από λατομεία και σχιστήρια- στο έργο του δρ Αλέκου Ε. Φλωράκη της νέας έκδοσης του ΠΙΟΠ