Οι έξι αιώνες της Ελληνικής Τυπογραφίας

gennadius-library

«Η Ιστορία της Eλληνικής Τυπογραφίας (15ος-20ος αιώνας) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης» θα παρουσιαστεί στο Αναγνωστήριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στα πλαίσια της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου»


Έξι αιώνες –από τον 15ο έως τον 20ο– ιστορίας της ελληνικής τυπογραφίας μέσα από τις συλλογές και το αρχείο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης θα παρουσιαστούν στο Αναγνωστήριο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Πρόκειται για μία παρουσίαση των συλλογών της Βιβλιοθήκης από την Ειρήνη Σολομωνίδη, Επικεφαλής Βιβλιοθηκάριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Η δράση περιλαμβάνει έκθεση και παρουσίαση τεκμηρίων από τις συλλογές και προβολή video σχετικά με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την ιστορία της τυπογραφίας. Οι ξεναγήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και θα συνεχιστούν για δύο ακόμη παρουσιάσεις, την Πέμπτη 17 Μαΐου και την Παρασκευή 25 Μαΐου.

«Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, που άνοιξε τις πύλες της το 1926 για να στεγάσει τη σημαντική δωρεά 26.000 τόμων βιβλίων του διπλωμάτη και βιβλιόφιλου Ιωάννη Γεννάδιου, κατέχει σήμερα μία μοναδική ερευνητική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει περισσότερους από 120.000 τόμους βιβλίων, καθώς και σπάνιες βιβλιοδεσίες, αρχεία, χειρόγραφα και έργα τέχνης που αναφέρονται στην ελληνική παράδοση και τους γείτονες πολιτισμούς.

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα κτήριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, ακριβώς απέναντι από τις κεντρικές κτηριακές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Η Γεννάδειος έχει αναδειχθεί σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Συμμετέχει επίσης σε ερευνητικά προγράμματα καθώς και σε προγράμματα ψηφιοποίησης.»

Η βιβλιοθήκη πήρε το όνομα του Ιωάννη Γεννάδιου. Όπως διαβάζουμε στη ιστοσελίδα της ΑΣΚΣ, «Ήταν βιβλιόφιλος συλλέκτης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τυπογραφία και πάθος για τον Ελληνισμό. Tα διάφορα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, καθίστανται εμφανή μέσα από τα ίδια τα βιβλία της συλλογής, από τα λευκώματα στα οποία ο Ιωάννης Γεννάδιος συνέλεξε δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων και βιβλιοδεσιών, αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικά με την ιστορία του βιβλίου».

Για την παρακολούθηση των ξεναγήσεων απαιτείται κράτηση στο τηλ. 210 7210536 ενώ περισσότερε πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών www.ascsa.edu.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrekos

Τρία αδέρφια από το Καρπενήσι, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Βρέκος, έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα κρέατος και μέσα από την προϊοντική τους γκάμα έχουν κατοχυρώσει την πατέντα ενός είδους λουκάνικου, γεμιστού με τραχανά και φέτα

o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν