Συνδέοντας τη σχολική ύλη με την εμπειρία

anasa-piop

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς απευθύνονται σε σχολικές ομάδες και οικογένειες και παρέχονται δωρεάν

«Κοιτάξτε! Τι παίζουν εκεί; Πεντόβολα, κούκλες, κυνηγητό, κρυφτό, ρόδα -αληθινή, από κάρο… Φτιάχνουν παιχνίδια μόνα τους», παρατήρησαν δυο-τρεις μαθήτριες. «Αν η καθημερινή σας ζωή ήταν μια εικόνα, πώς θα ήταν;», ρώτησε η Κάτια Παπασπηλιοπούλου που κάνει το πρόγραμμα του ΠΙΟΠ «Τα παιδικά χρόνια άλλοτε και τώρα». «Μάλλον μια εικόνα με εμάς σε ένα τάμπλετ», πετάχτηκε αυθόρμητα ένας μέσα από την ομάδα. «Παλιά οι γονείς φώναζαν στα παιδιά να μπούνε μέσα. Τώρα μας φωνάζουν να βγούμε έξω» δήλωσε ένας άλλος, καθώς στη μεγάλη οθόνη περνούσαν φωτογραφίες παιδιών στην παλιά Αθήνα και τη σημερινή.

Βρισκόμαστε στην οδό Αγγέλου Γέροντα στην Πλάκα, σε ένα όμορφο νεοκλασικό που στεγάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και ορισμένα από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Εδώ σε μια όμορφη αίθουσα, που στα τζάμια πλέκονται βουκαμβίλιες, και στη μικρή αθηναϊκή αυλή με τα γιασεμιά και τις γαζίες, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έρχονται σε επαφή με βιωματικά προγράμματα που συνδέονται με τη διδακτέα ύλη, αλλά και με πολλά από τα ενδιαφέροντά τους.

Μυθολογία, φύση, ποίηση «δένουν» με την «ύλη» της χρονιάς, συνθέτοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αναγνωρισμένων και εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας που παρέχονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Από τα «Κείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας» σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής και στην επεξεργασία αρχειακού υλικού. Από τα «Εικαστικά» στην αρχιτεκτονική και την αποτύπωση του ελληνικού τοπίου. Από τα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία στην κεραμική. Από την «Τεχνολογία» στη μετεωρολογία. Από την «Οικιακή Οικονομία» στην υφαντική και τη σύγχρονη μόδα. Είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους-δρόμους που εισάγουν τους μαθητές στη σχολική ύλη «εμπειρικά» και συμπληρωματικά στο ρόλο του σχολείου. Το ΠΙΟΠ παράλληλα, στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία πριν και μετά την παρακολούθηση του προγράμματος με τη σειρά "Εκπαιδευτικοί Φάκελοι" και με μια πληθώρα εκδόσεων που σχετίζεται με διάφορους τομείς έρευνας, αλλά κυρίως με τη θεματολογία των μουσείων του.

«Εγώ αν έπρεπε να βάλω όλη μου τη ζωή μέσα σε μια ζωγραφιά, θα έφτιαχνα ένα σχολείο σαν αυτό που είμαστε τώρα. Φωτεινό και διαδραστικό», είπε μία κοπελίτσα και κοίταξε τη δασκάλα της. «Τέτοια «σχολεία» θέλουμε. Καθαρά, σε όμορφες γειτονιές, που να αισθανόμαστε ασφάλεια και να μη βαριόμαστε, κυρία», συμπλήρωσε. «Μα για να φτιάξετε εσείς τέτοια σχολεία σας εκπαιδεύουμε», απάντησε γλυκά η ψηλή δασκάλα.

Οικογένειες και μεμονωμένοι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΠΙΟΠ που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στην Καλλιθέα. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία είναι η εκπαιδευτική δράση «Άκου το χαρτί…έχει ιστορίες να σου πει!», με θέμα το βιβλίο, σε συνεργασία με την Ομάδα Άνασσα.

Info
Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ, Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα18:00

Η δράση απευθύνεται σε γονείς και παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω. Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βιβλιοθήκη στα τηλέφωνα 210 373 9651-2 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-16:00).

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς επισκεφτείτε τη σελίδα www.piop.gr και για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mantis

Ο Χρήστος Νικολούδης, ένας νέος startuper – διοργανωτής του StartupNow Forum γίνεται στην Ελευσίνα το διήμερο 23-24 Νοεμβρίου 2018 μας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρουν εκείνοι που θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση

eshophy

Η Σοφία Δενδρινού και η Ευδοκία Λιάκου έφτιαξαν την εταιρεία ÉSOPHY το 2017 και εγκατέστησαν το γευστικό τους στρατηγείο στην Κηφισιά, επιλέγοντας να κρατήσουν την κουζίνα τους σε δημόσια θέα και αυτό για να δώσουν την ευκαιρία στους πελάτες να μυρίσουν την σοκολάτα που λιώνει, τους καρπούς που ψήνονται και να δουν όλη την προετοιμασία και δημιουργία των προϊόντων

1
myandros-instagram

116 φωτογράφοι καταθέτουν τη προσωπική τους δημιουργική ματιά για το νησί της Άνδρου μέσα από το project "#My_Andros"

1
festival-thess

Ταινίες, πρόσωπα, ιστορίες, αίθουσες και χώροι αλλά και η ίδια η πόλη με τους δρόμους και τους ανθρώπους της συγκροτούν ένα σημειωματάριο ακριβών στιγμών για την διοργάνωση του φεστιβάλ που μόλις τελείωσε…