Η «Μεταμόρφωση» μιας ανεκπλήρωτης επιθυμίας

Η «Μεταμόρφωση» μιας ανεκπλήρωτης επιθυμίας

Ο Γάλλος Olivier de Sagazan, ζωγράφος, γλύπτης και περφόρμερ, παρουσιάζει στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μια ιδιαίτερη υβριδική πρακτική ενσωμάτωσης τεχνών πάνω στο σώμα του

perform
Ο Olivier de Sagazan είναι 59 ετών. Γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Αρχικά σπούδασε βιολογία. Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στις τέχνες. Στην καλλιτεχνική του πορεία -από το 1999- εισήγαγε μια ιδιαίτερη υβριδική πρακτική η οποία ενσωμάτωνε τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική και την περφόρμανς υπό το πλαίσιο των «Μεταμορφώσεών» του – «Transfiguration».

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του σημείωμα στην ιστοσελίδα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: «Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της Ιστορίας. Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο. Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της σαμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.»

Με απλά λόγια, ο καλλιτέχνης, «χτίζει» στρώματα πηλού και χρώματος στο πρόσωπό του για να μεταμορφώσει, να παραμορφώσει και να αλλάξει τη μορφή του ως άνθρωπο, αποκαλύπτοντας έτσι τον διπλό ρόλο του ανθρώπου, -ως νοήμον ων και ζώο- στην προσπάθειά του να καταλάβει την πραγματική του φύση. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο αποκαλύπτει τον διττό ρόλο που εμπεριέχουμε μέσα μας.
perform-1

Κλείσιμο
Ο Olivier de Sagazan θα παρουσιάσει την ιδιαίτερη περφόρμανς του στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Ιουλίου.

Στην καλλιτεχνική του πορεία έχει παρουσιάσει πάνω από 100 παραστάσεις στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και την Ευρώπη. Εκτός από τις σκηνικές του εμφανίσεις, εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

Για το έργο διαβάζουμε σχετικά: «Σε μια συγκλονιστική παράσταση, ο Sagazan αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής – από άνθρωπος σε ζώο και από ζώο σε διάφορα υβριδικά πλάσματα. Διαπερνά, αφαιρεί και ξετυλίγει τα στρώματα του πηλού από το πρόσωπό του, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής. Ο Sagazan δηλώνει σχετικά: «Με αφήνει κατάπληκτο το πόσο φυσιολογικό, ακόμη και ασήμαντο, θεωρούν οι άνθρωποι το γεγονός ότι είναι ζωντανοί». Στο Transfiguration, ανασημασιοδοτεί την έννοια της ζωής, προσφέροντας μια συναρπαστική, ενοχλητική αλλά και συγκινητική ματιά σε μια εναλλακτική αντίληψη του εαυτού, απελευθερωμένου από αναστολές.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης