H κοσμοθεωρία μιας «χοροπειρατείας»

xoropeirateia

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη, χορογράφος της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη χορογραφική «αεροπειρατεία» στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της «Στέγης»

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη είναι 37 ετών. Είναι χορογράφος και ανήκει στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών. Δίχως υπερβολή, ίσως με την απόλυτη μύηση, έχει δημιουργήσει την δική της κοσμοθεωρία στην χορογραφία.

Αρχικά αποφοίτησε από την σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, όμως ο έμφυτος προσανατολισμός της, την οδήγησε να ασχοληθεί και να σπουδάσει χορό. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο όπου και ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στις «μετατροποιήσιμες χορογραφίες».

Η έρευνά της αφορά τις δομές σύνθεσης και τη χορογράφηση ροών κίνησης. Στα έργα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δοκιμάζει τα στοιχεία που συνήθως διαμορφώνουν ένα θέαμα, επεξεργάζεται τη λειτουργικότητα στην κίνηση και εκτιμά την επιφανειακότητα ως δυνητικά δημιουργικό πεδίο.

Στο χορογραφικό της έργο συγκαταλέγοται οι παραστάσεις: Biograms- 2009, Οmfalia- 2011, Κυριακή- 2015, ενώ το Hi Jack. Hijack αποτελεί τον επίλογο ενός πολύπτυχου έργων με τίτλο «Έρωτας & Επανάσταση» το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τα έργα: «Η ανωμαλία του ελάχιστου» - 2016, «Προς-ευχές» - 2017 και «Ένα masturdating» το 2018.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη παρουσιάζει το έργο της «Hi Jack. Hijack» στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, «επίκεντρο της μελέτης της χορογράφου, υπήρξε αρχικά η έννοια του «ελάχιστου» μέσα από κυκλικές ροές της κίνησης και το ανεξάντλητο των συνθέσεων. Η χορογράφος συνειδητά επιδίωξε να ερευνήσει τη «διαλεκτική μιας κοινοτοπίας», προσδοκώντας να αναδείξει με το έργο της το αστάθμητο των φαινομένων γύρω μας, τις συνεχείς ανεπαίσθητες αλλαγές των πραγμάτων.»
xoropeirateia-1

Με απλά λόγια, δώδεκα ερμηνευτές (Jacks) και ένας χορογράφος (Hijack) επιχειρούν μια “αεροπειρατεία” στον τρόπο με τον οποίο δομείται, νόημα, σκέψη, ηθική και πολιτισμός.

Το “Hi Jack. Hijack!” είναι μια μακράς διαρκείας παράσταση στην οποία οι θεατές μπορούν να μπουν και να βγουν όποτε το θελήσουν, μπορούν να κινηθούν περισσότερο ή λιγότερο κοντά στο χώρο της δράσης και να επιλέξουν τη γωνία θέασης. Το νόημα είναι ήδη ξεκάθαρο στα 5 πρώτα λεπτά: Ο θεατής παρατηρεί μεμονωμένα ή ομαδικά μοτίβα συμπεριφοράς. Και όμως το έργο κάνει μία διαδρομή τριών ωρών.

Οι δώδεκα ερμηνευτές, κινούνται σε κυκλικές πορείες μέσα σε ένα αυστηρά δομημένο σύστημα. Στόχος ο συντονισμός τους μέσα στη ροή, η αποδοχή δηλαδή της συμμετοχής του εαυτού ως μέρος ενός μεγαλύτερου οργανισμού. Η φιγούρα και το φόντο, ο άνθρωπος και το περιβάλλον, είναι αλληλένδετα και γίνονται αντιληπτά ταυτόχρονα. Η σκέψη αυτή, αντίθετη του δυτικού τρόπου εξέτασης της πραγματικότητας, πάρα ταύτα καθόλου νέα, ενεργοποιεί διαφορετικά τις in-situ επιλογές των ερμηνευτών και τις μη ορατές συνάψεις τους (αίσθηση, αλληλεπίδραση, συν-κίνηση, συν-αίσθηση).

Συν-δημιουργοί του έργου είναι οι ερμηνευτές: Φίλιππος Βασιλείου, Λήδα Δάλλα, Κάντυ Καρρά, Ματίνα Κοκολάκη, Εμμανουέλα Κορκή, Γίτσα Κωνσταντουδάκη, Βιτόρια Κωτσάλου, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Κώστας Τσιούκας.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη χρησιμοποιεί την «πειρατεία ως προληπτική στρατηγική» μέσα από την επεξεργασία και εννοιολόγηση που επιχειρεί ο θεωρητικός του χορού και περφόρμερ Mårten Spångberg. Η χορογράφος χρησιμοποιεί με τη σειρά της την «πειρατεία» ως μεθοδολογία προετοιμασίας και παραγωγής, στοχεύοντας σε μη ορατές συνάψεις από τον θεατή κατά την παρακολούθηση του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

klabanis

Ο μπασίστας, συνθέτης και παραγωγός Πέτρος Κλαμπάνης διεκδικεί να συγκεντρώσει 20.000 δολάρια με καμπάνια μέσω του Kickstarter για να χρηματοδοτήσει την παραγωγή, κυκλοφορία και προώθηση – προβολή του νέου album του, με τίτλο Irrationalities

bill-gate

Ο Σπύρος Αρσένης, πέραν από γνώστης όλων των πειρασμών αλλά και των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής είναι και πατέρας δύο αγοριών πράγμα που τον ώθησε να γράψει ένα βιβλίο με χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς

2
make-a-splash

Η Sun of a Beach ανέθεσε σε 8 γνωστούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα εμπνευσμένα «από το συναίσθημα της πρώτης βουτιάς στη θάλασσα, από το καράβι που σαλπάρει αλλά και από ένα beach party». Τα έργα τους τυπώθηκαν σε ύφασμα και έγιναν μια limited edition σειρά από πετσέτες θαλάσσης / έργα τέχνης, που θα παρουσιαστούν στις 9 Μάιου στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

labada

Η σειρά λαμπάδων So Lucky by Metallinou συνδυάζουν την παράδοση του brand με την τεχνολογία και το design της νέας γενιάς

exlibris

Ένα συναρπαστικό και μυσταγωγικό συνάμα ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης, εκεί όπου οι λέξεις βασιλεύουν. Ίσως σε αυτό θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει το “Ex Libris”, μία περιπατητική performance με επίκεντρο τα βιβλία, που εμπνεύστηκε και έστησε η Όλγα Ποζέλη και η Ομάδα Θεάτρου «Νοητή Γραμμή»

franco

Τα Φεστιβάλ με πρώτη ύλη τις ταινίες εναλλάσσονται στον Κόλπο του Θερμαϊκού. Μεταξύ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και του Φεστιβάλ In Edit το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με 14 συνολικά προβολές ταινιών αγκαλιάστηκε από το σινεφίλ κοινό

rafina

Μια περιβαλλοντική εκδρομή για όλη την οικογένεια με ιστορικές εξερευνήσεις, φυσιολατρικές ανακαλύψεις και πολλή αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον στην ανεξερεύνητη και «αθέατη» πλευρά της Ραφήνας

2
anamnistika

Η designer Ειρήνη Γκέλη που κάτω από την φίρμα της HUGAH design δημιουργεί χειροποίητες τσάντες είναι η νικήτρια του διαγωνισμού που έκανε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να τροφοδοτήσει το ηλεκτρονικό κατάστημα με νέα αναμνηστικά είδη με βάση επιλεγμένα μοτίβα

4