H κοσμοθεωρία μιας «χοροπειρατείας»

xoropeirateia

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη, χορογράφος της νεότερης γενιάς καλλιτεχνών, παρουσιάζει μια ιδιαίτερη χορογραφική «αεροπειρατεία» στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της «Στέγης»

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη είναι 37 ετών. Είναι χορογράφος και ανήκει στη νεότερη γενιά καλλιτεχνών. Δίχως υπερβολή, ίσως με την απόλυτη μύηση, έχει δημιουργήσει την δική της κοσμοθεωρία στην χορογραφία.

Αρχικά αποφοίτησε από την σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, όμως ο έμφυτος προσανατολισμός της, την οδήγησε να ασχοληθεί και να σπουδάσει χορό. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο όπου και ξεκίνησε τη μελέτη της πάνω στις «μετατροποιήσιμες χορογραφίες».

Η έρευνά της αφορά τις δομές σύνθεσης και τη χορογράφηση ροών κίνησης. Στα έργα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής δοκιμάζει τα στοιχεία που συνήθως διαμορφώνουν ένα θέαμα, επεξεργάζεται τη λειτουργικότητα στην κίνηση και εκτιμά την επιφανειακότητα ως δυνητικά δημιουργικό πεδίο.

Στο χορογραφικό της έργο συγκαταλέγοται οι παραστάσεις: Biograms- 2009, Οmfalia- 2011, Κυριακή- 2015, ενώ το Hi Jack. Hijack αποτελεί τον επίλογο ενός πολύπτυχου έργων με τίτλο «Έρωτας & Επανάσταση» το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τα έργα: «Η ανωμαλία του ελάχιστου» - 2016, «Προς-ευχές» - 2017 και «Ένα masturdating» το 2018.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη παρουσιάζει το έργο της «Hi Jack. Hijack» στο 5ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Απριλίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών, «επίκεντρο της μελέτης της χορογράφου, υπήρξε αρχικά η έννοια του «ελάχιστου» μέσα από κυκλικές ροές της κίνησης και το ανεξάντλητο των συνθέσεων. Η χορογράφος συνειδητά επιδίωξε να ερευνήσει τη «διαλεκτική μιας κοινοτοπίας», προσδοκώντας να αναδείξει με το έργο της το αστάθμητο των φαινομένων γύρω μας, τις συνεχείς ανεπαίσθητες αλλαγές των πραγμάτων.»
xoropeirateia-1

Με απλά λόγια, δώδεκα ερμηνευτές (Jacks) και ένας χορογράφος (Hijack) επιχειρούν μια “αεροπειρατεία” στον τρόπο με τον οποίο δομείται, νόημα, σκέψη, ηθική και πολιτισμός.

Το “Hi Jack. Hijack!” είναι μια μακράς διαρκείας παράσταση στην οποία οι θεατές μπορούν να μπουν και να βγουν όποτε το θελήσουν, μπορούν να κινηθούν περισσότερο ή λιγότερο κοντά στο χώρο της δράσης και να επιλέξουν τη γωνία θέασης. Το νόημα είναι ήδη ξεκάθαρο στα 5 πρώτα λεπτά: Ο θεατής παρατηρεί μεμονωμένα ή ομαδικά μοτίβα συμπεριφοράς. Και όμως το έργο κάνει μία διαδρομή τριών ωρών.

Οι δώδεκα ερμηνευτές, κινούνται σε κυκλικές πορείες μέσα σε ένα αυστηρά δομημένο σύστημα. Στόχος ο συντονισμός τους μέσα στη ροή, η αποδοχή δηλαδή της συμμετοχής του εαυτού ως μέρος ενός μεγαλύτερου οργανισμού. Η φιγούρα και το φόντο, ο άνθρωπος και το περιβάλλον, είναι αλληλένδετα και γίνονται αντιληπτά ταυτόχρονα. Η σκέψη αυτή, αντίθετη του δυτικού τρόπου εξέτασης της πραγματικότητας, πάρα ταύτα καθόλου νέα, ενεργοποιεί διαφορετικά τις in-situ επιλογές των ερμηνευτών και τις μη ορατές συνάψεις τους (αίσθηση, αλληλεπίδραση, συν-κίνηση, συν-αίσθηση).

Συν-δημιουργοί του έργου είναι οι ερμηνευτές: Φίλιππος Βασιλείου, Λήδα Δάλλα, Κάντυ Καρρά, Ματίνα Κοκολάκη, Εμμανουέλα Κορκή, Γίτσα Κωνσταντουδάκη, Βιτόρια Κωτσάλου, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Κώστας Τσιούκας.

Η Ανδρονίκη Μαραθάκη χρησιμοποιεί την «πειρατεία ως προληπτική στρατηγική» μέσα από την επεξεργασία και εννοιολόγηση που επιχειρεί ο θεωρητικός του χορού και περφόρμερ Mårten Spångberg. Η χορογράφος χρησιμοποιεί με τη σειρά της την «πειρατεία» ως μεθοδολογία προετοιμασίας και παραγωγής, στοχεύοντας σε μη ορατές συνάψεις από τον θεατή κατά την παρακολούθηση του έργου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

taygetos-herbs

Μια ομάδα Μεσσήνιων – ο Νίκος Λαγούδης, ο Γιώργος Μπακάλης και ο Ιωάννης Τζανετουλέας- είχαν μια τρελή ιδέα και την υλοποίησαν: Να μαζεύουν με τα χέρια άνθη τσαγιού στα 1700 μέτρα υψόμετρο στον Ταΰγετο και να το προσφέρουν σαν ένα ακριβό, αυθεντικά μοναδικό δώρο στον χρήστη/καταναλωτή

mimis-nikolopoulos

Ένα μουσικό marketplace που συστήνει τον σύγχρονο ελληνικό μουσικό ήχο στο διεθνές ακροατήριο θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζοντας μέσα σε αυτό τη συμμετοχή του νέου Μίμη Νικολόπουλου με την μπάντα του

corphes

Ο Αστέριος Γκανάς και ο Χρυσοβαλάντης Κόγιος δημιούργησαν μια σειρά βοτάνων και αρωματικών φυτών αποσπώντας τα πολυπόθητα αστεράκια στον διαγωνισμό Great Taste Awards